50 jaar geleden: Dooi om de noord

Bericht van: Cees-Rotterdam , 14-01-2013 18:09 

De volgers van de weerkaarten van 50 jaar geleden herinneren zich misschien de depressie die bij de kust van Noorwegen in zo-richting koerste. Deze depressie is op de kaart van 13-1 om 13 uur duidelijk aanwezig. De wind op de Noordzee laat zien wat er te gebeuren staat: dooi om de noord. Ik herinner me een dag, die ik aan deze datum koppel, omdat de situatie op de weerkaart perfect op mijn herinnering past. In de zondagavond van de 13-de ging ik voor de zoveelste maal naar de slaapkamer op het noordoosten. Vooral ouderen zullen het fenomeen ijsbloemen nog goed kennen. Op de enkele beglazing in een vrij vochtig huis ontstonden op onverwarmde kamers ijsbloemen zodra de temperatuur buiten ongeveer de -4 bereikte. Bij veel wind wilde dat ook wel bij -2 of -3 gebeuren. Al dagenlang, ik vermoed sinds dinsdag daarvoor, ging de groei van ijs op de ruiten door; wat begon als bloemstructuren werd na een dag vaag en wittig. De aanslag groeide tot een laag van een halve centimeter ijs: mat en wit. Het daglicht werd steeds meer verminderd en na een dag of vijf kreeg je dat kenmerkende grijzige licht op zo'n kamer.
Op die avond zag ik de witte ijslaag waterig worden: dooi in aantocht.
De de onderstaande kaart van 13 uur zien we het front naderen. In de avond en nacht passeerde dat ons, waarbij de wind draaide van ZW naar NW.


Op onderstaande kaart van 14-1 om 1 uur zien we al weer een tweede front naderen waarachter weer koudere lucht aangevoerd wordt.
Zie eens hoe koud het nog in centraal Europa is; ik zie -19 en -21 staan. Ook in Zuid Frankrijk is het nu extreem koud; als ik het goed lees zie ik -11 bij Toulouse staan. Bij ons blijkt de dooi van weinig betekenis, als je het weerpraatje leest.
Een ander aandachtspunt: het hogedrukgebied heeft zich iets in de richting van Ierland verplaatst. Bij Groenland zien we aan paar storingen liggen. Het zal het gedrag van deze storingen zijn dat voor een belangrijk deel bepaalt wat er de komende dagen gebeurt. Een noord-zuid koers ligt wel voor de hand, maar hoe precies? En de elfstedentocht mag nu wel een keer komen, niet? 😉


Groet,
Cees

50 jaar geleden: Dooi om de noord   ( 1148)
Cees-Rotterdam -- 14-01-2013 18:09
4 dagen later de 11stedentocht. Indrukwekkend, hoe de winter   ( 346)
Eric, Rotterdam -- 14-01-2013 18:58
Re : 4 dagen later de 11stedentocht. Indrukwekkend, hoe de winter   ( 320)
Cees-Rotterdam -- 14-01-2013 20:31