Skystef ziet het voor vandaag/vanavond/vannacht zo:

Bericht van: Gianni (Izegem, W-VL) , 18-12-2009 09:27 

Update 17/12 om 2200 uur

Sneeuw

Toch wel een geweldige meevaller voor de sneeuwliefhebber vandaag want er viel op sommige plekken duidelijk meer dan verwacht. Het scharnierpunt van de sneeuwzone lag zowat over het centrum en jawel hoor, op ogenblijk van schrijven een mooie 15 cm in de tuin. Op zich is dat de op één na grootste sneeuwhoogte gemeten in men 30 jarige carrière. Het absolute record van 11/01/1982 met 20 cm zal wel niet gehaald worden, herinner me dat moment nog zeer goed want die sneeuw werd indertijd zelfs geheel niet aangekondigd. De meevaller van vandaag is dat met de huidige gesofisticeerde modeluitvoer, waar men soms op voorhand al droevig van kan worden omdat er bij wijze van spreken nog maar weinig verrassingen uit de bus rollen, er dus deze keer een flinke onderschatting van de neerslaghoeveelheid was, namelijk in het twee- tot zelfs drievoud. Gebeurd bij een dynamisch neerslagsignaal toch wel wel eerder uitzonderlijk. Kortom het weer blijft soms dus toch wel erg boeiend, ook al gaat de pianist zoals ik, afgaande de modellen al eens "een beetje" de mist in. Maar er kan bij ondergetekende wel degelijk dikke 'n glimlach af voor al dit moois.

De laatste sneeuw verlaat de Belgisch-Franse grens omstreeks zonsopgang vrijdagochtend. Er valt in de zuidelijke en westelijke helft dus zeker tot de ochtend nog "een paar cm" bij.

Paar prachtige opklaringen worden verwacht vrijdagvoormiddag/middag, dus fotografen zeker stand-by dan. Namiddag alweer nieuwe bewolking en 's avonds vanuit het noordoosten opnieuw wat licht sneeuwen. We gaan er voorlopig vanuit dat er gemiddeld 1 tot 2cm in zit, lokaal mogelijk een cm ofzo hoger. Deze nieuwe sneeuw wordt pas in loop van vrijdagvoormiddag ingekleurd op de waarschuwingskaart.

http://www.skystef.be/weersverwachting.htm

Skystef ziet het voor vandaag/vanavond/vannacht zo:   ( 1123)
Gianni (Izegem, W-VL) -- 18-12-2009 09:27
UKMO en GFS bereken ook wat sneeuw:   ( 1241)
Gianni (Izegem, W-VL) -- 18-12-2009 09:33
  En KMI waarschuwt voor het volgende:  
Gianni (Izegem, W-VL) -- 18-12-2009 09:36