verslag + foto's bui Rotterdam 19.15 uur

Bericht van: WilcoS (Dordrecht) , 15-06-2007 22:46 

Vrijdagavond 15 juni om 19.15 uur een leuk buitje boven Rotterdam- Charlois vanaf de hoogste verdieping gezien, die vervolgens wegtrok richting ergens tussen Den- Haag/Gouda. Wat mij in het bijzonder opviel was aan de achterzijde een lijn met laaghangende fractus, waarbij ook duidelijk fractusflarden omhoog gingen.

Verder was er een verlaging van de wolkenbasis zichtbaar, die overigens niet roteerde. Anderen maakten overigens ook melding van een wallcloud- achtige verlaging (zie foto, maar later was dit duidelijker zichtbaar).

Het geheel bekijkend leek de bijbehorende bewolking cyclonaal rond de updraft gegroepeerd, waardoor ik me werkelijk begon af te vragen of dit een SC in wording kon zijn. Ondertussen sloegen mijn gedachten wat op hol: zat ik werkelijk in de regenvrije basis???
Enige tijd zag ik in de wolkenbasis een wat donkerder plek, waaruit heel kort een tuba/ hoosachtig verschijnsel leek te komen. Videobeelden geven mij in ieder geval geen uitsluitsel, maar verdacht was het zeker!
Ik besloot snel een verdieping lager de radarbeelden te bekijken en op het weerwoord- forum melding van mijn bevindingen te doen met de vraag of vorming van een SC wel mogelijk was. Dit werd kennelijk niet door iedereen in dank af genomen, hetgeen ik wel begrijp gezien de vele inadequate berichten die gepost worden. Ondertussen maakten anderen melding van iets wat op een whales mouth leek. De radarbeelden lieten een bui zien met wolkentoppen van zo’n 5 km, maar zeker geen aanwijzingen voor een SC. Ook zat er geen onweer in. Later bleek dat het geheel ook snel oploste. Toch zullen er ook tussenvormen bestaan van buien met neiging tot rotatie, maar die niet doorzetten? Hoe dan ook het was een schitterend en ontzagwekkend gezicht!
Ondertussen passeerde een turbulent gedeelte, waarin ook kort een hoosachtige uitstulping zichtbaar was (op de foto in het midden;shear funneltje?).

Noordwestelijk was er neerslag. Na passage van het meest turbulente gedeelte viel er wat lichte neerslag.


Aan de achterzijde een schitterend panorama.


Met vriendelijke groet,

Wilco
Kunt u bliksemflitsen sturen, zodat zij gaan, en tegen u zeggen: Zie, hier zijn wij? (Job 38) www.convectiveweather.blogspot.com