Tegen 2030 al geen noordpoolijs meer ?

Bericht van: Marcus (Sleidinge)  - moderator - , 11-09-2007 16:53 

Noordpool kan tegen 2030 ijsvrij zijn

De ijskap op de Noordpool heeft het deze zomer aan een nooit gezien tempo begeven. Als het smelten op deze schaal blijft toenemen, kan de Noordpool tegen 2030 in de zomer ijsvrij zijn, zo heeft de Britse krant The Guardian op gezag van experts bericht.


(belga) - Volgens cijfers van Mark Serreze van het US National Snow and Ice Data Centre in Denver is op de Noordpool zowat een derde van het ijs verdwenen dat er was bij het starten van satellietmetingen dertig jaar geleden. Het smeltritme is sterk gestegen sinds 2002.
Het ritme was deze zomer nooit gezien en de hoeveelheid waterijs in het gebied kent een recordlaagte. Vorige week alleen al is een gebied gesmolten met een grootte van bijna Groot-Brittanniƫ. Er is deze zomer al zoveel ijs gesmolten dat de noordwestpassage langs Canada volledig bevaarbaar is en de noordoostpassage langs Rusland later deze maand. Indien het smeltritme blijft aanhouden, zal de Noordpool tegen 2030 in de zomer volledig ijsvrij zijn.
De ijskap is nu verminderd tot 4,4 miljoen vierkante km en neemt nog af. Het uit 2005 daterende record was 5,3 miljoen vierkante km. Tussen 1979 en 2000 was de gemiddelde uitgestrektheid 7,7 miljoen km.
De minimum uitgestrektheid doet zich doorgaans laat in september voor. Waarna het water weer begint te bevriezen. Aangehaald door The Guardian zei Serreze dat dit dit jaar echter moeilijk zal verlopen. Er is nu een hoop open water en bijkomende warmte die de oceaan in gaat. Opnieuw bevriezen tot ijs, zal dus lastiger zijn andere jaren. "Wat we dit jaar hebben gezien, zal het nog erger maken jaar na jaar", waarschuwde de wetenschapper van de Universiteit van Colorado. De voorbije twee jaar heeft het winterijs het toegenomen verlies in de zomer niet kunnen goedmaken.
15:55 - 07/09/2007

Bron: De tijd
"Koersen, dat is stampen en afzien tot ge niet meer weet van welke parochie ge zijt." (Briek Schotte)