Verslag onweer 22 juni 2017 + Slowmotion video

Bericht van: Gerrit-Jan (Dokkum) , 24-06-2017 22:45 

Tja wat moet ik zeggen? Ben nogal overdonderd van wat er allemaal is gebeurd.
 
Wat vooraf ging voor het onweer eraan kwam
Het was een warme dag, eerst moest ik naar het ziekenhuis in Leeuwarden, daar onderweg al enige onstabiliteit waargenomen maar joh dat was nog maar in de ochtend. Na paar uurtjes mocht ik eindelijk weer naar huis maar poe warm zeg daar in Leeuwarden. éénmaal in Dokkum voelde het een stuk frisser aan, de westen wind blies goed door en dat gaf voor mij wat betreft het onweer niet veel goeds en had er ook geen hoop in. In het verleden is dit al vaker voorgekomen dat de meeste onweders ten zuiden van Dokkum langs ging (Drachten die kanten op en activerend bij Lauwersoog)
 
Een langgerekte buienlijn met wat onweer erop trokken van west naar oost over de Noordzee, nadat de buienlijn bijna de oversteek had gemaakt ging wat betreft de heftigheid er eerst wel uit, het verpieterde zelfs maar toch voor de zekerheid de telefoon en camera maar aan de lader gedaan want je weet het immers maar nooit!
 
Nadat het boven land kwam leek het allemaal enigszins weer de activeren maar bij Friesland werd het allemaal wel serieuzer.
Het was tien voor 3 in de middag en mijn oudste dochter kwam thuis, toen naar huis en snel weer de radar bekeken, hmmmm weet je wat snel naar de fietsenwinkel om de fiets te halen en dan als een rotgang een plek opzoeken.
 
Nadat ik de fiets had opgehaald hoorde ik vanuit de stad de eerste donder al in de verte, snel radar kijken en wow wat een gedonder op de radar! Denken, hmmm oudste dochter wou ook mee dus zover kon ik niet fietsen tenzij ik kon schuilen. De enigste plek was dan toch richting Bowlingcentrum dus die kant zijn we opgegaan.
 
Dan eindelijk het onweersverslag
 
Onderweg van de stad naar het bowlingcentrum hield ik de lucht goed in de gaten, de donders werden steeds meer en steeds luider maar het was nog een aardig eindje weg waardoor ik niet met 100km/h op de fiets hoefde. éénmaal aangekomen bij het bowlingcentrum Dokkum hebben we daar de fietsen neergezet en ben ik naar het noorden wezen kijken omdat aan de zuidkant nog niet veel bijzonders was te zien. Aah daar kwam dus het gedonder weg volgens de radar, donkere wolken waren daar en de flitsen van de bliksem waren zichtbaar. Op gegeven moment kwamen nog 3 jongens de bowlingcentrum uitgelopen om het onweer te kunnen zien. Na hier kleine 5 min te hebben gestaan en mijn Dochter helemaal gek (op een goeie manier 😉 ) werd van de donders en bliksemflitsen, hoorde we aan de andere kant van de weg de jongens wow roepen, ze hadden zicht op het zuiden en ik besloot met mijn dochter er ook heen te gaan, maar goed ook want al snel volgde een volgende mooie bliksems! Snel de mobiel gepakt om dit in slowmotion te filmen, de canon camera mocht helaas niet mee doen door gebrek aan statief 🙁 kon het ook niet echt ergens goed plaatsen dus dat was wel even jammer.
Op gegeven moment leek er een activatie te ontstaan, de ene flits naar de ander en telde op gegeven moment 7 bliksem ontladingen in 1 minuut en hiervan waren stuk of 3 a 4 ontladingen achter elkaar aan, de ene knal kwam terwijl de andere bliksem alweer insloeg, dit leek op dat moment even oorlog te zijn. Op gegeven moment sloeg er een bliksem in die niet heel ver vandaan was, kraaaakboemm was het, en nog geen paar tel later volgende er nog 1 die wel heel dichtbij kwam, flits ..... kraaaaaaaaaaaaaaakboemmmmmm, we schrokken ons en nam mijn dochter mee naar binnen omdat het te gevaarlijk werd, ook de 3 jongens zijn naar binnen gegaan. Daar zijn we voor het raam gaan staan en heb ik heel even met iemand gepraat, heb gevraagd of ik even boven mocht kijken en dat was prima dus had op dat moment best goed zicht. Helaas ging het allemaal best snel waarna naar aantal ontladingen alweer bijna weg was, activiteit ging er ook vlot uit en dat merkte ik.
 
Daarna ben ik met mijn dochter nog even wezen kijken, maar ze kreeg het koud waardoor ik de verdere opnamen van de prachtige wegtrekkende onweersbui moest stoppen.
Bij thuiskomst was ik helemaal opgeladen, eindelijk een onweersbui die voor mij wel een naam mocht krijgen, in al die 4.5 jaar dat ik hier woon heb ik dit niet eerder meegemaakt.
Mijn vriendin bleek ook te hebben gefilmd met haar telefoon, het is alleen jammer dat de focus er meerdere keren niet goed was, dat is ook te zien verderop in het filmpje waar haar gevangen bliksems op te zien is. Wel had ze een paar hele mooie kunnen vangen op oostelijke zicht, helaas had ik aan die kant de muur.
 
Voor herhaling? Jazeker maar dan zorg ik voor een statief zodat ik ook mijn canon camera aan het werk kan zetten, die heeft op aantal foto's na bijna niks gedaan 😉
 
Hieronder de video van de slomotion, ik ga vanavond of anders morgen met nog een video aan de gang waarbij het geluid dan ook hoorbaar is, het enthousiasme is dan ook wel heel goed te horen 😉
 
Bericht laatst bijgewerkt: 24-06-2017 22:46

Verslag onweer 22 juni 2017 + Slowmotion video   ( 726)
Gerrit-Jan (Dokkum) -- 24-06-2017 22:45
Re: Verslag onweer 22 juni 2017 + Slowmotion video   ( 478)
Jan (Workum, FRL) -- 24-06-2017 23:00
Re: Verslag onweer 22 juni 2017 + Slowmotion video   ( 395)
Gerrit-Jan (Dokkum) -- 24-06-2017 23:29
Waldnet: Blikseminslag Dokkumerloane   ( 619)
Gerrit-Jan (Dokkum) -- 25-06-2017 01:47