De stadia van de supercell met wallcloud.

Bericht van: Jeroen (Zwevegem) , 11-09-2011 11:19 

Om 18.00 gisteravond waren de eerste TCu aan de horizon te zien, die zich op dat moment aan de Franse grens bevonden.



15 minuten waren de cumuli al uitgegroeid tot een volwaardige bui.



op de radar van Belgocontrol zag het er dan zo uit:



Op dat moment trok de bui vrijwel recht naar het Noorden, waardoor chasen geen optie was voor mij, zeker gezien de treksnelheid. Een half uur later was de bui al flink uitgegroeid met een flinke muur aan de zuidkant, op dit moment vond zich dan ook de cell-splitting plaats.



radarbeeld:



Nog 20 minuten later was de supercell echt aan het ontploffen en begon de ijskap steeds duidelijker zichtbaar te worden.



radarbeeld:



Pas daarna werd het duidelijk dat supercell toch naar het NO trok. De ijskap groeide heel snel en het eerste gerommel werd dan ook al hoorbaar. Op dat moment was ik me nog niet bewust dat er zich een wallcloud aan het vormen was (op dit moment nog achter de bossen) en besloot ik om thuis te blijven, mede doordat het ten noorden van hier vrij bebost is.



De wolkenluchten werden met de minuut mooier en het werd steeds meer duidelijk dat de supercell hier niet zo ver vandaan zou passeren.



radarbeeld:



Om 19.30 zag ik voor het eerst de wallcloud met beavertail in de verte, helaas was het dan al te laat om een mooie fotoplek te gaan opzoeken.







De achterkant van de wallcloud met een snel groeiende impressionante flanking line. Daar trok de fractus ook vrijwel recht naar boven.





Radarbeeld (op dit moment was de supercell het sterkst, qua neerslagintensiteit)



De flanking line groeide steeds meer aan naar het zuiden toe, met op de eerste foto de wallcloud die uiterst rechts nog net een stukje zichtbaar is.







en tot slot nog een paar radarbeelden:














Bericht laatst bijgewerkt: 11-09-2011 11:22

De stadia van de supercell met wallcloud.   ( 1539)
Jeroen (Zwevegem) ( 41m) -- 11-09-2011 11:19
  Bedankt voor deze bijdrage, mooie uiteenzetting!  
Paul ('s-Hertogenbosch/Terneuzen) -- 11-09-2011 11:42