Actualisatie 9-2-2012: van zekerheid naar onzekerheid.

Bericht van: Ronald de Wildt (Spijkenisse) , 09-02-2012 20:31 

Onder invloed van passage van een hoogte laag viel er vandaag regionaal enige lichte sneeuw en kwam het door een tijdelijke N/NW wind in grote delen van het land tot lichte dooi. Van enige tienden in delen van het midden tot 1 a 2 graden boven nul in noord Friesland, Wadden en Kop van Noord Holland. Enkel in Brabant en Limburg bleef het licht vriezen.

Inmiddels is door drukstijgingen ten noordoosten opnieuw de wind naar oost/noordoost gedraaid en vriest en algemeen weer enkele graden, tot – 7 C al weer lokaal in Flevopolder en Friesland.

Morgen onder invloed van hetzelfde H een droge, vrij zonnige en koude dag. Na minimaal -7/-12 C, maxima -1/-5 C.
Is de kou morgen te omschrijven als –gevolg van in de loop van de middag binnengekomen- transport kou, daarna is de kern van H ten NO zo dichtbij gekomen dat we vanaf de nacht naar zaterdag weer overgaan op stralingskou, door wegvallen wind gaan de minima dan naar -8/-15 C.

Zaterdag waarschijnlijk een optimale winterdag. Met zonnig weer, weinig wind en maxima die tussen -2/-6 C liggen.
De nog meest heldere nacht naar zondag geeft opnieuw matig tot strenge vorst. Waarna op zondag de weersomstandigheden langzaam gaan veranderen.

Hogedruk is inmiddels ten zuidwesten aangekomen en langzaam maar zeker gaat er in de loop van dag een zwakke aanlandige W/NW wind opsteken.

Proces zal naar verwachting dermate traag verlopen, mede door de –zeer- koude plaklaag, dat pas op het einde van de dag in de –noordelijke- kustgebieden het kwik boven het vriespunt zal komen. In het overgrote deel van het land blijven de waarden echter negatief.

Drukdalingen agv NW lagedruk zullen waarschijnlijk zo traag verlopen dat de nacht naar maandag, in opklaringen, in het binnenland (mn ZO helft) nog tot onder de minus 5 C kunnen dalen. Elders enkele graden onder nul, slechts aan de kust rond het vriespunt.

Eerste kaart, die van maandag, laat zien dat hogedruk ten westen zich gaat uitbreiden naar de Groenlandse regio, en lagedruk zich boven het NW van Scandinavië vestigt.

Boven ons gebied trekt hierdoor de NW aanvoer aan, en passeert een frontensysteem met regen en sneeuw, de temp lopen hierbij op naar 2 C in het (Z)O en 5 C in het NW.

Dinsdag krijgt de aanvoer een meer NW/N component. Aangevoerde lucht wordt kouder, Hpa 850 temp gaan naar waarden tussen -5/-10 C en de kans op sneeuw wordt snel groter. Na minimaal -2/+2 C, overdag 1-5 C.
Woensdag ook weer buien met sneeuwkansen en na minimaal 0/-4 C overdag 1-4 C.

Over het weerbeeld van dinsdag en ook woensdag zijn de modellen in hoofdlijnen het dus wel eens. Verschillen voor daarna zijn obv de geplaatste kaarten van woensdag echter groot te noemen.

GFS 12z ens geeft voor de periode daarna een –tijdelijke- terugkeer van NO aanvoer onder gezag van hernieuwde drukstijgingen ten noorden en lagedruk boven Centraal en Zuid Europa.

UKMO 12z geeft ook een positief signaal voor kansen op terugkeer kou tegen midden volgende week.

De geplaatste EC oper 12z is echter veel minder positief, je ziet dat op de kaart al aan de minder noordwaarts ontwikkelde hoogterug ten westen, en laat na midden van de weer een meer NW stroming zien.

Overeenstemming binnen Uitvoer t/m 144 is –opvallend- groot te noemen, de onzekerheid voor daarna ook. Kansen op terugkeer kou blijven mi kansrijk.

Mvg, Ronald.








Bericht laatst bijgewerkt: 09-02-2012 20:34
voor mij is de grote vraag wat moeder Aarde met AGW gaat doen, komt er een correctie?

Actualisatie 9-2-2012: van zekerheid naar onzekerheid.   ( 1361)
Ronald de Wildt (Spijkenisse) -- 09-02-2012 20:31
Re : Actualisatie 9-2-2012: van zekerheid naar onzekerheid.   ( 764)
Ernest (Maassluis) -- 09-02-2012 21:05
Re : Actualisatie 9-2-2012: van zekerheid naar onzekerheid.   ( 671)
Robin (Spijkenisse) -- 09-02-2012 21:08