Paleis To Low?

Bericht van: Takkie (Amstelveen) , 16-07-2009 17:33 

Paleis Het Loo onder water door noodweer
(Novum) - Het hevige onweer van twee weken geleden in Apeldoorn heeft voor mogelijk een ton schade gezorgd aan paleis Het Loo. Door tientallen blikseminslagen brandde alarm- en beveiligingsapparatuur door. Alleen dat al zorgde voor tienduizenden euro's schade, zegt de adjunct-directeur van het paleis, Paul de Sonnaville, donderdag.

Naast de bliksem was er ongekende regenval. In de onderdoorgang van het paleis stond anderhalve meter water. De muren zijn nu nog steeds vochtig. Verder zijn enkele historische vazen die in de tuin van het paleis zijn opgegraven, in stukken gebroken.
De beroemde paleistuin was veranderd in één grote vijver. De zestig koninklijke goudkarpers maakten van de gelegenheid gebruik om door de hele tuin te zwemmen. Medewerkers hebben de vissen later allemaal tijdig terug in de vijvers kunnen krijgen.

De regenval is volgens de directeur in het eeuwenlange bestaan van het paleis uit 1685 nog niet zo hevig geweest. De bezoekers die in het paleis waren, konden er een tijdje schuilen, maar moesten uiteindelijk toch door een halve meter water van het terrein waden. De volgende dag ging het paleis gewoon open voor publiek.

Experts moeten het exacte schadebedrag nog berekenen. Het rijk, dat eigenaar is van het paleis, is niet verzekerd, zegt De Sonnaville.

De hevige mate van wateroverlast heeft het paleis te danken aan koning Willem III. Hij wilde dat het paleis op de laagste plek zou worden gebouwd, licht De Sonnaville toe. Daardoor zou de waterdruk in de paleistuinen door een ingenieus leidingensysteem hoog genoeg zijn om de fonteinen tot dertien meter hoog te laten spuiten, veel hoger dan de fonteinen in Frankrijk destijds.
Ut Wordt Nix

Paleis To Low?   ( 955)
Takkie (Amstelveen) -- 16-07-2009 17:33
Re : Paleis To Low?   ( 289)
Christian (Deventer) -- 16-07-2009 17:38
  Re : 🙂 haha, precies, ik wou dezelfde zin quoten!  
Hans (Schijndel/Veghel) ( 9m) -- 16-07-2009 17:57