Franks Weerpraat: landinwaarts aangenaam zomerweer

Bericht van: Frank (Doetinchem) , 16-07-2007 09:20 

Goedemorgen weervrienden,

MAANDAG. Vandaag vallen er in het westen en midden van de Benelux buien. Deze kunnen zwaar zijn en gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. In het oosten is het waarschijnlijk een groot deel van de dag droog en zeer warm. Maxima van 22 C in het uiterste westen tot 30 C in het oosten. Vanavond ook in het oosten kans op een onweersbui. Er staat verder nauwelijks wind.
Temperatuur: 22 tot 30 C. Wind: Z./ZW. 2-3 Bft.

DINSDAG.
Het is wisselend bewolkt en er valt een enkele bui. Vooral in het oosten is het een stuk minder warm met maxima tot 24 C. Er steekt een stevige zuidwestenwind op.
Temperatuur: 20 tot 24 C. Wind: ZW. 3-5 Bft.

WOENSDAG. Wisselend bewolkt en een enkele bui.
Temperatuur: 20 tot 23 C. Wind: ZW. 2-4 Bft.

DONDERDAG. Wederom wisselend bewolkt en een enkele bui. In het zuidoosten kan het 25 C worden. Er staat nauwelijks wind.
Temperatuur: 20 tot 25 C. Wind: Z. /ZW. 2 Bft.

VRIJDAG. Over het algemeen veel bewolking en enkele stevige onweersbuien.
Temperatuur: 18 tot 22 C. Wind: N./W. 2-4 Bft.

WEEKEINDE. Wisselend bewolkt en buien. Koeler met maxima rond 18 C.
Temperatuur: 18 C. Wind: NW./ZW. 2-5 Bft.

Nader bekeken
De Benelux ligt op de grens van zeer warme lucht boven het Europese vaste land en koelere lucht ten westen van ons. Boven Engeland ligt een lagedrukgebied dat langzaam opdringt naar het oosten. Hogedruk boven Midden-Europa zorgt echter voor enige tegendruk, waardoor vooral het westen vandaag te maken heeft met zware onweersbuien die ontstaan op de grens van beide luchtsoorten.

Vanavond en vannacht trekt het koufront dan toch door naar het oosten, maar door hogedrukwerking wordt de buiigheid landinwaarts onderdrukt. Het lagedrukgebied boven Engeland trekt morgen naar Scandinavie. De Benelux komt in een soort zadelgebied tussen het Azorenhoog en het inmiddels naar Oost-Europa teruggetrokken hoog. De Benelux ligt weliswaar aan de 'koele' zijde van de luchtmassa's, maar door hogedrukwerking is het vooral in het binnenland deze week aangenaam zomerweer. Er is iedere dag slechts een kleine kans op een bui en het wordt landinwaarts 23 tot 25 C.

Vanaf vrijdag lijkt de depressie-activiteit vanuit het noordwesten weer toe te nemen. De kans op buien groeit en de temperatuur daalt geleidelijk naar 18 C. Toch houd ik nog een kleine slag om de arm, omdat de luchtdruk in onze omgeving ook wel eens wat langer hoog kan blijven, zodat het aangename zomerweer nog even kan voortduren. Echt strandweer zit er echter voor de zonaanbidders helaas niet in.



























http://www.bouwcommunicatie.nl/bouw-weer/