Fotoverslag bijzonder actief onweer 10-09-11 in Zwijndrecht

Bericht van: Rick (Zwijndrecht) , 11-09-2011 16:11 

Ook Zwijndrecht is het onweer van 10 september niet ontgaan!

Op enkele zwakke echo's op de Noordzee na was er de gehele dag helaas nog niks interessants zichtbaar. Voor mijn andere hobby was ik aanwezig op het uiterste puntje van Maasvlakte 1. Aldaar( zonder beschikking tot radar) was er wel duidelijk onstabiliteit zichtbaar in de atmosfeer.



Eenmaal thuis aangekomen rond 16.30 was ook duidelijk de onstabiliteit zichtbaar. Tevens schoven er kleine veldjes mammatus over.





Rond 18.20 ontstond eindelijk de eerste cell in het westen van Belgiƫ. Dit was meteen een vernijdig agressief ding op de radar welke ook verdacht gedrag vertoonde!



Al snel bleek het hier om een heuse supercell te gaan met alles erop en eraan! Uit Belgiƫ kwamen diverse meldingen van een roterende wallcloud inclusief een beavertail! Ondertussen is een mede weeramateur aan mijn huis gearriveerd om nowcastend verder te kijken hoe de situatie zich zal evalueren. Gezien het feit dat deze cell een afwijking naar rechts had lag deze op rampkoers naar Zwijndrecht! Al vroeg van te voren was een massieve updraft aan de horizon zichtbaar. Het is ondertussen wel duidelijk dat dit niet zomaar een najaars buitje met enkele ontladingen zal worden.



Na de radarbeelden snel te hebben bekeken bleek dat de bui in een noodgang op rampkoers naar Zwijndrecht lag. Tegen de tijd dat de agressieve onweershaard tegen de NL/BE grens lag ter hoogte van Zeeland was van uit Zwijndrecht frequent weerlicht zichtbaar uit de neerslagkern/ updraft van dit complex.

Niet veel later waren er zuidelijk van de oorspronkelijke updraft nieuwe torens zichtbaar. Deze schoten in een noodgang door tot nieuwe onweersbuien. Hiervan heb ik helaas geen foto's aangezien er een pakket bewolking voor kwam te liggen welke het zicht op de nieuwe ontwikkelingen wegnam.

Ondertussen zijn de eerste anvilcrawlers zichtbaar. Tijd om foto's te maken dus!



Niet veel later volgde de volgende crawler. Deze ontladingen verplaatste zich in veel gevallen over de gehele anvil en bedekte zo de hemel in licht!



Helaas was het merendeel van de ontladingen op een volle 50 km afstand waardoor alleen de crawlers goed zichtbaar waren. Tevens was de neerslag van dit complex zo intens dat bijna alle ontladingen compleet verdwenen achter het massieve regenscherm.

Foto 3: basis van de bui is nog te ver van ons verwijderd om zichtbaar te zijn. Wel continu IC ontladingen zichtbaar.




De anvil was ondertussen een stuk dichterbij gekomen dus de ontladingen zijn nu ook een stuk feller!



Een kleine CC in de anvil



Voor hoelang deze cell de naam ''supercell'' mocht dragen weet ik niet. Wel zag ik bij het naderen van de basis mooie verlagingen. Of het hier om een wallcloud gaat weet ik niet. Wel zat het neerslag gordijn grotendeels Rechts van deze verlaging dus uitsluiten dat het een wallcloud is doe ik niet.



Zelfde ontlading andere camera.




Niet veel later volgde weer een CG met waarschijnlijk een CC vertakking in het hoger gelegen deel van het systeem.



Niet bijzonder maar omdat het kan: Een kleine CC in de Anvil.



De basis komt met een aardige gang naderbij. Nog steeds diverse CC's zichtbaar in de neerslag kern.




Radarbeeld van dat zelfde moment. Rode kruis geeft onze locatie aan.



Ontlading ter hoogte van de meest agressieve onweershaard.




Kort daarna werd de hemel opgelicht door een kneiter van een CG welke ten noorden van ons insloeg op 2 KM afstand. De dreun welke afkomstig was van deze CG doet mij denken aan een CG+ of anders een -CG met een bizar hoog amperage.

Voor kort leek het wel midden op de dag.



het was tijd om onze spullen te pakken en richting mijn huis te gaan voor de tweede kern ons zal bereiken. Ondertussen begon het als een gek te flitsen met diverse IC's CC's en enkele CG's. Eenmaal aangekomen aan huis waren wij net op tijd voor de tweede neerslag kern zal overtrekken. Geen minuut later begon het bijzonder hard te hozen! Mijn vrees was dat er mogelijk ook hagel bij aanwezig kon zijn aangezien daar meerdere berichten over waren geplaatst uit andere streken. Deze hagel bleef uit wat misschien ook wel beter is.

Door de hevige neerslag intensiteit en het feit dat 95% van de ontladingen IC (Intra Cloud) waren was het geen doen om nog foto's te maken. Aangezien het steeds meer begon te flitsen besloot ik de rest van de bliksem vast te leggen op film.

Onderaan het verslag zijn 4 filmpjes te vinden van de bizar hoge bliksemintensiteit (+_ 2 ontladingen per seconden)


Ondertussen zijn we 15 minuten verder en de hoofdkern trekt inmiddels weg richting Noord-oost. Wij besloten snel onze spullen weer in te pakken aangezien er ten zuiden van ons nieuwe haarden leken te ontstaan. Al snel waren de eerste flitsen richting het zuiden weer zichtbaar! Het was dus tijd om de statieven op te stellen en de derde bliksemhaard van de avond te aanschouwen. Deze was lang niet zo actief als de eerste maar desalniettemin ruim actief genoeg voor bliksemfotografie.

Ook deze cell kwam in een noodgang op ons af met de eerste CG zichtbaar achter de skyline van Dordrecht.



Na veel IC ontladingen was er ruimte voor een CC.



Kort na bovenstaande foto begon het te regenen dus het foto's maken was haast niet meer te doen. Toen de cell wegtrok was er nog wel een mooie CG zichtbaar richting Papendrecht



Richting het zuiden was opnieuw geflits zichtbaar. Een nieuwe CB was ontstaan om meteen enkele felle ontladingen te produceren.

Zoals deze CG



Helaas bestond ook deze bui meerdermaals uit IC ontladingen. Onderstaande foto is dan ook de

laatste welke ik nog kon maken voor de boel noordwaarts trok.



Een nieuwe haard was weer ten zuiden ontstaan maar deze was helaas het fotograferen niet waard. Actief was deze zeker maar alweer IC actief.

Hier onder staan de beloofde 4 filmpjes waar goed duidelijk is hoe hoog de bliksemintensiteit lag!

Niet letten op het commentaar op de achtergrond.

Vooral de laatste 2 filmpjes zijn het kijken in mijn ogen zeker waard!

-Voor de beste weergave kijk in HD 1080P-

1/4



2/4



3/4 Hier wordt duidelijk hoe hoog de intensiteit lag!



4/4 Een ware stroboscoop aan bliksem! Zo hevig als dit heb ik zelf nog nooit meegemaakt!



In mijn ogen een geweldige afsluiting voor een erg karig onweerseizoen. Ik hoop dat jullie dit verslag met plezier hebben bekeken/gelezen!🙂



Bericht laatst bijgewerkt: 11-09-2011 16:14
Kampioen roltrapzingen https://instagram.com/rick_bekker?igshid=NGExMmI2YTkyZg==

Fotoverslag bijzonder actief onweer 10-09-11 in Zwijndrecht   ( 1428)
Rick (Zwijndrecht) -- 11-09-2011 16:11
  Hele mooie foto's!  
mavlo77 (Fijnaart) -- 11-09-2011 16:13
  Mooi verslag en beschrijving van de ontwikkeling!  
Bas (Amsterdam-West) -- 11-09-2011 16:14
  Mooie beelden Rick! 🙂  
Wilber (Ulft) -- 11-09-2011 16:32
Mooi Rick! Ik zag het gisterenavond allemaal   ( 572)
Sietse (Den Haag) -- 11-09-2011 16:34
  Knappe foto's!  
Alie (Weebosch gem Bergeijk NL) ( 37m) -- 11-09-2011 17:34
Erg goed gedaan Rick! 🙂   ( 541)
Martijn(Rozenburg) -- 11-09-2011 19:52
  Re : Mooi Rick!  
Hans (Schijndel/Veghel) ( 9m) -- 11-09-2011 21:26