Verwachting BSWF

Bericht van: Jorr(Utrecht) , 23-03-2008 23:23 

Opgesteld door: Bas, Mark, Joralf en Bart
Geldig voor: Maandag 24 maart 00UTC tot dinsdag 25 maart 00 UTC
Bronnen: GFS12z, Aladin12z, UKMO12z

In een noordwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd waarin regelmatig trogjes met een verhoogde buienactiviteit over de Benelux koersen. Zondagavond trekt een klein lagedrukgebied vanaf het Verenigd Koninkrijk richting Noord-Frankrijk, samenhangend met een vore waarop er een verhoogde neerslagactiviteit is.

Concreet betekend dit dat het zondagavond en zondagnacht vooral in ZW-Nederland en in Belgie tot regionale sneeuwval komt waarbij er op meerdere plaatsen meer dan 2cm sneeuw valt, wat inhoudt dat er een code geel uitstaat voor 2-8cm sneeuwval. Vannacht trekt de sneeuwval behorende bij de vore langzaam richting het oosten weg en verpieterd daarbij.

Maandagochtend draait de stroming terug naar NW en stroomt op 500hPa zeer koude lucht (<-40 graden) over de Benelux. De onstabiliteit is groot en er ontstaan gemakkelijk geïsoleerde buien, bij troggen geclusterd. In de vroege ochtend trekt een buienlijn, gekoppeld aan een trog, van west naar oost over de Benelux, waarbij de neerslag in de vorm van hagel en sneeuw valt. Lokaal valt tot 2cm sneeuw. Onweer is niet uitgesloten, vooral aan de kust, maar dit is te kleinschalig om hiervoor code geel uit te geven.

In de middag vallen er frequent sneeuw- en hagelbuien, maar aangezien de temperatuur oploopt tot rond de 5 graden, is het te warm voor een sneeuwdek in de middag. In intensievere buien zakt de temperatuur ’s middags naar 0, waardoor het lokaal tijdelijk wit kan zijn met bijbehorende gladheidsperikelen.

In de avond blijft het buiig (ook boven land, vanwege koude bovenluchten als voeding), en hierdoor kan er in het hele land ’s avonds sneeuw van betekenis (>2cm) vallen , aangezien de temperatuur hiervoor laag genoeg is. Hiervoor is besloten een code geel af te geven voor sneeuwval van betekenis (2-8cm).


Bericht laatst bijgewerkt: 23-03-2008 23:25