het bijzondere aan een Winter

Bericht van: Peter (Ameide) , 08-01-2010 10:52 

Ik moet zeggen, het is heerlijk deze weken. Wat een weer. Zoals de meeste van jullie weten ben ik een 4 seizoenen man. Ik kan genieten van alle seizoenen. De lente, de zomer, de herfst en de winter allemaal hebben ze hun prachtige kenmerken.

De lente,zomer en herfst zijn al bijzonder in hun soort. De verschillende weerelementen wisselen elkaar af:
Lente: pille zonnestralen met warmte wisselen (natte)sneeuw- en hagelbuien af. Er kunnen zich prachtige wolken luchten aftekenen.


pril lente groen

Zomer: warmte, hitte, overdadige zonneschijn, afgewisseld al dan niet met schtitterende onweersbuien, hoosbuien. Droogte met nattigheid, niet altijd in balans maar altijd afwisselend, soms te wisselend.


Zomer onweer

Herfst: rusitge mistige dagen, met de laatste warme zonnestralen, afgewisseld met de eerste nachtvorst en vervolgens langdurige (druilerige) regen of storm en wind.


Herfst tooi valt over de natuur

En dan de Winter, Koning Winter.
Het bijzondere zit 'm wat mij betreft hier in: Winter kent net als alle seizoenen een aantal kenmerken. Het kan soms stormen, pijpestelen regenen, te warm zijn maar even goed zoals we nu mee maken, winterse neerslag, vorst, ijs, polaire buienluchten, koude. De kenmerken ijs en sneeuw zijn, hoe zal ik het zeggen, blijvende kenmerken in dit seizoen.
Geen ander seizoen kent zulke blijvende kenmerken die het jaargetij kunnen bepalen. De bliksem verdwijnt in de afleider of in de grond, de storm waait en verwoest onderweg en vertrekt of gaat liggen, de regen sijpelt, je wordt nat maar het verdwijnt in de grond of riool of het overstroomt.
Maar ijs en sneeuw blijven. Ze hebben vorm, ze zijn langer tastbaar. Je gaat naar bed en de volgende ochtend ligt er sneeuw, de sloot is bevroren. En in een echte winter zoals nu, blijft dat, langdurig. Hopen, hopen zich op, ijs groeit aan.
Dat maakt het zo bijzonder, zo afwijkend. Dat maakt het zo uniek.


winter in optima forma

Deze winter lijkt het alweer bijna vanzelfsprekend: sneeuw en ijs. We kunnen er geen genoeg van krijgen.

Toch zal ook Koning Winter op zijn tijd moeten wijken. Hoe is het mogelijk?, haast onvoorstelbaar! De fragiele lente die later dit jaar de winter gewoon weer over het randje zal wippen. Is het niet verwonderlijk? Geniet er van.

gr
Peter
Het weer is altijd bij je 🙂

het bijzondere aan een Winter   ( 1024)
Peter (Ameide) -- 08-01-2010 10:52
Ja, vooral de herinnering eraan.   ( 371)
Remko (Gouda) -- 08-01-2010 11:26