De monsterbui van gisteravond

Bericht van: Roeland (Deurne - NL) , 24-06-2016 17:11 

Phoe, wat een meteorologisch geweld gisteravond zeg. Gistermiddag bereikte het kwik in de regio 31 a 32 graden. Opzich geen bijzonder hoge waarden, maar de hoge luchtvochtigheid maakte het voor het gevoel benauwd heet buiten de deur. In de avonduren brak de hel los ... ! Hier een persoonlijke visie op het gebeuren inclusief middelmatig beeldmateriaal:

20:00 uur:
Vanuit het zuidwesten komt met vrij hoge snelheid een zware onweersbui richting Eindhoven. Gezien de NNO-beweging van dit exemplaar verwachtte ik een route over Veghel en dan door naar Nijmegen. Ik twijfelde even over een buienchase maar had het al druk zat met niets doen in mijn tuinstoel.


Het luchtruim oogde best fraai. In het verre oosten / zuidoosten was een stevige donderwolk te zien, mooi belicht door de al vrij laagstaande zon.


Zo tegen 20:30 uur merkte ik dat de 'grens' van de reusachtige buienwolk boven Zuidoost-Brabant over Deurne heen bewoog. Hierop besloot ik mijn mobiel nog eens erbij te pakken en buienradar aan te slingeren.


20:30 uur: enigszins verbaasd bekeek ik de beelden. De enorme onweersbui die 'ogenschijnlijk' bestemd was voor Veghel & Nijmegen bleek rap naar het oosten uit te breiden. Ik had het vermoeden dat Helmond voor de bijl ging, maar Deurne ... ? 'Neen', dacht ik. Treksnelheid was hoog en het buiengevaarte zou wel érg snel moeten uitdijen om ook Deurne te treffen. Let wel: ik spreek hier als relatieve buienleek.


Ik ging de straat op om beter zicht te krijgen op de duistere massa dat bij wijze van spreken op een steenworp afstand ten NW van mijn positie huishield. Aanhoudend gegrom en continu geflits vanuit die hoek. Plotseling begon het stevig te regenen en ik rende naar binnen vóórdat ik wederom weer een nat pak haalde (is al enkele keren gebeurd deze maand) ... ! Vanuit een open raam was in het westen een eigenaardige groene lucht zichtbaar en iets van een shelfcloud dat wel héél rap naderbij kwam. Tevens zag ik eigenaardige bliksemflitsen; er waren geen kanalen zichtbaar en de flitsen leken op ontploffende zware lawinepijlen.
Plotseling enkele harde knallen tegen de ruiten aan de voorzijde van mijn woning; enorme hagelstenen begonnen de buurt te teisteren. Het geluid van de inslaande hagel zwol aan tot een bijna oorverdovend kabaal en ik vreesde serieus dat mijn ruiten eruit zouden vliegen ... ! De slagregens verdienen overigens óók wel een melding.

21:00 uur: ook Deurne wéér in de greep van (extreem) zware onweersbuien.


In alle chaos greep ik mijn camera om het gigantische kabaal te filmen en fotograferen. Grrrrr, geheugen vol ... !! Wat rest is een filmpje van ná de passage van de 'hagelkern'. O.a. het looppad naar mijn woning is veranderd in een brei van regenwater, hagelstenen, bladeren, takken, en andere rommel.


Het onweer ging urenlang voort met een regenintensiteit dat variëerde tussen licht en zondvloed. Daar ik geen expert ben in het fotograferen van bliksem, speelde ik vals door simpelweg te filmen en daarvan een still te nemen 😀


Tijdens een iets rustiger moment liep ik weer even naar buiten om de omgeving te bekijken. Uiteraard waren vele straten weer ondergelopen, intussen bijna een vertrouwd beeld in Deurne.


Deze hagelsteen raapte ik bijna anderhalve uur na passage van de buienkern op. Zelfs na anderhalve uur smeltproces oogden de hagelstenen nog uitzonderlijk fors.


De Zeilbergsestraat. Het was gisteravond volgens mij de 4e keer deze maand dat de straat door wateroverlast werd afgesloten.


Vandaag ... ! Ik fietste vanochtend naar mijn werk in Someren vanuit Deurne en overal waar ik keek zag ik dezelfde chaos. Dakpannen aan stukken, straten groen van de afgeslagen bladeren en takken, deuken in auto's en hier en daar zelfs kapotte ruiten. Hier een door hagel ingeslagen raam op mijn werk:


En hier het dak van mijn arme auto; tientallen deuken ontsieren nu het exterieur van mijn auto. Geluk bij een ongeluk dat het een auto van 14 jaar oud betreft met een economische waarde van zo goed als 0, maar het blijft wat zuur je vierwieler zo erbij te zien staan. Maargoed, liever dit dan een hagelsteen tegen je smoel.

De monsterbui van gisteravond   ( 1426)
Roeland (Deurne - NL) -- 24-06-2016 17:11
Mooi verslag Roeland   ( 490)
Vincent (NO Brabant) ( 12m) -- 24-06-2016 17:52
Re : Mooi verslag Roeland   ( 476)
Roeland (Deurne - NL) -- 24-06-2016 18:00
Anton (Helmond - Stiphout)   ( 465)
Anton (Helmond - Stiphout Dorp) -- 24-06-2016 20:23
  Leuk en goed leesbaar verhaal 🙂  
Jan (Zwolle) ( 1m) -- 24-06-2016 19:33