Stormchase Duitsland/ NRW - Bow echo

Bericht van: Paul ('s-Hertogenbosch/Terneuzen) , 10-06-2014 10:12 

Stormchase Brabant/Limburg/NRW

Met Extofex level 3 als voorwaarschuwing en een vrije dag in het verschiet kon een chase niet uitblijven. Daarom sprak ik samen met Michel (De Bilt) af in Waalwijk als startpunt van onze chase.

Maar niet voordat ik eerst even richting Moergestel was gereden om de eerste bui op te wachten, die ook vrij fors was. De groene lucht was typerend voor de bui, agressief onweer (veel cg inslagen in de directe omgeving), windstoten en kleine hagel. Een leuke opening van de dag.












Wegtrekkend buiengeweld
Na het eerste buiengeweld richting Waalwijk waar Michel al netjes stond te wachten. Richting het zuiden zagen we inmiddels een eerste ijskap van een bui in wording, terwijl we in de verte de contouren zagen van supercell boven Duitsland en de wegtrekkende squall richting het noordoosten.





Prefrontale bui
Toen duidelijk werd dat alleen de zuidoostelijke helft van het land in de prijzen zou vallen zijn we verder naar beneden gezakt via de A73. Ter hoogte van Roermond viel ons oog op een snel ontwikkelde prefrontale bui, voor het grote complex uit. Helaas zakt deze even later ook weer snel in.



Omgeving Aachen
Op de radar werd inmiddels duidelijk dat het er flink noodweer ontstaan met kenmerken van een squall/ bow echo. Om het zwaartepunt op te wachten reden we richting NRW. Dat deden we via Landgraaf, waar op dat moment Pinkpop in volle gang was. Net buiten Aachen zochten we een plek op in het open veld. Helaas heel veel bossen in deze omgeving, en dus weinig zichtlocaties.



Voor het systeem uit dreef een prachtig veld met mammatus over.







Shelfcloud
Na het mammatus veld was het tijd voor het serieuzere werk. De shelf werd steeds duidelijker zichtbaar en kwam met een rotgang op ons af. Ik heb al een paar keer een shelf gezien in mijn leven, maar zo angstaanjagend als deze zag ik ze nog niet. Ook de snelheid waarmee de shelf op ons af denderde was ongekend. Mocht van mij wel iets langzamer, moest erg snel handelen om nog wat op de gevoelige plaat te krijgen. Gelukkig toch wat beelden kunnen schieten.











Daarna ging het volledig los, zeer zware windstoten in combinatie met onweer, hagel en slagregens trokken door het Ruhrgebied. De auto stond te schudden, en om schade aan de auto te voorkomen besloot ik de auto te draaien met de kont naar het noodweer toe. Ruim een kwartier tot 20 minuten ging het enorm tekeer. Nu gaan rijden was even geen optie met zoveel bomen in de buurt.

Gewaarschuwd persoon telt voor twee
Toen het was rustiger werd zijn we gaan rijden. De omgeving lag bezaaid met afgewaaide takken en omgewaaide bomen. Wegen waren soms deels afgesloten door ontwortelde bomen en met een ruime bocht moest je hier en daar een tak of boom omzeilen. Zo zie je maar weer, met zo’n noodweer moet je nooit gaan rijden in een bosrijke omgeving. Het aantal slachtoffers in de omgeving toont dat ook maar weer aan.

Dit noodweer dient serieus genomen te worden, in Duitsland leken veel mensen er geen angst voor te hebben. Sommige mensen bleven rijden door de bosrijke omgeving, hardlopers deden nog gewoon hun rondje, mensen uit de buurt lieten op het gemak hun hondje uit en mountainbikers maakten nog een rondje door de heuvels. Wat dat betreft ligt daar nog een uitdaging om te zorgen dat mensen in dit soort situaties gewoon veilig thuis blijven of in ieder geval stil staan met de auto op een plek waar geen bomen staan.

Ondanks alle ellende waar je achteraf over leest en de schade die we zagen onderweg kijken we met een tevreden gevoel terug op deze chase.

Groeten,
Paul en Michel

twitter.com/PaulBegijn - Natuurmonumenten - Zuidwestelijke Delta

Stormchase Duitsland/ NRW - Bow echo   ( 2513)
Paul ('s-Hertogenbosch/Terneuzen) -- 10-06-2014 10:12
Wat een beest was dat   ( 797)
Ruben (Ås, nabij Oslo, Noorwegen) ( 53m) -- 10-06-2014 10:07
Beest trok over me heen 😉. En inderdaad aan   ( 845)
Katya - Hasselt (B) ( 72m) -- 10-06-2014 10:12
Pracht foto's om zo even mee te genieten!   ( 553)
Alex (Ede) -- 10-06-2014 10:21
  heel mooi. Dat heben we hier toch wel gemist hoor  
Eric, Rotterdam -- 10-06-2014 10:40
Re : Stormchase Duitsland/ NRW - Bow echo   ( 543)
Jarno (Roosendaal) ( 2m) -- 10-06-2014 10:47
Heerlijke fotoserie!   ( 503)
Wilfred (Homoet) ( 7m) -- 10-06-2014 10:50
  Schitterende reeks!  
Marcus (Sleidinge) ( 6m) -- 10-06-2014 11:51
  Re : Helder verslag Paul en indrukwekkende beelden!  
Hans (Schijndel/Veghel) ( 9m) -- 10-06-2014 21:41
Re : Stormchase Duitsland/ NRW - Bow echo   ( 458)
Michel (De Bilt) -- 10-06-2014 22:15