Verslag zwaar onweer gisteren + 27 bliksemfoto's(GROOT!!)

Bericht van: Erwin (Zelhem, Gld) , 11-06-2007 11:57 

Verslag zwaar onweer 10-06-07.

Vandaag werd er door verschillende modellen/weerbureaus zwaar onweer verwacht voor het Oosten van Nederland. Het was echter nog een tijdje bewolkt, maar het duurde niet lang meer, of de zon kwam erdoor. Het klaarde vrijwel geheel op, en dat hield ook wel even zo aan. Op de radar waren stevige buien te zien, die al een flinke tijd boven Duitsland hingen, en waar maar geen beweging in leek te zitten. Ik had een voorgevoel dat het niks zou worden, de buien leken in intensiteit af te nemen, en er was nog niks van convectie zichtbaar.

Rond 19:00u ontstond er een bui boven Twente, welke meer Westwaarts leek te trekken, ruim langs op dus. Verrassend genoeg toonde de radar even later dat hij hier recht op af kwam. Ondertussen was er al een mooie CB zichtbaar, welke snel aangroeide en dichterbij kwam.

Radar 19:00


Naderende CB.








Er klonk al vrij snel gerommel, maar nog niet erg frequent. 1x in de 1 of 2 minuten. Het ging behoorlijk snel en een kleine 10 minuten later was er ook al continue gerommel hoorbaar.
Het begon te betrekken en te regenen, terwijl het gedonder nog zeer frequent aanwezig was. Ondertussen scheen in het westen nog leuk de zon onder de ijskap door.

Radarbeeld


Naderende bui


Zon in het westen.


Licht wat mamamtus.


De bui ging aan het begin even gepaard met hagelstenen met een formaat van knikkers welke een mooi ploinkend geluid op het dak achterlieten, waarna het met momenten begon te plenzen. Het gedonder was ineens nauwelijks meer hoorbaar, enkel wat inslagen, maar die waren beduidend in de minderheid. Het duurde niet lang of het hevigste was ook alweer overgetrokken. Het donderde nog flink na, maar vanuit het oosten kwam een zeer donkere groenbruine lucht deze kant op. Het roteerde als een gek, en had niet meer moeten worden, anders zou er zo een windhoos uit ontstaan zijn😋. Achter de wolkenmuur/whales mouth was ongeveer 50 a 60 keer per minuut geflits zichtbaar, ook dit was vrijwel allemaal hoogte onweer.

Radarbeeld


Naderend noodweer.


Hevige rotatie(onscherp helaas)


Whales Mouth na overtrekken.


De bui begon over te trekken, en het was niet anders dan felblauw flitsen, en af en toe een inslag. De ontladingen waren nauwelijks zichtbaar door de vele neerslag/bewolking die er tussen zat. Het begon flink te plenzen, en het was pikdonker buiten. Even later begon het bekende geploink weer, maar nu veel vaker achter elkaar. Weer kwamen er knikkers van hagelstenen naar beneden suizen, welke een hels kabaal maakten tegen de ruiten en op autodaken.



Ter vergelijking.


De hagelbui hield ongeveer 7 minuten aan, waarna het nogmaals hevig begon te plenzen. De wc begon ondertussen te bubbelen en roggelen, waarna het water omhoog kwam. Snel de kleedjes weggehaald, maar zover kwam het gelukkig niet😀.

Radarbeeld


Ondertussen was de bui al iets meer westwaarts weggetrokken, en werden de ontladingen ook zichtbaar. Tijd om enkele bliksemfoto’s te maken, nou ja, enkele?. Zeg maar tegen de 50 stuks. Waarvan 46 redelijk geslaagd. Hieronder 27 geselecteerde.























































Nog enkele ''schade''foto's van deze ochtend.

Veel blad uit de bomen, en lavendel behoorlijk uitgewaaierd komen te staan.


Gat in blad.


Platgewaaide/geregende/gehagelde grassen


Mais


Afgebroken takken


Onze Robinia heeft ook weer wat takken minder.


Tot slot nog een kaartje van Estofex.



Aldus één van de hevigste en mooiste onweersbuien sinds jaren. Het zal nog wel even duren voor er weer zoiets overtrekt.

Mvg. Erwin.
Bericht laatst bijgewerkt: 11-06-2007 11:58
Meer van mijn foto's zien? Kijk dan op https://www.instagram.com/erwin_klein1