Modellenbespreking: Winters weekeinde,daarna dooi

Bericht van: Johny (Hulst) , 10-02-2012 18:35 

Ook de kaarten van vanavond ziet het voor de winterliefhebbers niet goed uit. Gisterenavond was ik al bang voor dat de westcirculatie terug zal keren,en dit gaat ook gebeuren. De poolwervel is weer versterkt en dat is slecht nieuws voor de herfsthaters. Ik sluit niet uit dat er rond carnavalsperiode weer eens met een zware storm te maken zullen krijgen en een nieuwe winterse periode zit er echter niet meer in. Vorig jaar had Carnaval echt met lenteweer te maken,was ook een late carnaval,maar dit jaar hebben we met carnaval geen rustig weer,maar puur herfst zal zijn aangezien herstel op de poolwervel.

Actuele situatie
Het koelt flink af dankzij aflandige oostenwind. Hier en daar is het helder,boven het noorden komen soms wolkenvelden voor. De lucht is stabiel van opbouw.

Verwachting volgende dagen:
Heldere zeer koude nacht met minima tussen de -9 tot lokaal -14 in het binnenland,vooral in Brabant en Zeeuws Vlaanderen,in het noorden ligt de minima rond de -11 graden,met uitzondering de kop van Noord Holland en Waddeneilanden,daar ligt de minima tussen de -7 en de -9 graden. Er staat een zwakke oostenwind. Ook is er kans op plaatselijk mist en hhier en daar kan er door bevriezing van natte weggedeelten gladheid veroorzaken.

Zaterdag is het een fraaie schaatsdag met veel zonneschijn. De temperatuur ligt tussen de -2 en de -4 graden. Lekker een dagje om te schaatsen. Schaatsen lukt ook nog op zondag de hele dag,wel zal vanuit het noordwesten uit bewolkt raken en volgt er sneeuw. Uit die bewolking kan er tussen de 2 en de 3 cm sneeuw vallen. Het blijft na een zeer koude nacht overdag opnieuw vriezen. Zondagavond naar maandagnacht moeten we rekening houden met sneeuw,overgaand in IJZEL!! en kan het spekglad gaan worden,want dan zet er van het noordwesten uit de dooi in en dat kan voor het verkeer veel problemen gaan zorgen. De temperatuur loopt langzaam op naar +2 op maandagochtend en in het noordwesten kan het daar al +5 graden gaan worden en treedt daar dooimist op. De dooi kruipt maandag verder zuidoostwaards het land in met dooimist,IJZEL! en regen. De hele dag (vooral in het zuidoosten) kunnen de wegen zeer gevaarlijk glad zijn! Dinsdag en woensdag trekt de wind aan en waait de mist weg. Tegen carnavalstijd gaan er zware buien vallen en onweer is zelfs mogelijk. Dan is de westcirculatie weer helemaal terug. Let wel op dat het snachts en ochtend lokaal glad kan zijn aangezien de kou nog in de grond zit!




Bron: Meteo Clinge (c)2012
Kaarten: Wetterzentrale (c)2012

Modellenbespreking: Winters weekeinde,daarna dooi   ( 991)
Johny (Hulst) -- 10-02-2012 18:35