Vandaag Maarssen- Groningen vica versa; een verslag

Bericht van: Peter (Ameide) , 03-02-2012 22:12 

route: A2-A9-A1-A6-A7 vica versa
Bekende steden onder weg:
Amsterdam, Almere, Lelystad, Emmeloord, Joure, Heerenveen, Drachten, Groningen


Temperatuur meting met auto thermometer.

Bij vetrek (10 u) -6 gr. begon het net te sneeuwen. De temp op de autometer kwam overeen met de temp in mijn achtertuin. Vanuit A'dam-richting Utrecht een 10-tal! strooiwagens gezien die preventief aan het strooien waren. Verspreid over de route. Belangrijk hierbij: A2 is daar 5 baans breed.

Bij Almere al iets meer sneeuw op de weg. Geen overlast. Na Almere al wat meer sneeuw, minder zicht. In de bocht A1 naar A6 zelfs opvallend veel sneeuw. Langzaam rijden.

Opvallend: bij Lelystad daalde de temp snel naar -9,5. Dit viel me toen al op (los van wat ik hier vanavond lees over de temp in Lelystad. Op de terugweg nog opvallender. Maar dat straks.)
Dit was om ongeveer 10.45 Bij Ketelbrug behoorlijk wat sneeuw, zicht < 100 meter. Bij Emmeloord lichte sneeuw en temp opgelopen tot -5,5.

Tussen Lemmer en Joure opnieuw veel sneeuw. In de bocht bij Lemmer (A6) was het even oppassen geblazen. Van schone weg opeens naar sneeuw.

Bij rotonde Joure 1 baan afgesloten (ri Groningen) Ook hier sneeuwde het even flink.

Bij Heerenveen werd het steeds beter/droger en bij Drachten was het bijna droog. De weg was zwart. Bij Boerakker weer meer sneeuw ook op de snelweg. Temp was constant.

Bij Groningen kwam de zon er doorheen en was het droog.

Hachelijk aan de heenweg was de plotselinge verandering van het wegdek. Dan was het helemaal schoon en even later lag er een laag platgereden sneeuw. Ik heb op de heenweg 3 strooiwagens voorbij gereden. Er werd niet geschoven. Hiervoor lag er waarschijnlijk te weinig sneeuw. Alleen op A7 ter hoogte van Boerakker heb ik in tegenovergestelde richting sneeuwschuivers gezien.

Terugweg.

Droge condities bij vertrek uit Groningen om 18 uur. De meeste doorgaande wegen zijn goed schoon. Ook de snelweg is goed bereidbaar. Temp -6,5.

Tussenstop bj Joure. Wegen schoon. Op de radio hoor ik dat in Flevoland > 15 cm sneeuw is gevallen en dat de temp al de -18 raakt. Ik ben weer extra op mijn hoede wat temp betreft. Maar dat wordt nog lastig omdat na Joure de weg steeds slechter bereidbaar wordt.

Tussen Lemmer en Emmeloord is de temp nog -7. De weg is bereidbaar in 2 sporen. Soms ook weer helemaal schoon maar vooral op viaducten minder schoon.

Dan wordt het echt bijzonder. Tussen knoopunt Emmeloord en afrit Urk daalt de temp naar -13. Dat is over een afstand van ongeveer 9 km.

Bij de Ketelbrug (slechts 5 km verderop) loopt de temp weer op naar -5,5 en neemt de sneeuwhoeveelheid op de weg weer toe.

De A6 naar Lelystad langs de windmolens is redelijk schoon. temp gaat weer naar -9. Er wordt ruim 100 km/ u gereden. Voor Lelystad Noord is er mist en ligt er opeens een heleboel sneeuw op de weg. Geen Spoor, Geen lijnen meer en mist. Gelukkig wordt er door de andere autorijders goed geanticipeerd. Bij afslag Lelystad is de temp weer -11. Geen -18 meer. Maar nabij Haje hotel tussen Lelystad en Almere is de laagste temp: -14,5. Daarna loopt de temp op tot -6 bij Muiden. De mist was van korte duur. Af en toe een mistbankje.

Opvallend is hoe schoon de A1 naar A'dam is ten opzichte van het "karrespoor" door de flevopolder tussen Lelystad en Almere. Gevaarlijk waren vooral de op en afritten die slecht begaanbaar waren. Veel snelheidsverschil.

Vanaf Amsterdam geen problemen meer. temp blijft steken op -6 a -7. Ook de A2 was goed schoon.

Al met al heb ik niet in de file gestaan, behalve even bij knoopunt Joure op de heenweg.

Meest opvallend waren de temp. schommelingen bij lelystad (heen en terug reis) en bij Emmeloord/Urk (terugreis)
Daarnaast veel sneeuw nog op de snelweg in Flevoland (A6 terugweg) terwijl A1/A9/A7 en A2 op terugweg goed schoon waren.

Totale reistijd: heen 2 uur
terug 2,5 uur.
normaal 1 uur 45 minuten.

helaas geen foto's. Moest m'n handen aan het stuur houden 😉

gr
Peter


Het weer is altijd bij je 🙂

Vandaag Maarssen- Groningen vica versa; een verslag   ( 1015)
Peter (Ameide) -- 03-02-2012 22:12
  -9,8, tn -11.3 (vanmorgen vroeg)  
Vincent (Westerhaar, Ov) -- 03-02-2012 22:14
Vandaag Maassluis- Zwolle vica versa   ( 362)
Peter (Maassluis) -- 03-02-2012 22:55