Huidige drukverdeling: echt winterweer vrijwel onmogelijk

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 30-01-2015 11:39 

Geen onvervalst, maar Hollands winterweer op z'n best. Vanochtend was het op sommige plaatsen wit door sneeuw, vroor het licht terwijl het in de meeste gebieden niet tot winterse neerslag kwam. Op vliegbasis Eelde daalde het kwik tot -4.8 graden. In Den Helder zakte de temperatuur tot -1.7 graden maar vlak boven de grond werd matige vorst gemeten: -5.2°C.




Minimumtemperaturen Europa voorbije nacht. In Scandinavië een stuk minder koud dan eerder deze week.

Het kwakkelweer wordt veroorzaakt door een omvangrijk lagedrukgebied dat vanaf het Poolgebied is afgezakt tot over grote delen van het westen en midden van Europa. Er wordt van oorsprong Arctische lucht aangevoerd. Vooral boven de Noordzee ontstaan tal van kleine geïsoleerde storingen die neerslag brengen, soms en vooral landinwaarts met een winters karakter.
Halverwege de week trekt het hele systeem naar het zuidoosten van Europa. We zien dan drukstijgingen boven Nova Zembla maar ook op de oceaan. Het is onduidelijk en onzeker of het weer in de loop van de week gaat verzachten of dat het licht winters blijft/wordt.

Vooralsnog een tikje winters. Na flinke perioden met zon, een paar stapwolken en langs de kust een regenbui neemt vanmiddag de bewolking vanuit het westen toe. Het zuidoosten houdt de hele dag een vrij zonnig weertype. Een volgende storing trekt in de loop van de middag het noordwesten van het land binnen. De temperatuur ligt dan rond 3 tot 4 graden. Het centrum van het neerslaggebied lijkt vanavond over het noorden, oosten en midden van het land te trekken waarbij de regen overgaat in natte sneeuw bij een temperatuur die dan daalt naar 0/1 graad en dus kan het wit worden. De wind uit het westen tot zuidwesten neemt vannacht achter de passage van het front tijdelijk iets toe, vooral in het westen en duwt daar het kwik tot 3/4 graden omhoog. Landinwaarts lijkt de stijging van temperatuur erg beperkt te blijven om later in de nacht weer te dalen en zo neemt de kans op verraderlijke gladheid toe. Ook kan er nog mist ontstaan. Vandaag overdag een westelijke wind, 2 tot 3 Bft.

Morgen is er een afwisseling van een enkele opklaring, vrij veel bewolking en hier en daar een bui, waarschijnlijk regen. In het zuiden later in de middag mogelijk wat langere tijd regen als een storing daar over trekt. Het wordt 5 graden in Zeeland tot 2 in Groningen bij een zwakke tot matig toenemende wind uit het zuidwesten. In de nacht lokaal een winterse bui, verder ook opklaringen en landinwaarts lichte vorst: 0/-3 graden.

Zondag staan we onder invloed van een depressie (970 hPa) boven het zuiden van Zweden. Er waait een stevige westelijke wind, kracht 3 tot 5, langs de kust hard, 7 Bft. Er valt een enkele bui, af en toe is er zon en het wordt 3 tot 4 graden. In de nacht kwikstanden in het algemeen iets boven nul. Hoewel de lucht op grote hoogte erg koud is, zorgt een doorstaande westelijke wind voor aanvoer vanaf de Noordzee en voorkomt vorst.

Maandag is er veel bewolking bij 4 tot 5 graden. Er vallen een paar buien en er waait een stevige westelijke wind. Het weer is dan ook ontdaan van zijn licht winterse randje. In de nacht neemt de wind af en kan het kwik tijdens opklaringen zakken tot iets onder het vriespunt.

Vooruitzichten: alleen in de nacht wat lichte vorst
Dinsdag is het heel rustig weer. Het wordt 3/4 graden, er valt een bui en meestentijds zal dit regen zijn. Verder is er ook nu en dan zon en vriest het in de nacht op veel plaatsen enkele graden doordat het waarschijnlijk opklaart en bijna niet waait.

Woensdag komt er wellicht meer ruimte voor de zon, neemt de kans op neerslag af en wordt het 2 (oosten) tot 5 (Zeeland) graden. In de nacht enkele graden vorst. De rest van de week zijn de veranderingen klein. Nog verder vooruit is koffiedik kijken. Onder de huidige drukverdeling is echt winterweer met vorst van betekenis slechts heel lokaal en bij uitzondering mogelijk.

Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag
Weerbeeld: Weer plaatje Weer plaatje Weer plaatje Weer plaatje Weer plaatje
Minimum temperatuur: -1° -1° -2°
Maximumtemperatuur:
ZonperceAntage/kans op: 25 35 20 30 50
Neerslagpercentage/kans op: 60 40 60 60 20
Wind.: ZW 2-3 W 3-5 W 3-4 NW 2-3 N 2-3

Huidige drukverdeling: echt winterweer vrijwel onmogelijk   ( 1616)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 30-01-2015 11:39
Re : Huidige drukverdeling: echt winterweer vrijwel onmogelijk   ( 681)
Waldo (Arnhem) -- 30-01-2015 12:55