modellenbespreking: Koud winterweer

Bericht van: Johny (Hulst) , 01-02-2012 19:32 

CLINGE-
De huidige modellen blijven winters koud weer prognoseren. Een krachtig hogedrukgebied blijft ons met haar vleugels tegen zachte lucht beschermen en dit is voor de schaatsers uitstekend nieuws. In de komende dagen groeit het ijs verder aan en steeds meer gemeenten spuiten parkeerplaatsen om schaatsplaatsen te maken. Op grote wateren is het nog niet mogelijk,aangezien de wind voor windwakken zorgt. Het weekeinde ziet er erg winters uit en vrijdag is er vooral boven Zeeland en Noordelijk Belgie sneeuw mogelijk en daarna weer zonnig is. In de loop van het nieuwe werkweek lijkt het erop dat het hoog afgeschaafd wordt en de kans op sneeuw laat toenemen. Zo zou dinsdag wel eens flink te kunnen gaan sneeuwen. Op grond van langere termijn probeert zachtere lucht het vaste land binnen te dringen waarbij volgende week woensdag voor flinke sneeuwval en veel wind kan zorgen en donderdag of volgende week vrijdag de kans op ijzel groot wordt. Zo ver is het nog niet,we hebben in iedergeval een volle winterse week voor de boeg en een winters weekeinde,dus schaatsen zullen er in de komende dagen op steeds meer plaatsen zullen plaatsvinden. Behalve op diepe wateren dan.

Goed aankleden
De kou brengt onder de winterliefhebbers niet alleen vreugde,maar oudere mensen kunnen er niet goed tegen. Het is verstandig om goed aan te kleden voordat je buiten gaat en draag handschoenen en dikke sokken. Vingers en tenen koelen het snelst af en bestaat er gevaar voor onderkoeling op deze lichaamsdelen waarbij vervelende klachten optreedt. De gevoelstemperatuur en de harde wind zegt dit het al genoeg,als het redelijk waait zoals nu,is het voor het gevoel of de temperatuur nu op -8 is terwijl de thermobuis op -3 graden staat. Let goed op en denk ook aan kinderen,laat kinderen nooit zonder jas naar buiten lopen!

Actuele situatie:
Heldere schone contintale landlucht voert koude lucht aan en de opbouw van deze luchtsoort is stabiel en droog. De temperatuur ligt tussen -3 in Clinge,-3,3 antwerpen,Sint Pauwels (B)-3,5 c, en -4,5 in Drachten,Enkhuizen en Den Helder -4,2 c (De schooten). Er waait een koude snijdende oostenwind.

Verwachting:
In de nacht meest matige vorst. Lokaal streng,minima tussen -7 in Zeeuws Vlaanderen,-8 in Antwerpen,-9 in Limburg tot plaatselijk -11 in het oosten en noordoosten van het land. Ook aan de Belgische kust vriest het dan aardig met z'n -5 graden. De wind is matig,langs de kust vrij krachtig,5 en door de wind in combinatie van lage dauwpunten en lage temperaturen voelt het snijdend koud aan. Donderdag zonnig.De temperatuur ligt tussen -3 aan de Belgische kust,-4 in Zeeland,en -5 in Midden Nederland en Noord Holland en lokaal -6 in Groningen. Goed aankleden dus en ga alleen naar buiten indien dit nodig is! Vrijdag meer bewolking en vooral boven Zeeland,Noordelijk Belgie,en Brabant lichte sneeuwval,elders is er kans op een sneeuwbui. Zondagnacht strenge tot zeer strenge vorst bij minimum temperaturen tussen -11 en de -15 graden!!

Een hele fijne avond allen.





Bron: Meteo Clinge (c)2012
Kaarten: Wetterzentrale.(c)2012

modellenbespreking: Koud winterweer   ( 1568)
Johny (Hulst) -- 01-02-2012 19:32