modellenbespreking: Strenge tot zeer strenge vorst

Bericht van: Johny (Hulst) , 04-02-2012 19:40 

CLINGE-
Na de sneeuwval op afgelopen vrijdag,volgde er een zeer koude nacht. Waarnemers uit Sint Pauwels,Clinge,Westdorpe,en Hulst hebben voor het eerst van dit jaar zeer strenge vorst gemeten. Clinge,-16,9,Sint Pauwels -17,1 c, Hulst -16,9 c, Westdorpe -16,9 c,en zelfs in het Zeeuwse Graauw en Kapellebrug maten -16,8 c. Een enorm verschil op vorig jaar in begin Februari,toen was het buitengewoon zacht met 10,2 c. Meteo Clinge die al ruim 25 jaren meet,komen dit soort extreme koude nachten maar zelden voor. Het laatst koudste nacht dateerde vorig jaar in December het koudst met -10,3 c.

De kou is mogelijk bij aanvoer van zeer koude lucht uit het oosten bij helder weer en bij weinig wind ook zorgde voor straling. Ook in de komende avond en nacht koelt het weer behoorlijk af waarbij zelfs temperaturen mogelijk maken boven anderhalve meter hoogte boven het sneeuwdek tot -20 graden kunnen wegzakken.

Vorig jaar begon de winter al op eind november stevig in het zadel te zitten en een koude december volgde maar Januari 2011 geen vervolg meer kreeg.
Nu zijn de rollen omgedraaid: Eerst was november extreem zacht,december zeer nat en erg zacht en de eerste 3 weken van Januari helemaal niets voorstelde.Daarna kroop de winter het land in waarbij sinds vrijdag met sneeuw de winterplaatjes helemaal compleet maakte.

NS
De NS kampt weer met problemen.Door sneeuw en vorst ontstonden weer ernstige vertragingen.Kapotte wissels,vastgevroren deuren,en kapotte verwarmingsinstallatie's in de treinen. Gevolg hiervan is,dat reizigers urenlang vertragingen hebben en op stations bleven hangen.Veel reizigers hebben de vlucht per bus hun reis voortgezet. Vorig jaar in December (2010) kampen de reizigers ook al met problemen.De NS is dus niet winterbestendig,al had de NS op afgelopen oktober 2010 een winteroefening gehouden. Dit blijkt dus niet te werken.

De modellen geven geen aanzettende westelijke stroming.De kou heeft boven Europa zich goed vastgenesteld. De Amerikanen laten zien dat het bij ons koud blijft en dat betekent dat de sneeuw in de komende dagen blijft liggen. Zo is het toch nog echt onvervalst winter geworden.

Actuele situatie:
Het koelt snel af,in Clinge is het kwik al gedaald naar -10,2 graden. Boven het westen is Cirrusbewolking zichtbaar,elders is het helder.Er staat weinig wind.

Verwachting:
Zeer koude nacht en strenge tot zeer strenge vorst.De minima zakt weg naar waarden tussen de -10 in de kop van Noord Holland tot plaatselijk -20! graden boven besneeuwde gebieden. Plaatselijk is afkoelingsmist mogelijk. In de loop van vannacht boven het W ,ZW,en ZW van Brabant meer bewolking. Zondag boven het zuidwesten,zuiden,en westen kans op sneeuw,over het oosten blijft het droog.De maximum temperatuur ligt tussen de -3 op de Wadden,tot -5 in het zuiden van het land. In het zuidwesten en westen kan er mogelijk 2 cm sneeuw erbij gaan vallen. In de avond klaart het weer op en koelt het opnieuw flink af.Maandag is het opnieuw koud vriezend weer.In de nachten vriest het streng,overdag licht.





Bron: Meteo Clinge (c)2012
Kaarten: Wetterzentrale (c)2012

modellenbespreking: Strenge tot zeer strenge vorst   ( 1246)
Johny (Hulst) -- 04-02-2012 19:40
Re : modellenbespreking: Strenge tot zeer strenge vorst   ( 617)
Stefan (Hellevoetsluis) -- 04-02-2012 19:44