Afgelopen vrijdagavond: regen of geen regen?

Bericht van: Saskia (Wageningen) , 27-04-2008 12:44 

Je zou denken dat het regende in een deel van NL als je afgelopen vrijdagavond dit radarbeeld zag. Wellicht niet veel, lichte regen of wat gespetter ofzo, maar toch de radar geeft echo's.


Pak je het IR beeld erbij van omstreeks hetzelfde tijdstip dan word het toch een beetje raadselachtiger waar die neerslag vandaan komt. Er zijn alleen wat banken met middelbare en hoge bewolking te zien. Dat geeft toch een heel ander weerbeeld dan als je alleen met lichte regen in het achterhoofd zit (normaal gesproken denk je daarbij ook al aan lagere bewolking, zoals stratocumulus of meer stratiforme bewolking).Maar ja als je dan de foto's ziet van omstreeks hetzelfde tijdstip van een plek waar het om 20:10 licht zou hebben geregend, dan wijst daar ook niks op lage bewolking waaruit wat licht gespetter zou kunnen vallen. Zelfs met de hoge bewolking valt het reuze mee, veelal cirrus/cirrocumulus en wat banken altocumulus.
Vermoedelijk is het dus een kwestie geweest van uitsneeuwende cirrus en altocumulus bewolking welke opgepikt werd door de weerradar. Op de laatste foto is ook mooi een uitsneeuwende pluk te zien. De vraag is dan alleen hoe laag de neerslag van de uitsneeuwende bewolking nog gekomen is. Iig laag genoeg om door de radar opgepikt te worden, dat blijkt natuurlijk. 😉Bericht laatst bijgewerkt: 27-04-2008 13:05