Opties :
• antwoorden op bericht •  quote bericht

Fotoverslag funnel zondag 14 juli 2009
Bericht van: Roland (Maastricht), maandag 15 juni 2009 @ 23:03
  


+ Voeg dit bericht toe als favoriet
+ Abonneer op draad
+ Rapporteer als ongepast
+ Dit interesseert mij


Afgelopen zondag begon de dag hier in Maastricht nog warm en fraai maar dat veranderde in het begin van de middag.
De temperatuur was gedaald van 22 naar 17 graden en er viel af en toe regen.
Het zag er naar uit dat dit de hele middag zou gaan duren en we ook in de koele lucht zouden blijven.
Ik had 2 plannen voor die dag, een stevige wandeling en/of een chase houden.
Boven de Ardennen zat een langgerekt opklaringsgebied en hier lagen de temperaturen ook een stuk hoger.
Omdat er verder geen ontwikkeling van buien was te bespeuren op de satelliet- en neerslagradar dus maar besloten om een wandeling te gaan houden ergens in de Ardennen, rekening houdend dat er alsnog buien tot ontwikkeling zouden kunnen komen.

Niet lang geaarzeld en snel vertrokken, tot en met Luik regenachtig en 17 graden.
Een maal boven op de berg aangekomen werd het droog en brak de zon al vrij snel door.
Even verder in de Ardennen was het bijzonder fraai met flinke opklaringen en stapelwolken, de lucht was ook goed schoon dus je kon echt ver kijken.
In de verte zag ik soms aardige stapelwolken en besloot om nog wat verder door te rijden richting St-Vith, via die rustige E42 snelweg ben je er zo.
De stapelwolken toonde geen groei dus het zag er naar uit dat het ook daar voorlopig mooi weer zou blijven.
In het uiterste noorden van Luxemburg gestopt en daar een stevige wandeling gemaakt (benzine euro95 koste daar 1,10 euro's )
Maar het was er behoorlijk warm, 26 graden en was het dus zweten geblazen.
Verder voelde de warmte erg benauwd aan dus er moest gewoon iets gebeuren dus ik probeerde er zo lang mogelijk te blijven.
Een prachtige omgeving met weids uitzicht, steile hellingen en in de dalen dicht begroeide bossen.
De foto hieronder doet een beetje denken aan dat landschap van de Teletubbies:Even na 17.00 uur werd het wachten beloond, de eerste stapelwolken begonnen groei te vertonen, vooral naar het zuidwesten toe begon het al vrij snel dreigend uit te zien met flinke stijgbewegingen:Naar het noordoosten toe zag ik dit:Geprobeerd om zo snel mogelijk weer bij de auto te geraken, een eerste bui was al duidelijk ontstaan maar leverde nog geen onweer op:Deze bui trok rakelings ten zuiden van mij langs, er zat een stevige neerslagkern in maar het kwam niet tot onweer.
Ik was maar net bij de auto of er vielen van die dikke tropische regendruppels naar beneden, het was net geen hagel (gelukkig).
Ten westen van mij was weer nieuwe aangroei zichtbaar:Patrick en Piet hadden de radar thuis ook in de gaten gehouden en hadden vernomen dat ik op de juiste plek zat en kwamen dus ook mijn kant op.
Ik wachtte in de auto af wat er verder ging gebeuren, plots hoorde ik de donder en dit kwam van de achterzijde waar ik op die plek geen zicht had dankzij een camping en een hoge bomenrij.
Na die eerste donder kwam er meteen een nieuwe achteraan en nadien hield het niet meer op, er waren bliksemontladingen om de 5 à 10 seconden.
Snel de videocamera uit de tas getrokken en een weggetje afgelopen waar ik wel zicht op de bui had, met de hoop een aantal fraaie ontladingen op videobeeld vast te leggen.
Maar toen ik de bliksem wilde filmen viel mijn oog op iets anders wat ik nog nooit gezien had, een echte funnel!
De fotofunktie van mijn videocamera gebruikt om dit zo goed mogelijk op beeld te kunnen krijgen, hieronder het resultaat.
Ik heb de foto's iets meer contrast gegeven zodat het wat duidelijker te zien is, helaas was de focus bij sommige foto's niet helemaal goed maar zijn verder wel geslaagd vind ik, helaas had ik de SLR-camera niet bij de hand.

De funnel fotoserie:Hieronder het bijbehorende radarbeeld van dat moment, de buiencel bij het pijltje was diegene met de funnel, mijn postitie was net ten zuiden van die buiencel in dat droge plekje:De funnel was ongeveer 4 minuten zichtbaar en ook de rotatie was goed te zien.
Je zag hem vrij snel bewegen en van vorm veranderen, na de foto's probeerde ik het geheel nog te filmen maar de funnel verdween toen langzaam weer.
In de nabijheid van die plek probeerde er zich steeds nieuwe te groeien want de boel bleef roteren maar het kwam er niet meer van.
Terug naar de auto gesprint en de andere camera meegenomen naar een plek waar ik beter zicht had.
Geen funnel meer maar wel diverse fractus en zelfs een klein rolwolkje:

Om precies te zijn stond ik in het Noord-Luxemburgse plaatsje "Lieler" en gezien via Google Earth moet die funnel zowat recht naar het noorden van mij zijn geweest, gezien de afstand schat ik in de driehoek Malscheid, Thommen, Burg-Reuland.
Aan de grond moet er vast en zeker wel ergens forse stormschade zijn geweest maar op de grote doorgaande weg daar alleen wat takken zien liggen, verder niets opvallends.

Daar na leek er weinig meer aan te komen dus maar besloten om weer richting het noorden te gaan, even later kreeg ik onderstaande wolkenmassa's in het vizier en besloot om meteen weer terug te gaan, er was weer een nieuwe verse onweerscel tot ontwikkeling gekomen:En binnen mum van tijd had ik weer beet, ik zag een (zwakke) shelfcloud maar kon nergens aan de kant om een foto te maken, dat lukte even later wel maar toen was het beestje al bijna voorbij:Iets verder op ben ik maar aan de kant gaan staan want daar kwam een monsterlucht op me af, diverse donderklappen waren er te horen en er trok een geweldige "Whales Mouth" over me heen, erg indrukwekkend onder zo'n dreigend zwarte lucht te staan, brrr...Na dit spektakel ben ik terug naar Lieler gereden want Piet en Patrick hadden daar ook inmiddels halt gehouden en zagen dus deze monsterlijke bui op hun afkomen.

Toen dat voorbij was werden we nog getrakteerd op mooie wolkenluchten die fraai gekleurd werden door de ondergaande zon:Daar toen weer afscheid van Piet en Patrick genomen want het begon al laat te worden, toch was er weer een nieuwe onweersbui op komst, hetzij niet erg actief (2 à 3 ontladingen op 5 minuten hooguit).
Zelf heb ik nog iets van deze bui meegekregen op de huisreis, heb 10 minuten door stromende regen moeten rijden, tot 2 maal toe korte tijd in wolkbreuk-intensiteit.

Het was een prachtige dag, zeker dankzij de funnel was het de rit meer dan waard.

, Roland.Bericht laatst bijgewerkt op: 16/06/2009 om 19:55


http://www.meteomaastricht.nl