nieuwe guidance cad over engeland

Bericht van: aaldrik (doetinchem) , 04-01-2010 12:43 

Jammer, de nieuwe storing(CAD) trekt zw over engeland.
gr
a

Modellenbeoordeling
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een zwak frontaal systeem met vooral op hoogte wat minder koude lucht licht boven het westen en noordwesten van ons land. Aan de grond loopt het vanwege de aanwezige koude plaklaag maar uiterst moeizaam het land op (zie windsprong grondwinden), op hoogte trekt het geleidelijk aan verder zuidoostwaarts. Opglijding van de iets zachtere lucht op hoogte over de koude lucht boven land kan er toe bijdagen dat de neerslag toch ook wel verder landinwaarts kan komen. Een nieuwe storing boven de noordelijke Noordzee komt naderbij maar trekt uiteindelijk zuidwestwaarts over richting Engeland en lijkt ons land niet te gaan passeren.

MODELBEOORDELING:
Drukvelden komen tussen de diverse modellen goed overeen. Ook een consistent beeld met de HIRLAM00. Vanaf +30 wel wat verschillen in de positionering van het laagje dat dinsdag de Duitse Bocht bereikt, maar de grootschalige structuren komen goed overeen. Dit geldt ook voor de neerslagpatronen.
Aandachtspunten
WIND:
Hirlam kan in grote lijnen aangehouden worden.

BEWOLKING:
Aanvankelijk afwisselend beeld van convectie boven de Noordzee en het noordwesten van ons land, bij de occlusie vooral op hoogte wat meer aaneengesloten SC/AC gekoppeld aan de warmte-advectie. Zit redelijk in de HiRLAM-uitvoer. In detail toch wel wat problemen in de grenslaag. Hirlam komt vanavond op erg veel plekken met ST. Is zeker mogelijk vooral ook door opglijding tegen de koude plaklaag. Mogelijk valt het in het noordwesten wel mee met de ST omdat die gewoon in de polaire lucht terecht komen en er van opglijding geen sprake is. Wel daar dan kans op ST vorming boven de smeltende sneeuw. Morgen overdag de meeste bewolking in het westen en noorden (nabij de storing) het minst in het zuidoosten.

NEERSLAG:
HIRLAM geeft de situatie aardig weer lijkt mij. Naarmate de neerslag verder zuidoostwaarts over het land trekt moet er steeds minder van overblijven. Zien we actueel ook gebeuren. Hirlam laat vannacht en morgen met name voor de noordelijke nog buitjes overtrekken. Morgen later lijkt de neerslag van de nieuwe storing vnl. tegen het westen en noorden van het land aan te blijven liggen. Wat betreft de neerslagsoort geeft NESO een aardige indicatie. Wel heb ik het gevoel dat de overgangszone waarin verschillende mengvormen mogelijk zijn wat ver oostwaarts komt. In de kustprovincies valt de neerslag in de vorm van regen en natte sneeuw. Verder landinwaarts blijft er van de buien slechts lichte sneeuw over. In het overgangsgebied is zeer lokaal ijzel (of bevriezing van regen op bevroren ondergrond) niet uit te sluiten.

ZICHT:
In de polaire lucht (achter de occlusie) goed zichten, elders nop veel, plaatsen nevel. Vanavond en vannacht zijn mistbanken niet uit te sluiten. Evenals de afgelopen nachten zijn kleine opklaringen en een tijdelijke windafname voldoende om met name boven de sneeuw mistbanken te doen ontstaan.

TEMPERATUUR:
KTG en Hirlam komen vrij aardig overeen. Vandaag maxima die uiteenlopen van +3 in het noordwesten tot -3 in het zuidoosten. Vannacht minima van iets boven nul in het westen van het land tot gemiddeld zo'n min 5 in het binnenland. Lokaal kan tijdens opklaringen en boven een sneeuwdek de temperatuur nog wel enkele graden verder dalen. Morgen Tx van +2 in het westen tot net iets onder nul in het zuidoosten van het land.
Bericht laatst bijgewerkt: 04-01-2010 12:44

nieuwe guidance cad over engeland   ( 1184)
aaldrik (doetinchem) -- 04-01-2010 12:43
Re : nieuwe guidance cad over engeland   ( 538)
Robin (Spijkenisse) -- 04-01-2010 13:11
  "lijkt", dus niet 100% zeker. Veel zal het iig niet worden.  
Etienne (StOedenrodeNB) -- 04-01-2010 12:47
Re : nieuwe guidance cad over engeland   ( 941)
Ruben (Neeroeteren) -- 04-01-2010 12:59
Afgaande op de satellietloop   ( 770)
Etienne (StOedenrodeNB) -- 04-01-2010 13:18