Franks Weerpraat: wintertje strompelt naar einde

Bericht van: Frank (Doetinchem) , 21-12-2007 08:46 

Goedemorgen weervrienden,

[Bijgaand met laatste weerpraatje voorafgaand aan de feestdagen. Ik wens een ieder een gezond, gelukkig en weerrijk 2008 toe! Volgende weerpraatje: maandag 7 janari 2008.]

VRIJDAG.
Ondanks bewolking en mist werd het vannacht behoorlijk koud. Amateurstations Simpelveld in Nederland en Wortegem-Petegem in Belgie kwamen tot -6,8 C, respectievelijk -6,9 C om 8.30 uur. Op KNMI-station Maatstricht daalde de temperatuur rond 8.45 uur nog naar -5,8 C in dichte mist. Maar ook in Twente en Lelystad kwam het net tot matige vorst. Het is vandaag bewolkt en op veel plaatsen mistig of nevelig. Met een zuidoostenwind wordt echter wel drogere lucht aangevoerd, waardoor het in het zuidoosten en oosten vandaag wellicht wat zou kunnen opklaren. In gebieden met mist en bewolking blijft het 2 tot 3 graden vriezen. Daar waar de zon doorkomt stijgt het kwik naar rond het vriespunt. In de hogere delen van Limburg en Belgie is bij zon +4 C mogelijk. Plaatselijk kan de mist nog wat uitsneeuwen.
Temperatuur. Dag: -3 tot +4 C. ZO. 2-3 Bft.

ZATERDAG.
In de nacht enkele opklaringen, maar al snel ontstaat er dan mist. Elders wolkenvelden en eveneens kans op mist. In opklaringsgebieden zijn minima mogelijk tot -9 C, zoals vanochtend in het Duitse Dusseldorf gemeten. Overdag trekt de mist waarschijnlijk overal op en resteren er wolkenvelden en opklaringen. De wind draait naar het zuidzuidwesten. Overdag is het overal maar net boven nul, vlak aan zee en in de hogere delen van Nederland en Belgie kan het +5 C worden.
Temperatuur. Dag: +1 tot +5 C. Nacht: -3 tot -9 C. Wind: ZZW. 2-4 Bft.

ZONDAG. In grote lijnen hetzelfde weer als op zaterdag. De kans op mist lijkt wat kleiner en verder zien we overdag af en toe de zon. In de nacht kan het in het binnenland nog steeds matig vriezen, overdag is het in het oosten maar net boven nul, aan de kusten wordt het +5 C. De wind draait in de avond van zuidzuidwest weer naar het zuiden.
Temperatuur. Dag: +1 tot +5 C. Nacht: -5 tot + 2 C (aan zee). Wind: ZZW -> Z. 2-3 Bft.

VOLGENDE WEEK. Maandag en dinsdag een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind. Hierdoor is de kans op mist klein en wordt de vorst ook in het oosten getemperd. Het vriest de eerste dagen aldaar in de nachten maar licht. Overdag is het in het oosten maar net boven nul, in het westen wordt het + 5 C. Op dinsdag kan er vanuit het westen wat regen vallen, in het oosten natte sneeuw. De dagen daarna af en toe regen of buien en een stuk zachter.

Nader bekeken
Een groot en krachtig hogedrukgebied boven Oost-Europa zorgt bij ons voor rustig en koud weer. Doordat de wind naar het zuidoosten is gedraaid wordt er wat drogere lucht uit Zuid-Duitsland aangevoerd waardoor de kans op opklaringen toeneemt. Op zondag trekt het hoog zich verder terug, maar wordt nog even ververst door nieuwe hogedrukimpulsen vanuit het zuidwesten. Hierdoor draait de wind niet verder dan naar het zuidzuidwsten en blijven de temperaturen vanaf zondag in het oosten nog vrij laag. Dinsdag lijkt het echter over en uit te zijn met het decemberwintertje en weten oceaandepressies onze omgeving te bereiken met wisselvallig weer en hogere temperaturen. De kans op een groene en zachte kerst lijkt dus groot.

























http://www.bouwcommunicatie.nl/bouw-weer/