Zomer hele week vast in het zadel. Donderdag warmste dag en bui(en)

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 19-06-2017 11:26 

Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Noordzee tot over het Middellandse Zeegebied zorgt vandaag voor zeer warme tot tropische dag. De temperatuur loopt op naar 26  (Wadden en Kop van Noord-Holland 28/29 (noorden en kustgebieden) tot 31/32 graden in Brabant en Limburg. Bij zee vanmiddag enige afkoeling door zeewind. Er is veel zon al ontstaan vanmiddag net name in het noorden en westen een aantal stapelwolken. Het blijft droog. De wind is veelal zwak en komt vanmiddag uit verschillende richtingen. Na een zwoele en warme avond zakt het kwik komende nacht naar 15 graden in het noordwesten tot 19 in het zuidoosten.

Morgen trekt het hoog weg naar het midden van Europa. Geleidelijk aan neemt een Engels bolwerk de regie over. Dat resulteert gaandeweg de dag in een opstekende noordoostenwind die bij zee en langs de Wadden vrij krachtig wordt. Deze wind voert ook wat minder hete lucht aan. Dat zullen vooral het noorden en westen gaan merken. Het kwik ligt daar 's middags tussen de 20 en 22 graden, terwijl het in het zuidoosten opnieuw tropisch kan worden met 30 of 31 graden. Grote verschillen dus. Wederom is er een hoofdrol voor de zon al krijgen het noorden en westen in de middag met een paar stapelwolken te maken en trekken er een paar velden met hoge wolken voorbij. Het lijkt ook morgen geheel droog te blijven. In de avond en nacht is het helder en koelt het in Groningen af tot 8 of 9 graden, in het zuiden tot 15.

De hitte en droogte willen voorlopig van geen wijken weten. Woensdag trekt het hoog naar de Duitse Bocht en rolt een loper uit over Duitsland. Ook in het noorden wordt de aangevoerde lucht weer warmer. Met veel zon en een paar hoge wolken wordt het 23 of 24 graden in het noorden tot de tropische 30 in het zuiden en zuidoosten van het land. Langs de Wadden zorgt een zwak of matig noordoostelijk briesje voor iets lagere kwikstanden. Boven land komt de wind uit het oosten tot noordoosten en is zwak of matig, 2/3 Bft.

De hoogste gemeten temperatuur in ons land op een officieel weerstation werd gedaan op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld. Inmiddels is dit weerstation opgeheven. Weerstation Maastricht noteerde in de zomer van 1947 38.4 graden. Een stuk recenter werd op 2 juli 2015 in Arcen een temperatuur van 38.0 en in Maastricht 38.2 gemeten. Donderdag gaan we in het zuidoosten een eind die extreme kant op, maar nieuwe records verwacht ik niet. Daarvoor draait de wind net iets te snel naar het westen als gevolg van opdringende koelere lucht. Maar heet wordt het. In het noorden wordt het 28 tot 30 graden en is een tropische dag dus ook mogelijk. Naar het zuidoosten kan het kwik oplopen naar 32 tot 35 graden en zou er in het zuiden aan het criterium van een hittegolf kunnen worden voldaan.  In het westen en bij zee is het eveneens flink warm met 25/27 graden. De Wadden is misschien nog wel het aangenaamste gebied met 22 of 23 graden als maximumtemperatuur. Er is veel zon maar in de middag neemt de bewolking toe en daarmee ook de kans op een enkele felle onweersbui. Vooral landinwaarts. De wind komt eerst uit het zuiden maar draait in de loop van de ochtend van het westen uit naar het zuidwesten tot westen en neemt toe naar 4 of 5 Bft. Dan stroomt er minder hete lucht uit over het land. Om 20:00  is het 20 graden het (noord) westen tot nog bijna 30 in Limburg. 's Nachts een laagste temperatuur rond 16 of 17 graden.

Op vrijdag zijn de scherpste randjes van de hitte af. In het noorden wordt het 23 of 24 en in het zuiden 25 tot 27 graden. Voor de duidelijkheid, nog altijd hoogzomers en warm tot zeer warm. Het lijkt droog te blijven en het waait flink uit het westen tot zuidwesten 4/5 Bft bij een wisselend bewolkt weertype.

De afnemende hitte zou ook wel eens de trend kunnen zijn voor het komende weekend. Een depressie bij de Faeröer Eilanden neemt in activiteit toe en zet koers richting Zuid-Scandinavië. De warmte wordt verder naar het zuidoosten terug gedrongen en langs de zuidflank van de depressie stroomt minder warme en ook enigszins onstabiele lucht ons land binnen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat we het zaterdag moeten doen met 18 tot 22 graden waarbij de kans op een bui gaat toenemen. Zondag probeert warmere lucht vanaf Frankrijk weer naderbij ons land te komen maar of dit ook gaat lukken is maar zeer de vraag. Samenvattend: de komende dagen warm tot zeer warm en tropisch weer met soms grote verschillen tussen noordwesten en zuidoost. Donderdag mogelijk een hittegolf in het zuiden van ons land. Aanhoudend een geringe kans op neerslag en droogte.      

 

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

di

Veel zon - noorden minder warm

NO

2-4

  16

 25

80

20

wo

Veel zon en warm tot tropisch

O-NO

2-3

  12

 27

80

10

do

Tropisch, later onweersbui(en)

ZW

3-4

  17

 31

70

50

vr

Minder heet en veel wind

W-ZW

4-5

  14

 25

60

30

za

Nog minder warm en kans op een bui

ZW

4-5

  14

 20

30

60


Zomer hele week vast in het zadel. Donderdag warmste dag en bui(en)   ( 916)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 19-06-2017 11:26
Woensdag is het hier al mogelijk, die hittegolf omdat   ( 103)
Jarno (Roosendaal) ( 2m) -- 19-06-2017 16:27