Hogedrukgebieden boven het continent lijken het weerbeeld nu en in de komende week te bepalen. Opvallend vind ik, dat dat al langer aan de gang is; met andere woorden: een november zonder stromachtig weer en veel hogedruk-invloed. Het zou een gevolg kunnen zijn van de hier al vaak genoemde ontwikkeling van het sneeuwdek in Siberië.
De vraag is nu: wat betekenen deze hogedrukgebieden voor ons? Mogen we op winterweer rekenen op middenlange of lange termijn? Laat ik de termijnen wat betreft betrouwbaarheid van de model-uitvoer eens indelen in:
1. Betrouwbaar, 3 dagen vooruit
2. Licht betrouwbaar, trendsetting, 4 en 5 dagen vooruit
3. Aanduiding van trend, weinig betrouwbaar, dag 6 en 7
4. Interessant als mogelijkheid, niet betrouwbaar, dag 8 e.v.
1. We zien nu een hogedrukgebied met centrum boven Rusland, tegen de Oeral aan. Het ligt te zuidelijk en te ver weg om voor ons op dit moment de winterharten sneller te doen kloppen. Een hogedrukgebied vinden we daar vaker in het winterseizoen, zonder dat dit bij ons tot enig serieus winterweer leidt. Ik wijs wel op een interessant detail: de druk is relatief laag in de regio Zwarte Zee, Turkije, Midden-oosten. Deze configuratie heeft een aanzuigende werking op Siberische kou.
Op de kaart van GFS over 24 uur lijkt het hogedrukgebied zich iets terug te trekken naar het oosten maar een nieuwe rug lijkt zich te ontwikkeling boven Scandinavië, lage druk bij Turkije blijft.
Op 48 uur GFS zien we de ontwikkeling langzaam doorgaan. Bij ons nog steeds zuidoostenwind zonder kou.
Op 72 uur is het hogedrukgebied boven Rusland verzwakt, maar in plaats van depressie-invloed zien we de druk boven Scandinavië verder stijgen en een kleine depressie trekt naar Portugal. Let op de groene vlek boven Oekraïne en omgeving. Deze duidt op iets koudere lucht, zeker in vergelijking met de lucht boven west-Europa. Overdag loopt de vorstgrens over het oosten van Polen en het westen van Oekraïne; ver weg dus.
2. Genoemde ontwikkelingen duiden op een lichte daling van temperatuur bij ons. Gaat de ontwikkeling ook door? We nemen de modelkaart van GFS over 120 uur erbij.

Het continentale hogedrukgebied handhaaft zich en de uitloper boven Scandinavië is weer iets sterker en een depressie bij IJsland lijtk er niet door te komen. De trend luidt dus: consolidatie van de quasi-winterse setting. Het hogedrukgebied ligt wel erg zuidelijk en bij ons is de wind nog steeds zuidoost. Aanvoer van winterkou is dus nog niet aan de orde, al zal de continentale situatie wel voor enige afkoeling zorgen.
Het EC-model verschilt hier in de oper wel iets van het GFS-model: de wind is hier oost geworden, wat resulteert in lagere temperatuurprognose.
We zien dat duidelijk als we de pluimen onder elkaar zetten:
3. Op termijn van 7 dagen laat EC 168 het hogedrukgebied stand houden.
GFS geeft al een heel ander beeld in de run van vanochtend 6 uur: dan zou de depressie bij IJsland een dikke vinger in de Europese pap krijgen en daarmee is iedere winterse aspiratie op middenlange termijn verdwenen.
Voor wat het waard is, want we hebben het dus over een termijn van 7 dagen.
4. Van de nog langere termijn is eigenlijk helemaal niets zinnigs te zeggen. De ultieme winterkaart die GFS vannacht uit de hoge hoed toverde zullen we maar weer bijschrijven in de afdeling: virtueel wintervermaak.
De bewegingen die we nu zien op de weerkaart en de modeluitdraai van de komende dagen geeft in ieder geval voor november aan dat de continentale hogedrukgebieden een krachtige vinger in de pap hebben. Wat dit voor de winter betekent is niet te voorspellen, maar het geeft hoop dat dit soort situaties vaker voor zullen komen. De boel hoeft dan maar net iets anders te liggen en de winter komt binnen. Het blijft wel een kansspel.
Groet,
Cees
Quote selectie