Rondje fietsen in Noord-West Friesland en de invloed van zeewind

Bericht van: Frans (Franeker) , 19-06-2017 20:26 

Vanochtend heb ik op mijn cross-hybride een fietstochtje gemaakt, het was werkelijk windstil thuis, de temperatuur was om 10.00 uur al 26 graden. Normaal loop ik hard, maar deze temperatuur is mij te gek. Fietsen is een prima alternatief, je maakt lekker zelf wind (..), enfin, dit viel dus tegen.

Bij dit unieke, warme weer is het vragen om zeewind. Elke keer moet je een inschatting maken wanneer en hoe de zeewind zal intreden. Normaliter staat hij dwars op de kust, dus waait hij uit het noordwesten. 
Daarom koos ik de route met de klok mee, dan heb je een groot deel zijwind en een deel voor de wind.
Ik kan mij niet voorstellen dat fietsers het fijn vinden om steeds de wind in de kop te hebben. 

Vandaag pakte het anders uit. Startend uit Franeker fietste ik naar Harlingen (deel 1), de wind was al gedraaid naar west/noordwest. Met de pijlen heb ik de windrichting aangegeven. In de wind dus.
Deel 2 van der route voert mij van Harlingen naar Minnertsga. Deze route bevind zich op de oude zeedijk, parallel aan de nieuwe dijk. Dit is een kaal stuk, maar wel prachtig! De wind waaide nu uit het noorden, in de wind dus..
Deel 3 ging van Minnertsga naar Menaam, de route buigt af naar het zuidoosten. Bij Minnertsga zat ik op de grens van zeewind en de normale landwind (ZZO). In de wind dus.
Alleen bij route deel 4, richting Franeker had ik wat minder wind, die kwam van opzij. Een paar kilometer voor Franeker was de wind weer gedraaid naar NNW. In de wind dus.

Je kan prima zien waar de grens van zee/landwind zich bevind. De mooiweerwolkjes vormen de grens.
Het was echt genieten vanochtend, ondanks wat meer weerstand.

Vanmiddag was het aan de Friese kust warm, de temperatuur steeg naar 28 graden, bij een zwakke tot matige zeewind uit het noorden. Ik kan mij niet heugen dat het ooit zo warm is geweest bij zulke omstandigheden. Zelfs op Terschelling zag ik vanmiddag temperaturen tot 27 graden, eveneens mij een noordenwind.

Echt ongekend!Rondje fietsen in Noord-West Friesland en de invloed van zeewind   ( 1012) ‐   3
Frans (Franeker) -- 19-06-2017 20:26
Re: leuk verslag en kaartje!   ( 223)
Reinier (Zwolle) -- 19-06-2017 20:38
Leuk, en herkenbaar   ( 150)
Jan (Workum, FRL) -- 19-06-2017 21:13