Update Karim (Tekst+plaatje)

Bericht van: Philippe (Maastricht, Nederland) , 13-01-2013 23:20 

ZONDAG 13 JANUARI 2013
++ 13/01 21Z : ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR SNEEUWVAL OP MAANDAG EN DINSDAG ++

Aan de zuidoost flank van een hogedrukgebied boven Noorwegen wordt polaire landlucht naar onze regio gestuurd.

De situatie op de weerkaarten is ietwat complex door de nadering van een compact hoogtelaag vanuit DU. Dit low komt morgen aan over N-NL en kantelt vervolgens richting Denemarken. Intussen zakt een kleine koudeput af vanuit het gebied nabij IJsland. Gekoppeld daaraan is een frontale structuur en een uitdiepend laagje. Dit hoogtelaag koppelt zich maandag aan het eerder genoemde hoogtelaag over N-NL en trekt vervolgens langsheend de zuidflank oostwaarts. Vraag is nu welk traject dit hoogtelaag volgt. Dit heeft immers directe gevolgen voor het bijhorende uitdiepend grondlaag en sneeuwstoring. Volgens de meeste modellen trekt het hoogtelaag over BE richting Duitse grens. Het Britse model (UKMO) laat het laag zuidoostwaarts trekken via het westen van BE richting FR.

Een eerste gevolg van het naderende hoogtelaag (met een T500 rond -37°) is dat aan de voorzijde de lucht flink destabiliseert over de Noordzee en er met een noordoostelijke hoogtestroming buien langs de kust scheren. Dit betekent in de westelijke regio's, vooral dan deze nabij de kusten) er kans is op sneeuwbuien, eerst over NL vannacht en later morgen ook over BE. Dit kan lokaal om enkele cm gaan. Vooral de zuidelijke kusten van NL/Zeeland, maken meeste kans op enkele felle sneeuwbuien.

Vervolgens is het uitkijken naar de komst van eerder genoemde depressie vanuit de UK met bijhorende occlusie. We volgen de meerderheid van de modellen en gaan uit van een traject over BE. In dit geval trekt de occlusie door van west naar oost en stagneert over zuidelijk/centraal NL. De eerste sneeuw bereikt de kust in de avond en maandagnacht trekt de storing door naar het oosten met een intensiteit rond 3-5 mm/6h. Dit houdt dus een sneeuwcumulatie in rond 3-5 cm, regionaal eventueel iets meer. Met dit traject kan de stroming in de onderste luchtlagen tijdelijk noordwestelijk tot noordelijk worden en worden de westelijke regio's bedreigd door iets zachtere zeelucht, welke tot over een groot deel van Vlaanderen kan doordringen. Ik hou echter rekening met slechts lichte dooi in het centrum van BE (+1° als prikwaarde) en in het uiterste westen waarden rond +2°. Hoe meer oost/noordoostwaarts, hoe waarschijnlijker dat de dooi uitblijft, dat is zeker het geval voor NL, waar de stroming een sterk oostelijke component zou moeten houden.

Dinsdag overdag vult de depressie op over de Benelux en blijft het grijs met nog wat sneeuwval met lichte intensiteit. Deze sneeuw wordt vooral bij de noordflank van het laag geproduceerd, nabij de ingedraaide occlusie dus. In de loop van dinsdagnacht wordt het droog in een groot deel van de regio met breder wordende opklaringen. Hierdoor kan boven de sneeuwlaag het kwik vrij diep zakken.

Ziet er dus leuk uit tot nu toe 🙂


Twitter: @Fliep | 17 jaar en geïnteresseerd in alle weersverschijnselen | Zuid-Limburg, je zal er maar wonen...

  up-date Karim  
antoine(Haasdonk) -- 13-01-2013 23:12
Update Karim (Tekst+plaatje)   ( 1371)
Philippe (Maastricht, Nederland) -- 13-01-2013 23:20