Sneeuw en IJs... verdampen of sublimeren?

Bericht van: Wilber (Ulft) , 20-01-2013 15:51 

Het fenomeen van verdwijnend sneeuw de gehele week al aan het aanschouwen in de Achterhoek. Alsgevolg van sublimatie krimpt het sneeuwdek en zie je de sneeuw op straat en stoep in het niets verdwijnen. De sneeuw gaat daarbij over van vaste vorm in de gas fase.

Nu vond ik net per toeval op Onweer Online (via een twitter bericht kwam ik daar terecht) informatie over dit fraaie onderwerp.
Ik zet hier even een quote neer, volledige bijdrage op de onderstaande link.


Ik werk als promovendus bij het IMAU aan de verdamping van sneeuw boven Antarctica en Groenland, en ik wil graag een poging doen om jouw vraag te beantwoorden.

Aangezien bij temperaturen onder het vriespunt ijs niet kan smelten, blijft ijs intact. Toch is er "afbraak" van ijs mogelijk, is dat is door verdamping, zoals jij dat noemt. De meer wetenschappelijke benaming is sublimatie, namelijk de faseovergang van vast naar gas (in dit geval dus van ijs naar waterdamp). Dit proces is afhankelijk van een aantal weerkundige parameters, en is efficiënter in droge lucht (zoals vandaag) en als er veel wind staat (zoals vandaag).
In de realiteit is het echter zo dat de vorming van ijs aan de onderkant sneller gaat dan de sublimatie ervan aan de bovenkant, dus bij vriestemperaturen wordt de ijsvloer steeds dikker.
Anders zit het bij sneeuw: ook sneeuw kan sublimeren (en ook hierbij geldt: het gaat sneller in droge lucht en bij meer wind), en aangezien er dan geen sneeuw bijvalt, kan de sneeuw in korte tijd ook helemaal verdwijnen, zelfs al is het onder 0. De sneeuw die er nu bijvoorbeeld in Nederland is gevallen, zal je langzaam aan zien verdwijnen, en dat is precies door sublimatie (want het blijft de hele tijd vriezen).


Dat is nogal lastig, gezien het feit dat het ijs of de sneeuw verdwijnt in de lucht, en je het dus niet "ziet".
Het beste voorbeeld wat ik je kan laten zien is een experiment met zogenaamd "droog ijs" (dat geen vocht bevat, en dus alleen aan sublimatie onderhevig kan zijn, het is eigenlijk een vaste vorm van koolstofdioxide (CO2)) tegenover "nat ijs" (dus dus gewoon de bevroren vorm van water).
In onderstaand filmpje zie je droog ijs links en gewoon ijs rechts. De substantie links sublimeert (let goed op, er vormt dus GEEN vocht, het ijs verandert meteen in damp, en dat kan je goed zien op het houten plankje), terwijl het gewone ijs aan de rechterkant smelt (dus van vast naar vloeistof (water)). Ik hoop dat dit filmpje wat meer duidelijk maakt.



http://www.onweer-online.nl/forum/topic/31463/ijs-en-sneeuw-verdamping/
@wthus (Twitter/Insta/Vero/Facebook) | Keerl, e-j zol eens wat meer moet’n doetinchemm’n | Bezoek ook: www.weerstation-dichteren.nl | www.buurmaaktnatuur.nl

Sneeuw en IJs... verdampen of sublimeren?   ( 3218)
Wilber (Ulft) -- 20-01-2013 15:51
Interessant artikel Wilber   ( 141)
Jan (Workum, FRL) -- 20-01-2013 16:38