Before the flood en Piers Sellers klimatoloog die astronaut werd

Bericht van: Christophe (Melle) , 14-07-2017 02:24 

Vaak zie ik hier nog heel wat sceptici die helemaal niks geloven van de opwarming van de aarde, dit terwijl zowel Chinese, Europese, Russische en Amerikaanse onderzoekscentra en hun eigen satellieten niks aan het toeval overlaten. Er zijn zeer ernstige indicaties dat de ergste droogte in 900 jaar het conflict in Syrië, Soedan en Darfoer in gang hebben gezet. Waarschijnlijk zijn dit de eerste klimaatconflicten (vooral door destabiliserende migraties) en in de hele Sahel zijn er destabiliserende klimaatveranderingen. 

De technologische trein dreigt de VS te missen (gelukkig zijn er nog staten als Califonië en Texas die het anders zien) maar China en zelfs India zijn zo snel in het investeren in nieuwe groene technologie (noodgedwongen eigenlijk) dat de trein niet meer te stoppen valt. Ik heb de film "Before the Flood" bekeken en uiteraard komen er als altijd bedenkelijke stukken in voor, maar het fragment van Piers Sellers (die nog leefde tijdens de opname maar is gestorven eind december vorig jaar aan pancreaskanker) spreekt boekdelen. Je ziet de interactie tussen de biosferen die er zijn op onze planeet en vele hebben altijd in gedachten dat klimaatverandering altijd opwarming inhoudt, maar dat kan evengoed lokale afkoeling betekenen (althans tijdelijk) maar evengoed een nattere regio opleveren of juist extreme verwoestijning in de hand werken. Elk model zit er voorlopig naast qua timing en ernst van de problemen die links en rechts opduiken.

Het is wel even schrikken maar de realiteit is dat al de helft van de riffen verloren is en we bij twee graden opwarming meer dan 90% van de riffen zullen verliezen. Niet alleen de opwarming is een probleem, ook de verzuring van de oceanen zal een groot probleem opleveren. Ik zeg je op voorhand 'Before the flood' is een extreme wake-up call, Groenland bvb is er veel erger aan toe dan eerst gedacht (maar het duur wellicht nog 200 jaar vooraleer alle ijs weg is) en de signalen vanuit de satellieten én op de oceaan zelf duiden aan dat de warme golfstroom die ons moet bereiken zeker aan het veranderen is tov de jaren '80 en '90 van de 20ste eeuw. Het is ook hoopvol dat de film ook oplossingen aanbiedt die realistisch zijn maar ook de nodige kritiek verschaft. We zijn er nog lang niet, er zullen vele naties moeten samenwerken wil het nog lukken. Maar we kunnen niet anders, willen we in Europa niet blijvend geconfronteerd worden met 100.000den migranten per jaar die met een bootje naar hier komen zullen we daar ter plaatse heel wat moeten investeren in groene technologie en landbouwtechnologie. 

De moderne mens denkt altijd immuun te zijn tegen de natuur, maar de menselijke geschiedenis heeft vaak de gevolgen moeten dragen van klimaatschokken of veranderingen (Maya's, Vikingen, de Germaanse volksverhuizingen, het uitbreken van de pest (getriggerd door massale overstromingen in de jaren 1330-1335 in Centraal-Azië waardoor besmette ratten massaal migreerden en heel Eurazië hebben gedecimeerd), de Franse revolutie, einde van farao-tijdperken, ...). Het enige voordeel dat we nu hebben is dat we kunnen anticiperen met onze technologie om gevolgen tenminste af te zwakken (tegenhouden gaat niet meer). Het enige verschil met vroeger is dat onze impact vandaag als mens vele malen groter is dan die ooit is geweest op onze planeet. Je kan je kop in het zand blijven steken, maar de veranderingen gaan verder. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=xTuj9cmxweY

 

Meer dan 20 satellieten houden de aarde in de gaten op globaal vlak qua interactie tussen de oceanen, de atmosfeer en het weer. Dat er nog steeds mensen zijn die denken dat de aarde plat is, wil nog niet zeggen dat die gelijk hebben. Hoe juist alles met elkaar reageert is niet altijd even duidelijk als 1+1=2, omdat de complexiteit ook zo groot is, maar de veranderingen in ijsvolumes, sneeuw, wanneer bomen in blad staan, hoeveel water er wegstroomt in rivieren word al goed in kaart gebracht. Veranderingen zijn al zo groot dat we ze niet meer kunnen ontkennen, er kan wel nog iets aan gedaan worden maar het wordt wel heel dringend tijd om te veranderen van koers.

 

Bericht laatst bijgewerkt: 14-07-2017 02:26

Before the flood en Piers Sellers klimatoloog die astronaut werd   ( 1110)
Christophe (Melle) -- 14-07-2017 02:24
Before the flood   ( 823)
Christophe (Melle) -- 14-07-2017 02:33
Niet echt.   ( 709)
Jorge (Middelburg) -- 15-07-2017 18:04
18de eeuw de eeuw van de Verlichting   ( 522)
Christophe (Melle) -- 16-08-2017 12:43
Re: Before the flood   ( 698)
Marcel (Hulsen) -- 22-07-2017 13:33
Al millennia geloven mensen in onbewezen zaken.   ( 730)
Jorge (Middelburg) -- 15-07-2017 18:01