Er wordt met ons gesold hierzo... (4 foto's 'passage' bui)

Bericht van: Alwin (Zeist-West) , 16-07-2007 20:56 

Al vanaf 19.08u hoorde ik het rommelen en rond 19.45u stond ik op de flat naar de naderende lijn te kijken. Ik was in de veronderstelling dat zich boven Zuid-Holland en West-Brabant een lijn met fors onweer bevond, die zich als geheel langzaam maar zeker in NNO-elijke richting verplaatste.
Dat had ik 5 minuten geleden immers op de radar gezien.
Er was niet veel te zien: een grijze lucht die vooral richting het NW donker was. Verder werd de lucht naar het westen toe eveneens steeds donkerder en zag ik op middelbare niveaus bewolking voor de bui uit ontstaan.
Rond 19.50u dacht ik een vaag weerlichten te zien, dat op slechts 8 km afstand bleek te zijn... Zou het uit die middelbare bewolking komen? Of zou het intracloud zijn?
Het donkere lijntje op middelbaar niveau leek ineens breder en donkerder te worden en ik zag dat de lijn zelfs een CG ontlading produceerde. Het naderde met een noodvaart! Hieronder de enige vier foto's die ik gemaakt heb. Het bleek een shelfcloud in wording, die tegelijk de rol van het hele achterliggende onweerscomplex (zeer donkere lucht) bleek te hebben overgenomen.
Na de passage van de donkere lijn waaide het fors en naderde er een nog donkere lucht, die bestond uit veel donkere laaghangende bewolking. Met wolkenflarden die dan weer uit het westen en dan weer uit het zuiden kwamen waaide het geheel over. Er vielen een paar druppels... en toen werd het weer beduidend lichter!
Bij het zien van de radarbeelden snapte ik er helemaal niks meer van, maar dat kwam ook doordat de zware regenval de radar blokkeerde.
Wat een desillusie zeg... en wat een bijzonder vreemd complex!
Uiteindelijk bleek die shelf dus een nieuwe buienlijn gegenereerd te hebben, waardoor de oude niet genoeg 'brandstof' meer kon verzamelen. Jammer dat dat net boven mijn hoofd (en boven dat van Arjen bv.) gebeurde!
De foto's hieronder zijn van W naar NNW genomen.

Groet,
Alwin