Franks Weerpraat: zomer op herfsttoer

Bericht van: Frank (Doetinchem) , 25-06-2007 09:37 

Goedemorgen weervrienden,

MAANDAG. Er is veel bewolking en vooral in het oosten valt er vandaag buiige regen met kans op onweer. Elders vallen er losse buien.
Temperatuur: 17 tot 20 C. Wind: ZO. -> ZW. 2-4 Bft.

DINSDAG. Een herfstachtige dag met vooral in het midden en noorden van Nederland veel regen en wind. In de ochtend trekt vanuit het zuiden een gebied met buiige regen de Benelux binnen. Dit gebied activeert naar het noorden toe en verlaat pas in de avond heel langzaam het noordoosten van Nederland.

Kans op stormschade aan bomen!
Opvallend is verder de sterke wind: in de middag draait de wind van zuidwest naar noordwest en wakkert aan de Nederlandse kust aan tot stormachtig, mogelijk even storm. Landinwaarts zijn zware windstoten mogelijk met kans op schade aan bomen, doordat deze vol in het blad zitten. Oppassen dus morgen op de weg!
Temperatuur: 14 C in het zuiden tot 17 C in het noordoosten. Wind: NW. 4-8/9 Bft.

WOENSDAG. Het is op deze dag een stuk rustiger. De zon krijgen we nauwelijks te zien en er valt een enkele bui. Verder is het koel en staat er een stevige westen-, later zuidwestenwind.
Temperatuur: 14 tot 16 C. Wind: W.->ZW. 3-6(noordkust) Bft.

DONDERDAG. Veel bewolking, maar ook kans op enkele opklaringen en een enkele bui. De temperatuur komt weer iets hoger uit.
Temperatuur: 16 tot 18 C (Belgie). Wind: ZW. 2-5 Bft.

VRIJDAG. Veel bewolking en vanuit het westen buiige regen. De wind draait naar zuid en neemt flink in kracht toe.
Temperatuur: 14 tot 17 C (Belgie). Wind: Z. 3-6 Bft.

WEEKEINDE. Aanhoudend wisselvallig, met vooral op zondag weer kans op veel buien. Het blijft vrij koel met 18 tot 20 C.
Temperatuur: 18 tot 20 C. Wind: ZW. -> ZO. 205 Bft.

Nader bekeken
Een kleine depressie boven Zuidwest-Engeland trekt de komende dagen heel langzaam over Nederland naar Denemarken. Het gevolg is onstuimig, nat en koel weer. Vandaag passeert een koufront vanuit het zuiden ons land. Vooral in de oostelijke helft lijkt vandaag veel regen te gaan vallen, maar ook elders zijn flinke buien mogelijk. Morgen ligt de kern van het laag boven de Wadden en steekt een noordwesterstorm op boven de Noordzee, die ook de westkust kan bereiken. Een occlusie met regen trekt vanut het zuiden de Benelux binnen en komt boven het midden en noorden van Nederland evenwijdig aan de hoogtestroming te liggen. Het kan daardoor in het midden en noorden van Nederland morgenmiddag even flink doorplenzen. De temperatuur bereikt een bedroevend laag niveau van 14 tot hooguit 16 C.
Het laag wordt de dagen daarna opgenomen in een omvangrijk laag boven Scandinavie. Ook op het noordelijk deel van de oceaan is de luchtdruk laag, terwijl de luchtdruk in Zuid-Europa en boven de Azoren juist hoog is. Daar tussen ligt de Benelux in een westelijke tot zuidwestelijke stroming waarin voortdurend onstabiele lucht wordt aangevoerd. Wel stijgen daarin de temperaturen richting het weekeinde langzaam weer richting de 20 C. Dit weerbeeld lijkt ook begin juli aan te houden.



























http://www.bouwcommunicatie.nl/bouw-weer/