Franks Weerpraat: winter lijkt stand te houden

Bericht van: Frank (Doetinchem) , 20-12-2007 09:15 

[Volgende weerpraatje: vrijdag 21 december. In verband met de feestdagen van maandag 24 december t/m vrijdag 4 januari geen weerpraatjes]

DONDERDAG. Het is overal bewolkt en vooral in Belgie en Zuid-Nederland ook mistig. Plaatselijk sneeuwt de mist daar uit. In Midden-Limburg wordt plaatselijk 1 tot 2 cm sneeuw gemeld. Verder is het koud met minima van -5,7 C in Maastricht en zelfs - 6,4 C in Woensdrecht. Amateurstation Kampenhout in Belgie noteerde -6,5 C.
Het blijft vandaag grotendeels bewolkt en nevelig met plaatselijk kans op motsneeuw. In de bewolkte gebieden blijft het vandaag 1 tot 2 graden vriezen. In het noorden ligt het kwik nu al boven nul en daar komt weinig verandering in. Kom ergens de zon nog door dan stijgt het kwik aldaar naar iets boven nul. Kortom; volop winterweer in de Benelux!
Temperatuur. -2 tot +2 C. Wind: O. 2-3 Bft.

VRIJDAG.
In de nacht draait de wind naar het zuidoosten en voert wat drogere lucht aan. Daar merken we in de nacht waarschijnlijk nog niet veel van: het is bewolkt en mistig bij temperaturen enkele graden onder nul. Mocht de bewolking wat dunner worden dan is wederom matige vorst mogelijk. Overdag lijkt de kans op opklaringen vanuit het zuidoosten toe te nemen. Omdat de koude laag maar dun is kan daarbij de temperatuur in de hogere delen van Belgie en Limburg oplopen naar + 5 C. Elders in het land kan het bij opklaringen iets boven nul worden, elders noteren we wederom een ijsdag. De kans op motsneeuw lijkt klein.
Temperatuur. Dag: -1 tot +5 C. Nacht: -1 tot -6 C. ZO. 2-3 Bft.

ZATERDAG.
In de nacht enkele opklaringen, maar ook wolkenvelden en kans op mist. Meest lichte vorst. Overdag wolkenvelden en af en toe zon. Met een zuidwestenwind vooral in de kustprovincies zachter, met maxima tot +5 C. In het oosten ongeveer +2 C.
Temperatuur. Dag: +2 tot +5 C. Nacht: -1 tot -5 C. Wind: ZZW. 2-4 Bft.

ZONDAG. In grote lijnen hetzelfde weer als op zaterdag. De kans op mist lijkt wat kleiner en verder zien we overdag af en toe de zon. In de nacht lijkt het wat zachter te worden, waarbij het in het westen zelfs boven nul blijft. De onzekerheid is echter groot, omdat de koude plaklaag hardnekkiger blijkt te zijn dan de computermodellen berekenen. Dus wellicht duurt ook in het westen de winter op bescheiden wijze nog voort.
Temperatuur. Dag: +1 tot +5 C. Nacht: -2 tot + 2 C (aan zee).

VOLGENDE WEEK. De winter lijkt zich niet zomaar uit de Benelux te laten verdrijven. Het wordt weliswaar wat zachter, maar vooral in het binnenland blijft het in de nachten licht vriezen. In het oosten komt de temperatuur overdag maar zo'n 2C boven nul, in het westen is het waarschijnlijk wat zachter.
Temperatuur. Dag: +2 tot +5C. Nacht: -3 tot +2C.

Nader bekeken
Een groot en krachtig hogedrukgebied beheerst het weer in grote delen van Midden- en Zuid-Europa. In dit hoog is de lucht de afgelopen dagen flink afgekoeld. Momenteel vriest het in de nachten in geheel Midden- en Oost-Europa. Alleen het Iberisch schiereiland, Zuid-Italie, Griekenland en de kusten van Turkije zijn ook in de nachten vorstvrij. Een dergelijke enorme koude laag laat zich niet zomaar verdrijven en de modellen hebben dan ook enorme moeite met de berekeningen voor volgende week. De verzachting vanaf zondag die al dagen in de modellen was af te lezen wordt steeds verder uitgesteld. Vanaf zondag draait de wind weliswaar meer naar zuidwestelijke richtingen, maar de wind blijft vooral in het binnenland zwak tot matig. Niet voldoende om daar de winter echt te verdrijven. Wel neemt de vorst in de nachten wat af en kan het overdag net boven nul komen. Volgende week lijkt het Europese hoog vanuit de Azoren weer ververst te worden. Mijn voorlopige conclusie is dan ook dat de verzachting volgende week niet echt doorzet. Het blijft rustig weer met in de nachten kans op mist en meest lichte vorst. Overdag maar net boven nul. Aan de kusten in het algemeen wat zachter.





























Bericht laatst bijgewerkt: 20-12-2007 09:17
http://www.bouwcommunicatie.nl/bouw-weer/