(UPDATE): Een rommeltje hier in de omgeving! Was niet normaa

Bericht van: Wilber (Ulft) , 14-07-2010 23:04 

Poste eerder op de avond:


Het is nog net niet zo erg als in Oost Achterhoek maandag en in Twente, het is wat kleinschaliger. Maar toch is het een rommeltje hiero!

Forse bui, kleine shelfcloud met vooral een forse arcus. Bliksems zaten er niet achter, maar kwamen zelfs nog voor de Arcus naar beneden. Niet gelukt om ze erop te krijgen helaas. Vervolgens een gigantische stortregen/wolkbreuk. Regen ging horizontaal door de lucht heen en de Auto schudde als een beest op en neer. Zicht werd op een gegeven moment toch wel even kleiner dan 10 meter. Mais boog helemaal door, veerde later weer terug. Bomen wild tekeer. Lucht ging wild tekeer, halverwege schoot fractus alle kanten op, en roteerde als een bezetende. Nog nooit eerder meegemaakt.

Uiteindelijk werd het weer droger. De stad maar eens in gereden. Onderweg lokaal veel takken afgebroken op de wegen en in bermen, terwijl er ook lokaal niets gebeurd was! In Doetinchem deden 80% van de verkeerslichten het niet, lokaal een bende van takken, ernstige schade verder niet aangetroffen, op een enkele opgevallen boom na. In het buitengebied net een huis missende. Heel veel brandweerwagens tegen gekomen in de stad, geen idee waar het allemaal heen ging. Ook op de snelweg reed brandweer en politie af en aan, ook in burgerauto's. Bij Drempt zijn veel grote takken uit bomen geslagen, 1 huis aan de kant van Doesburg miste de dakpannen volledig, Waren ze opnieuw aan het opleggen.

Bart net een paar keer aan de lijn, volgens hem is er een tornado (mogelijk) geweest tussen Emmerich en Nederland (Azewijn). Veel schade daar volgens hem.

inmiddels scheen de zon weer, heb maar 24 mm opgevangen uit de wolkbreuk, maar gezien de horizontale gang vrees ik dat de helft erover heen is gevlogen (kon in de auto 1 raam open houden zonder nat te worden). Max windstoot maar 15 m/s, valt vies tegen, gezien de afgebroken takken rondom het meetveld zou ik veel meer verwachten.


Daarna kreeg ik een telefoontje van mijn vader dat ik eens even naar de moestuin moest komen. Daar was het ook een ravage! De weg naar de Moestuin op Dichteren was niet eens begaanbaar, grote afgebroken takken. Daar aangekomen na wat geklim blijkt er op het tuinen complex heel wat gebeurd te zijn! De kruiwagen van vaders (van metaal) was zo plat als een dubbeltje! Er waren een aantal hoge populieren doorgeknapt en neer gekomen op de tuinen. Een aantal tuinen gewoon vernield. De andere helft van de populieren hangt nog in elkaar, maar duurt niet lang meer. Nog bizarer was dat een kas van mijn zus was weggewaaid! Deze heeft een vlucht van ruim 100 meter gemaakt (licht ding) met harken, schup en al erin! Kas was het hele tuincomplex over gevlogen door de windvlaag en aan de andere kant van het spoor in de woonwijk beland. Harken en schup werden op enkele tientallen meters afstand weer terug gevonden 😀 :O Rondom ook veel bomen plat, allemaal in 1 richting, dus geen hoos.

Seland detail... de hoogspanningsmast die even ten zuiden is afgeknapt loopt pal langs het tuincomplex op. 😕

Vervolgens nog even door gereden naar Wijnbergen/Vethuizen ten Zuiden van Doetinchem. Maar daar was alles hermetisch afgesloten, hele gebied niet te bereiken. Van een afstand wel de kabels zien plat liggen en wat kale bomen gezien, maar kan niet zien van zo'n afstand of het een hoos is geweest of gewoon ook een downburst. Ik heb tijdens het gebeuren foto's in die richting gemaakt van de bui (richting Vethuizen), maar zie daar geen hoos op (tenzij hij verborgen was). Mischien valt er morgen bij te komen, zal wel niet. Het is bekend terrein daar voor mij, dus een korte analyse van wat ik zo zag en weet:


Naamloos weergeven op een grotere kaart
@wthus (Twitter/Insta/Vero/Facebook) | Keerl, e-j zol eens wat meer moet’n doetinchemm’n | Bezoek ook: www.weerstation-dichteren.nl | www.buurmaaktnatuur.nl

(UPDATE): Een rommeltje hier in de omgeving! Was niet normaa   ( 1365)
Wilber (Ulft) -- 14-07-2010 23:04
Nog een foto erbij, richting Vethuizen geschoten..   ( 1033)
Wilber (Ulft) -- 14-07-2010 23:47
Maar goed dat je dat niet hebt gedaan...   ( 540)
Marcel (Dinxperlo) -- 15-07-2010 00:06
Re : Maar goed dat je dat niet hebt gedaan...   ( 547)
Wilber (Ulft) -- 15-07-2010 00:16
Re : (UPDATE): Een rommeltje hier in de omgeving! Was niet normaa   ( 662)
Wilma (Doesburg) -- 14-07-2010 23:20