Analyse omstandigheden rond funnel (op m'n neus gegaan?) 😉

Bericht van: Alwin (Zeist-West) , 16-06-2007 23:36 

Hoi allemaal,

Ik zie dat Corné een funneltje heeft gezien en gefotografeerd vandaag. Deze funnel is gezien in een gebied waarvoor een level 1 waarschuwing was gegeven door Estofex, voor de kans op kortstondige tornado's. Je zou misschien denken dat iedereen die gisteren kritiek had op die level 1 flink op z'n neus is gegaan met deze funnelmelding.
Sommigen zullen zich ook de kritiek herinneren die ik gisteren op de Estofex verwachting had, zie hier. Ben ik nu gigantisch op mijn neus gegaan? Ik vind van niet en wil dat even verdedigen, zonder dat iemand mij aanvalt overigens. 😉

Deze level 1 was gebaseerd op een low-level shear die volgens de forecaster dusdanig sterk zou worden dat de kans op een kortstondige (mesocycloon mét) tornado een level 1 rechtvaardigde:

... Belgium ... extreme N France ...

A small overlap of 10 m/s LLS and CAPE is simulated over N France and S Benelux in the late afternoon. It seems that the thermodynamic profiles will essentially be uncapped and quite moist, so that a slight chance for brief tornadoes seems to exist. However, minimal deep-layer shear should preclude long-lived mesocyclones and a more substantial severe weather threat.


Het is misschien niet zo bekend, maar Estofex geeft géén waarschuwingsniveau voor spouts (wind/waterhoosjes) alleen. Die worden als onschuldig gezien. Als ik dus lees over de kans op een tornado heb ik daarmee niet dit soort onschuldige spouts voor ogen.
Zie bijv. deze Estofex verwachting voor 1 augustus vorig jaar:

...UK, Netherlands, Belgium, Germany, Denmark...

Conditions become typical for (water)spouts, especially after today when the flow eases down. Strong low level lapse rates and buoyancy and zones of convergence are likely to produce convection with spout type tornadoes, most of which won't do any damage. Today, the still strong flow could cause an isolated marginally severe gust in the area, and deep layer shear is moderate and could organise a storm well enough to produce very isolated marginally large hail, severe events below level 1 criteria.


Ik heb m.b.v. Meteoblue.ch even een progtemp gemaakt voor Goedereede, 15 uur (dus slechts 1 uurtje na initialisatie en rond het tijdstip van de funnelwaarneming).
Lijkt me duidelijk een onschuldige spout-sounding: lage LCL, weinig windschering (de bui wordt eigenlijk als geheel geadvecteerd), relatief veel CAPE in de onderste kilometers. Heel vaak zie je bij spouts ook nog een stabiele laag rond 700 hPa, maar niet altijd, vandaag dus ook niet.

De progtemp geeft ook niet meer dan 5 m/s 0-1 km (unidirectionele) windschering. Dat is juist een lage waarde en is ontoereikend om de kans op een kortstondige mesocycloon op reëel te schatten.
Ook is er nauwelijks SREH te bekennen; het mechanisme dat achter deze funnel zat is hoogstwaarschijnlijk dus het 'spout'-mechanisme: wervelstrekking door o.a. de relatief hoge CAPE onderin (versneld stijgende lucht) + convergentie + een bron van scheringsvorticiteit (dat kan bv. een boogje in het gustfront zijn). Dit mechanisme is volgens mij ook op de funnelwaarneming van Corné van toepassing.
Ook is op de radarbeelden geen verdachte structuur zichtbaar, en is de treksnelheid van de cellen relatief laag. Je zou het dus ook niet achter een zeer afwijkende trekrichting van de bui moeten zoeken waardoor er tóch nog een aanzienlijke hoeveelheid SREH (Storm Relative Environmental Helicity) zou zijn ontstaan, die een korte mesocycloon tot gevolg zou kunnen hebben.

Omdat ik dit dus als de funnel van een spout en niet van een tornado beschouw, vind ik niet dat deze funnel de level 1 verwachting rechtvaardigt. Ik blijf dus bij m'n kritiek van gisteren! Ook al zal ik voor de mensen die ik met dit verhaal niet weet te overtuigen op m'n neus zijn gegaan met m'n kritiek. 😉

OK, schiet mij nu maar lek!

Groet,
Alwin