Wat is er nodig voor een superstorm

Bericht van: Ben Lankamp (Lelystad) , 28-11-2007 21:26 

De veel besproken heer Corbyn sprak eind oktober over een superstorm die ons land zou gaan aandoen. Daarbij zouden er windstoten optreden tot zo'n 200 km/u. Maar wat heb je nou nodig om zo'n storm te krijgen? Als we uitgaan van een onstabiele situatie waarin de verticale uitwisseling van wind optimaal is, kan je ervan uitgaan dat de windstoten doorgaans niet veel hoger zijn dan de geostrofische wind (die boven de grenslaag waait, meestal al op zo'n 1,5 km hoogte) of de gradiëntwind bij gekromde isobaren. De gradiëntwind is de wind die er waait bij een gelijke afstand van gekromde isobaren, waarbij de wind evenwijdig waait aan de isobaren (dit treedt op als de centripetale kracht in evenwicht is met de tegenwerkende Corioliskracht, waarbij bij lage druk de centripetale kracht geleverd wordt door de gradiëntkracht welke dan dus groter is dan de Corioliskracht). Lees voor meer uitleg het topic over windtheorie van Gert.

Als we de gradiëntwind gelijk stellen aan de gewenste windstoten, 200 km/u ofwel 56 m/s, dan kunnen we uitrekenen wat het luchtdrukverschil moet zijn bij een perfecte cirkelvormige depressie. Stel nu dat de kern van de depressie boven Denemarken ligt, in de buurt van het Waddeneiland Sylt, dan moet de luchtdrukgradiënt tussen Groningen en Sylt (225 km) circa 18 hPa zijn. Ofwel 8 hPa/100km. De luchtdruk in Hamburg (184 km) zou dan, bij een perfecte cirkelvormige depressie, 14,7 hPa hoger moeten zijn dan in de kern.

Met andere woorden: als er een depressie van 952 hpa boven Sylt ligt, moet de luchtdruk in Groningen 970 hPa zijn en in Hamburg 965-966 hPa. In Amsterdam is de druk dan 981 hPa. Aangenomen hierbij is wel dat de temperatuur rond de depressie zo'n 8 graden is. Ter vergelijking: bij de zwaarste stormen in ons land was de luchtdrukgradiënt ongeveer 12 hPa over 330 km, ofwel zo'n 4 hPa/100 km. De superstorm van Corbuyn vereist een gradiënt dat op zijn minst tweemaal zo groot is.

Gr. Ben

Bericht laatst bijgewerkt: 28-11-2007 21:36