Modellenbespreking: Einde winter in zicht

Bericht van: Johny (Hulst) , 11-02-2012 19:38 

CLINGE-
Het is bijna afgelopen met de winter. De kaarten prognoseren een invallende dooi vanaf maandag over het hele land,mogelijk op dezelfde dag ook het westen van Duitsland en Luxemburg. Het ziet er maar uit zoals ik al een paar avonden vertelde,dat er een westcirculatie op gang komt,ten gevolge door het herstel op de poolwervel en op de hogere AO-en NAO-index. Even terug op dit kortdurende wintertje van dit jaar: Afgelopen nacht heeft het op veel plekken streng gevroren, zo duikte de temperatuur in Clinge tegen de ochtenduren naar -12,1 graden,en overdag niet warmer werdt dan -4,7 graden.
Ook op aantal andere plaatsen kwam er op grote schaal strenge vorst voor en overal is er vandaag geschaatst. Opnieuw een prachtige winterdag dus.

Actuele situatie:
Een hogedrukgebied bepaalt het weer.Verder koelt het vrij snel af en er staat weinig wind. Boven het NW en westen zijn er Cirrusvelden te zien.Deze hoort bij een dooi-aanval.

Verwachting:
Helder,soms licht bewolkt,meestal uit Cirrus en later in het noordwesten meer Cirrus en Altostratusbewolking en in het zuiden kans op Altocumulus. Verder matige en lokaal strenge vorst.Minima van -6 in Den Helder-Schagen tot -10 in Zeeuws Vlaanderen.In Limburg mogelijk tot -12 graden. Zondagochtend toenemende bewolking en vanuit het noordwesten enkele sneeuwbuien,in het zuidwesten,zuiden,en zuidoosten kan er 2 cm gaan vallen,terwijl in Noord Holland tot midden Nederland de neerslag in IJZEL!! overgaat en over het hele noordelijke landhelft mogelijk dooimist,vooral boven het Ijsselmeer,de Kop van Noord Holland,en Friesland. De dooimist ontstaat door condensering van de lucht aangezien de grond kouder is dan de lucht boven het noorden van het land.Houdt daar rekening mee met gladheid die snel uitbreidt. De maximum temperatuur ligt op zondagmiddag van -1 in Zeeuws Vlaanderen,Brabant,-2 in Limburg,tot +4 in het noordwesten. De dooi kruipt in de avond langzaam verder naar het zuidoosten en tegen zondag naar maandagnacht de dooi ook Zeeland,Brabant,en Limburg binnen loopt. Ook daar ontstaat er dan dooimist en IJZELVORMING! Maandagochtend is het vooral over de hele zuidoostelijke landhelft spekglad. Verder valt er dan af en toe regen en loopt de temperatuur in de zuidelijke delen ook verder op. Met een graad of 5 dooit het dan flink.

Dinsdag t/m vrijdag is het een heel stuk zachter in de nachten.De vorst verdwijnt en vallen er buien,het meest in de vorm van regen en soms kan dit met onweer en hagel gepaard gaan.De aantrekkende wind lost de mist op. Rond carnaval is er zelfs kans op een flinke storm.Het kwik gaat richting de 8 a 9 graden. In begin in de week kunnen de wegen 'smorgens en in de nachten weer glad worden doordat de kou nog in de grond zit. Wees dus voorzichtig met uw snelheid!!





Bron: Meteo Clinge (c)2012
Kaarten: Wetterzentrale (c)2012

Modellenbespreking: Einde winter in zicht   ( 1251)
Johny (Hulst) -- 11-02-2012 19:38