Verslag Chase 14-10: Shelf - Horseshoe - Schade

Bericht van: Jan Willem (Apeldoorn) , 15-07-2010 22:57 

Wat een dag. Een dag dat een behoorlijke indruk heeft achtergelaten.

Een uitgebreider verslag van Stefan is al eerder geplaatst dus ik hou het kort:
Verslag chase en schade Venlo / Kleve (!! Zeer groot !!)

Vroeg in de middag heb ik Stefan uit Wezep opgehaald en zijn we naar Doetinchem gereden om met Bart ( Doetinchem ) en Jordi ( Ruurlo ) verder te gaan. Kort daarna kregen we telefoontje van RTL 4 dat graag met ons ergens wilde afspreken. We kwamen bij elkaar in Venray en gingen vanaf daar verder opzoek naar de mooiste plek om het front op te wachten. In een kolonne van 4 over de snelweg met een film ploeg, was wel een hele toffe ervaring. Helaas konden ze niet verder met ons omdat de satellietwagen nog rond Nijmegen was.

We vonden een mooie plek bij Steyl, vlakbij Venlo. Hier was het wachten begonnen. Bij het naderen van de Shelf werden er langzaamaan steeds meer details zichtbaar en de enthousiasme steeg naar ongekende hoogtes. Even werd er een Horse Shoe Vortex zichtbaar, een zeldzaam verschijnsel. Helaas komt dit niet zo duidelijk naar voren op de foto's, maar we konden dit met z'n allen bevestigen en het was erg dynamisch.

De Shelf naderde en de chaotische structuur werd zichtbaar. Het geluid dat er vanaf kwam was alsof er stenen vanaf een berghelling rollen ( zoals in de films ). De shelf passeerde met een ware downburst achtige verschijnsel inclusief de plotselinge wind verandering, dat 180 graden leek te draaien.

Na de passage besloten Bart & Jordi weer terug richting Doetinchem te gaan, terwijl wij ( Stefan en ik ) nog in de omgeving Venlo bleven voor eventuele schade. In Venlo waren al heelwat takken en zelfs bomen omgevallen met wortel en al. Maar wat we later bij Kleve (DLD) zagen was onbeschrijfelijk. We spraken met brandweerlieden die gehoord hadden van tornado's. Echter vonden ze onze uitleg over de Downburst/Valwinden ook erg aannemelijk. Dit werd helemaal bevestigd want je kon de lijn met schade duidelijk zien en zo doortrekken. Dit deel kwam later nog langs/over Vethuizen.

De chase was voorbij, rond half 12 was ik weer thuis en kapot, van alles wat ik gezien heb. Erg indrukwekkend allemaal.





































Meer Foto's
Vogelfotografie: http://www.jwh-i.nl/

Verslag Chase 14-10: Shelf - Horseshoe - Schade   ( 1181)
Jan Willem (Apeldoorn) -- 15-07-2010 22:57
  Geweldig😀  
Jordi (Arnhem/Ruurlosebroek) -- 16-07-2010 02:57
  Mooie platen!  
Bart(Doetinchem) -- 15-07-2010 23:16
  Mooie foto's!  
Anthony [Tilburg] -- 15-07-2010 23:34
  Geweldige foto's JW! 🙂  
Stefan (Wezep) ( 2m) -- 15-07-2010 23:11