Flashback: 19 mei 2004 - 2016

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 19-05-2017 12:23 

Woensdag, 19 mei 2004

Opnieuw slaagde een uitbundige meizon erin om ons te trakteren op een schitterende lentedag. Voor het kwik was het dan ook een koud kunstje om over de 25 graden grens te klimmen zodat we met 26,5°C de derde zomerse dag op rij binnenrijfden te Malderen. Tegen de namiddag waren er opnieuw stapelwolkjes present maar in vergelijking met gisteren was hun optreden zeer bescheiden. De wind daarentegen heeft een paar tandjes bijgestoken en kwam nu al tegen 25,7 km/h uit de west - noordwestelijke hoek aanzetten. Op veel plaatsen waren ook al tuinslangen tevoorschijn gekropen terwijl een aantal planten en gewassen het behoorlijk moeilijk beginnen te krijgen door de droogte. Hier zal nog niet meteen veel verandering in komen, morgen blijkt in tegenstelling tot wat eerder verwacht werd nog een mooie lentedag te zullen worden al wordt het wel al een viertal graden frisser dan vandaag. Er zouden slechts zeer lokaal een paar schamele buitjes kunnen vallen. De dagen erna gaat onze lente weer de koelkast in en halen we met moeite nog vijftien graden. Een heel verschil dus, maar wat neerslag betreft moeten we het hebben van een paar lichte buitjes in het beste/slechtste geval. 

Donderdag, 19 mei 2005

Vanmorgen waren de weergoden duidelijk in een optimistischere stemming. Door het binnenschuiven van uitgestrekte wolkenvelden is het vannacht niet meer zo sterk afgekoeld en noteerden we deze keer 8,1 graden als minimum. In de loop van de voormiddag kozen de wolkenvelden echter het hazenpad en volgde er een aangename zonnige episode waarbij het kwik kon oplopen naar 20,8 graden - al een heel verschil met wat we gewend zijn de voorbije dagen en te danken aan het feit dat een zuidwestelijke bries de noordelijke stroming heeft afgesneden, doch hierbij iets te enthousiast tekeer ging met haar snelheden tot 35 km/h, vooral dan later op de namiddag als aankondiging van een regenzone. De bewolking is tegen de avond weer flink gaan toenemen en zo is het sinds een uurtje lichtjes aan het regenen, ondertussen al goed voor 0,2 mm. De komende uren en dagen zullen we trouwens nog meer water te slikken krijgen bij redelijk zachte temperaturen en een eerder buiig weertype met stijgende onweerskansen. Op de langere termijn lijken de weerkaarten echter te wijzen op een hernieuwde inval van noordelijke stromingen waardoor we begin juni terug onderkoeld en grijs noordzeeweer zouden krijgen. Dit is gelukkig nog veraf en kan dus nog herzien worden. 

Vrijdag, 19 mei 2006

Het Malderse watertekort werd uiteindelijk dan toch nog aangevuld: een werk dat gisterenavond reeds werd aangevat toen een aantal stevige buien op bezoek kwamen. Er was ook onweer bij maar het stelde weinig voor met hooguit wat gerommel in de verte en een paar flitsen. De inzet was echter wel de moeite met stevige rukwinden, een indrukwekkende shelfcloud en gedurende korte tijd stortregen. Het "onweer" was nog maar net voorbij of een nieuwe reeks buien diende zich aan, al waren deze onweersvrij maar regenrijk des te meer. Tijdens de ochtenduurtjes van vandaag was het nog steeds erg regenachtig, maar het ging nu om meer continue regen uit een gesloten wolkendek dat tot een eind in de namiddag voor een herfstachtige sfeer zorgde. Vooral de wind deed dit herfsgtgevoel alle eer aan met snelheden die opliepen tot maarliefst 61,2 km/h uit zuidwestelijke richting. Her en der in de Benelux was er dan ook windschade, variërend van afgebroken takken tot weggevlogen dakpannen, tenten of omgewaaide reclamepanelen. In de tweede helft van de namiddag werd er dan toch nog werk gemaakt van enig lentegevoel toen zich een aantal opklaringen vormden die steeds breder werden. Tussendoor waren er echter nog een paar buien die het neerslagtotaal op 5,2 brachten terwijl de nijdige wind maar niet wilde kalmeren. Het was overigens wat frisser dan gisteren maar met temperaturen tussen 10,8 en 16,3 graden zaten we toch nog op vrij normale waarden voor de tijd van het jaar. 

Zaterdag, 19 mei 2007

Een heel stuk frisser dan gisteren, maar we keken wel aan tegen zowat dezelfde Stratocumulusvelden zodat het leek of dat koufront van afgelopen nacht hier nooit gepasseerd was. Het weersbeeld veranderde voor de rest weinig al ging de Stratocumulus langzaam over in Cumulus humilis zonder echter dreigende vormen of afmetingen te bereiken. De bewolking was erg overvloedig en bij temperaturen tussen 10,8 en 19,4 graden leverde dit een erg fris gevoel op in vergelijking met gisteren, zeker als men er de wind bijnam die snelheden tot 27,4 km/h uit het west- zuidwesten haalde. Pas na zonsondergang toe nam de bewolking verder af, terwijl de wind weer ging liggen, maar het bleef wel erg fris en nogal klampig aanvoelen in open lucht. In het laatste schemerlicht komen echter nieuwe wolken opzetten die horen bij een warmtefront (het koufront van gisteren dat op haar stappen terugkeert) en dus het komende etmaal weer een flinke opwarming zal veroorzaken tesamen met een onstabiel weertype waarin zich nieuwe onweerskansen zullen voordoen. Vandaag wordt echter nog rustig en droog afgesloten. De koufrontpassage afgelopen nacht betekende meteen ook het neerslagtotaal voor dit etmaal met 2,4 mm. 

Maandag, 19 mei 2008

Het was vanochtend weer bibberen (een beetje toch) bij temperaturen die naar 5,0 graden waren gezakt. Overigens had het erger gekund want er was nog tamelijk veel Stratocumulusbewolking aanwezig die als een soort van reddingsdeken voor de buitenslapende kamerplantjes ging fungeren. Overdag verdween de Stratocumulusbewolking en kregen de een paar uur helder en zonnig weer, doch later werden er kleine stapelwolkjes gevormd waardoor de zon het uiteindelijk niet helemaal voor het zeggen had vandaag. Niettemin oogde het weersbeeld een heel stuk vriendelijker dan gisteren en konden de temperaturen overdag weer wat winst boeken zodat we maxima van 17,5 graden kunnen optekenen. Hierbij zocht de wind het noordoosten op om van daaruit snelheden tot 20,9 km/h te halen. Na de middag werden de stapelwolkjes wel heel erg talrijk, maar ook dan kreeg de zon tussendoor nog een paar gelegenheden om door te breken. Bovendien was het maar tijdelijk vermits Cumuluswolken meestal afhankelijk zijn van thermiek en deze naar zonsondergang wegviel. De bewolking loste geleidelijk op waardoor we op het einde van de dag weer met een nagenoeg heldere hemel zaten. Net als gisteren koelt het echter razendsnel af waardoor heel wat land- en tuinbouwers een spannende nacht tegenmoetgaan, zeker in het oosten van het land en op de Kempische zandgronden. Het neerslagtotaal bedroeg 2,2 mm. 

Dinsdag, 19 mei 2009

Van buien was er vandaag niet veel meer te merken, waardoor we weer een rustige dag beleefden. In de met Cirrus en Cirrostratusvelden opgefraaide hemel werden al snel stapelwolkjes gevormd die zich als mooiweerwolkjes bleven gedragen. De temperatuur boekte aardig wat winst waardoor we kwikstanden van 7,8 tot 21,3 graden konden noteren, bij een naar het zuidwesten draaiende wind die 32,2 km/h haalde. Naar de avond toe kwamen we meer onder invloed van Stratocumulusvelden te liggen, welke bij zonsondergang voor sfeervolle en rustgevende avondtafereeltjes zorgden. We sloten de dag af met het zelfde neerslagtotaal als vanochtend, namelijk 0,0 mm. 

Woensdag, 19 mei 2010

De gisteren aangehaalde depressie die vanuit het oosten onze richting uitkwam, is afgelopen nacht dichterbij gekropen en veroorzaakte extra bewolking. Het ging vooral om dichte Cirrus spissatus partijen die echter niet konden voorkomen dat het is afgekoeld tot 3,2 graden. Later dreef er ook Stratus fractus binnen, welke zich in langgerekte wolkenstraten ging ordenen en op deze manier voor een erg bizar effect zorgde. Ze kregen later vanuit het oosten gezelschap van Altocumulus en Stratocumulusbewolking waardoor het tijdelijk wat minder lenteachtig aandeed. Gelukkig losten de wolken na een tijdje weer op tot enkel de eerdergenoemde sluierwolken overbleven en we terug van uitbundige zonneschijn konden genieten. Deze Cirrus spissatus vormde een ongeveer 20 kilometer brede band die van noord Frankrijk tot het noorden van Nederland liep en naar het westen trok. Na de middag werden er dan weer stapelwolkjes gevormd die echter zeer bescheiden bleven qua omvang en aantal (Cumulus humilis). De stapelwolken hielden ons de ganse namiddag gezelschap terwijl er af en toe toefjes Cirrus voorbij trokken. Bij het vallen van de avond verdwenen ze weer en trokken de sluierwolkjes zich eveneens terug. De lucht kleurde toen diepblauw waardoor er een zuiderse sfeer ontstond ondanks de nog steeds erg fris aanvoelende noord- noordoostenwind die het met haar snelheden tot 29,0 km/h schraal deed aanvoelen. De afkoeling voltrok zich tegen zonsondergang aan een duizelingwekkend tempo waarbij de temperaturen een uurtje later reeds onder 10 graden zakten en er van die zuiderse sfeer niet veel meer te merken was. Ook het neerslagtotaal was met 0,0 mm maar nauwelijks merkbaar. 

Donderdag, 19 mei 2011

De Stratocumuluswolkjes zijn afgelopen nacht overgegaan in een dikke laag Stratus waardoor het erg zacht is gebleven bij minima van 10,3 graden. Maar de bewolking wilde van geen wijken weten waardoor het grootste deel van de dag in een sombere en herfstachtige sfeer verliep. Het koufront waar dit alles bij hoorde, sleepte over het westen van het land waar men een paar mm broodnodig hemelvocht in ontvangst kon nemen. Deze regenzone trok langzaam naar het noordoosten en zorgde ervoor dat de bewolking tijdens de namiddag dikker werd met wazige Cumulus congestus wolken eronder. Een paar uur later bevond het koufront zich ten oosten van ons en konden we vanuit het noordwesten weer wat opklaringen zien binnendrijven. Het maakte allemaal echter een onstabiele indruk met veel Stratus fractus, Altocumulus floccus, Stratocumulus en Cirrostratusbewolking. Het zicht was ook tamelijk slecht in de weinig contrastrijke lucht, maar de warme kleuren van het invallende licht wisten er toch wat moois van te maken. De temperaturen haalden nog 18,0 graden terwijl er relatief weinig wind stond met maximaal 17,7 km/h uit het noorden. De mooiste uitzichten en kleurencombinaties deden zich rond zonsondergang voor terwijl het er op sommige momenten erg dreigend uitzag door de gebroken Stratusvelden in het tegenlicht. Het bleef echter droog en we eindigden weer op een gemakkelijk te raden dagtotaal van 0,0 mm. 

Zaterdag, 19 mei 2012

De warmte en de zomersfeer konden vandaag eindelijk volledig tot in Malderen doordringen. Het begon net als gisteren met een brandende zon, die deze keer dus bleef branden terwijl het 's nachts niet kouder werd dan 12,2 graden. Overdag werden er stapelwolken gevormd en er was ook Stratocumulus castellanus en floccus te zien. De stapelwolken groeiden net niet uit tot de congestus variant terwijl de Stratocumuluswolken schaarser werden. Het kwik liep ondertussen op naar een zomerse 23,2 graden terwijl er een verkoelend briesje tot 25,7 km/h uit het zuid- zuidwesten opstak. Op het einde van de namiddag verscheen er achter de stapelwolken Cirrus die vanuit het zuiden tamelijk snel kwam oprukken. Deze ging over in Cirrostratus en dan Altostratus met Altocumulus eronder, maar de neerslag bleef uit en voor de rest van de avond bleef het bij een wat chaotische Altostratus en Altocumulusrommel waartussen de zon slechts in matglasversie te zien was. Met deze bewolking koelde het enkele graden af, maar in vergelijking met wat we gewend zijn was het zeker een zachte zomeravond te noemen. We sloten af met een droog neerslagtotaal van 0,0 mm. 

Zondag, 19 mei 2013

Na een vrij zachte nacht bij minima van 7,5 graden was er aan wolken opnieuw geen gebrek. Het ging nu om Altocumulusvelden en Altostratusbewolking waartussen af en toe echter blauw te zien was. Erg onverwachts evolueerde dit naar opklaringen die snel breder werden zodat het lichtbewolkt tot helder werd. Op de satellietbeelden konden we toekijken hoe er vanuit het oosten een teug warme lucht binnenstroomde zodat we voor één dag konden meegenieten van dezelfde zomerse condities die in het oosten en noorden van Europa heersen. We hadden veel geluk, want de warme luchttong was nog geen 50 kilometer breed en alles wat daarbuiten lag werd gekweld door lage bewolking en temperaturen die nauwelijks boven 10 graden uitstegen. Malderen lag tamelijk zuidelijk in deze smalle band waardoor we aan de zuidelijke horizon de Franse slechtweerwolken zagen hangen: een scherp begrensde band van Altocumulus en Altostratus. Deze verloor na een tijdje haar structuur en leek op te lossen terwijl er in het noorden stapelwolkjes werden gevormd. Ondertussen was het opgewarmd tot 21,8 graden en stak er een vrij krachtige oostelijke bries op (pieksnelheid uit het noorden met 22,5 km/h) die vooral naar de avond toe tamelijk kil ging aanvoelen in de schaduw. De stapelwolken verdwenen weer en het werd tamelijk nevelig met fletse kleuren bij zonsondergang. Bewolking was echter nergens meer te zien en regenwater evenmin met een dagtotaal van 0,0 mm. 

Maandag, 19 mei 2014

Ook vandaag werden we door een stralende lentezon opgewacht, maar deze keer lagen er kapers op de kust. Boven ons hingen talloze dotjes Stratocumulus castellanus en floccus bewolking die zeer duidelijk aangaven dat we in een onstabiele luchtmassa terecht waren gekomen. Het was ook erg warm bij temperaturen die niet beneden 11,7 graden zijn gezakt. Tijdens de voormiddag verdwenen de meeste 'onweersverklikkers' weer al was er in het noorden wel wat Cirrostratus bewolking te zien. Daarna werden er stapelwolkjes gevormd en hierbij viel op dat de eerste exemplaren zo klein, hoog en compact waren dat ze eerder aan toefjes Altocumulus flocces deden denken. Geleidelijk werden het er meer en werden ze groter, maar hun basissen bleven opvallend hoog hangen waardoor het toch een heel andere indruk gaf dan de klassiekje mooiweerswolkjes die we hier anders zien. Ze waren ook spierwit gekleurd waarbij ze tegen een azuurblauwe hemel afstaken met zeer goede vergezichten. Samen met de hoge temperaturen die 27,8 graden haalden, de zwakke zuidwestenwind en de stekende zon deed het meer denken aan een klassieke dag tijdens het droogseizoen in de Afrikaanse savannes. Tegen de avond kwam daar echter verandering in, want omstreeks 19H stak er opeens een verkoelende bries op die samen met het wegduiken van de zon achter een veld dicht opeen gepakte stapelwolken toch wat meer aan België deed denken. In het uiterste westen was ook Cirrostratus te zien maar dit was scherpbegrensd en hing zo laag boven de horizon dat het amper werd opgemerkt. De wind ging daarna weer liggen en de zon kwam er weer door zodat we terug meer aan die savannes gingen denken. Sterker nog, het regenseizoen was nu begonnen want omstreeks 21H30 kwam het plots tot een korte bui uit een nieuw veld opeengepakte stapelwolken met Stratocumulus castellanus ertussen. De rest van de avond verliep dan weer rustig en droog en de neerslag bleef beperkt tot 0,1 mm.

Dinsdag, 19 mei 2015

Dankzij de doorstaande wind is het afgelopen nacht ondanks de heldere hemel niet kouder dan 7,2 graden geworden. De bijna wolkenloze lucht was echter bedrieglijk, want wie goed keek kon in het westen en noordwesten een muur van stapelwolken ontwaren waarvan een deel reeds tot het buienstadium was uitgegroeid. Zowel op de radar als op het weerforum zagen we dan de bevestiging van het naderende onheil dat geleidelijk het binnenland introk. Vooral in Nedeland ging het flink tekeer waar een deek van de buienwolken tot supercells uitgroeide met bijhorende randverschijnselen. Maar ook in België waren de buien niet te onderschatten en kwam het onderandere in Brussel tot een aantal korte maar flinke stortbuien. In Malderen bleek het buiengeweld goed te zijn voor een dagtotaal van 4,8 mm. Tijdens de avond bleven we tegen buienwolken aankijken waardoor we van de meest tot de verbeelding sprekende wolkenformaties konden genieten in de heldere zeelucht. De meeste van deze buien trokken echter langs waardoor we het tijdens de avond op deze locatie konden droog houden. De krachtige zuidwestenwind bleef ook tijdens de avond doorstaan, en zorgde door luchtmenging voor een langzamere afkoeling. De gevoelstemperaturen compenseerden dit echter waardoor het eerder aan een gure herfstdag dan aan een zachte lenteavond deed denken.

Donderdag, 19 mei 2016

We waren verondersteld om ons vandaag vlakbij de kern van de oprukkende depressie te bevinden, maar in de praktijk was daar niet veel van te merken. De dag begon in heldere omstandigheden waarbij het was afgekoeld tot 7,3 graden. Na een tijdje werd er Stratocumulus lenticularis en Cumulus mediocris gevormd. De zon dook daar af en toe achter weg al bleef het erg fraai lenteweer. Het warmde op tot 21,3 graden, maar me moesten wel rekening houden met een behoorlijk pittige zuidwestenwind. Naar de avond toe begon er geleidelijk Cirrostratus bewolking binnen te lopen vanuit het zuidwesten. De kleuren werden ook geelachtiger terwijl de contrasten en transparantie van de atmosfeer terugliepen. De kleuren straalden warmte uit maar er stak al snel een verlammend koude bries op die het erg ongezellig maakte op de terrasjes. De luchten zagen er ook behoorlijk dreigend uit (hingen ook forse stapelwolken en Stratocumulusvelden onder) al bleef het droog en konden we de dag alsnog afsluiten met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 19 mei 2004 - 2016   ( 135)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 19-05-2017 12:23