De warmte van vandaag is een eendagsvlieg....

Bericht van: Ronald de Wildt (Spijkenisse) , 30-04-2017 11:58 

Vooral de eerste dagen van de afgelopen week deden meer aan de winter dan aan de lente denken. Iedere nacht kwam het op uitgebreide schaal tot lichte vorst op meethoogte,aan de grond zelfs matige vorst, en diverse regio's hebben maandag en dinsdag sneeuw gemeld.
Het koude 2e deel van april heeft er toe geleid dat de maand in geheel als vrij koud de boeken ingaat, met een negatieve afwijking tov de normaal landelijk tussen -0.5 C en -0.8 C.

Sinds vrijdag zijn de temperaturen weer genormaliseerd en vandaag profiteren we van de zuidoostelijke aanvoer van vrij warme luchtsoorten waarin het met veel zon vooral in het zuiden tot maxima van rond of iets boven de 20 C kan komen.
De abrupte warmte is echter geen blijvertje, dat is de laatste dagen steeds duidelijker geworden.
Tot het midden van de afgelopen week gaf de langetermijnverwachting van het KNMI een kans van meer dan 50% op maxima van 20 C voor de komende week, die kans is echter de laatste dagen afgebouwd naar 0.

Er is namelijk geen sprake van een patroon met overwegend zuiden aanvoer. De komende dagen bouwt zich boven het noorden van Scandinavie een sterk hoog op, terwijl de luchtdruk boven het Europese continent juist relatief laag is door een lagedrukgebied dat vanaf vanavond over ons land trekt en de komende dagen boven het midden van Europa blijft rondtollen.

Bij ons daarom na de warme zondag, morgen alweer een flinke temperatuurdaling naar maxima rond de 12 C, met in de ochtend vnl in het zuiden en midden wat regen en in de middag juist in het noorden van het land.

Dinsdag t/m vrijdag geeft dan een overwegend noordoostelijke aanvoer van vrij frisse en ook onstabiele luchtsoorten. Dagelijks trekken er neerslaggebieden vanuit het oosten over en de maxima liggen hierbij gemiddeld rond de 14 C, op dagen met veel bewolking en regen iets daaronder, op dagen met wat meer zon iets daarboven. En dat is opnieuw enkele graden onder de voor deze tijd van het jaar normale maxima van een graad of 16/17.

Tegen volgend weekend neemt de invloed van de hogedruk dan tijdelijk toe, de kans op regen neemt af en de maxima stijgen iets.
Maar ook deze opwarming lijkt tijdelijk, zie de geplaatste kaart.
Het sterke noordelijke hoog blijft aanwezig, alleen verplaatst zich weer meer richting Groenland, met drukdalingen juist boven Scandinavie.
Hierdoor bij ons terugkeer van de noordwestelijke tot noordelijke aanvoer waarmee opnieuw polaire lucht gaar instromen.
De wisselvalligheid neemt daarom vanaf dan weer toe en de temperaturen gaan weer fors omlaag. Diverse modeloplossingen laten dan voor de 2e week van mei de maxima weer teruggaan naar waarden rond of zelfs onder de 10 C.

De kentering van te zacht naar te koud die rond het midden van deze maand heeft plaatsgevonden lijkt hiermee wel eens een -heel- langdurige te kunnen gaan worden.
Alle reden dus om er vandaag maar van te genieten.

Mvg, Ronald.

 


voor mij is de grote vraag wat moeder Aarde met AGW gaat doen, komt er een correctie?

De warmte van vandaag is een eendagsvlieg....   ( 1134)
Ronald de Wildt (Spijkenisse) -- 30-04-2017 11:58
Re: De warmte van vandaag is een eendagsvlieg....   ( 311)
Naut (Meppel) -- 30-04-2017 14:24
Jij ook bedankt Naut, en voor de genoemde waarden verwijs ik naar ..   ( 260)
Ronald de Wildt (Spijkenisse) -- 30-04-2017 15:38