Weekend onstabiel door strijd warme en koele(re) lucht

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 26-07-2017 12:46 

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Op de Noordzee ligt echter bewolking die in de loop van de middag de westkust bereikt. In het oosten maakt de zon dus de meeste uren. Het wordt 21 graden op de Wadden tot 24 in het zuidoosten en de wind draait vanmiddag naar het zuiden en is zwak, hooguit matig, 2/3 Bft. Vanavond in het westen wat regen, vannacht ook elders. Minima rond 17 of 18 graden.

Morgen is er een afwisseling van zon en bewolking waarbij wolken 's middags de overhand hebben. Verder kan er een bui of buitje vallen. Het wordt 19 graden in het noordwesten tot 21 in het zuidoosten bij een zwakke tot matige wind uit het westen tot zuidwesten, 2/ 4 Bft en langs de kust/Waddengebied toenemend naar vrij krachtig, windkracht 5.


Vrijdag waait het flink. Boven land 4/5 Bft en langs de kust krachtig, windkracht 6 uit het westen tot zuidwesten. Verder is er nu en dan zon maar vallen ook een paar buien, zonder dat het nu een kletsnatte dag wordt. Het kwik komt uit rond 18 graden in het noorden tot 20 in het zuiden. In de nacht volgt regen.

Zaterdag ontstaat er een felle strijd tussen naderende warme lucht vanuit Frankrijk en koele lucht vanaf de Noordzee. De zomer doet een poging, maar het gaat allemaal erg moeizaam. Deze machtsstrijd gaat gepaard met regen die gaandeweg de dag naar het zuiden wegtrekt. De zon breekt dan af en toe door maar in de onstabiele atmosfeer kan  - vooral in het zuiden - een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. De temperatuur komt uit - afhankelijk van de duur van de zonneschijn - tussen de 20 en 24 graden. Verder speelt de zuidwestenwind een hoofdrol en is matig tot vrij krachtig, boven het IJsselmeer en langs de kust windkracht 6, misschien zelfs en toe wel hard kracht 7.

De strijd duurt zondag voort. Een koufront met koelere lucht op de Noordzee probeert het land op te trekken, terwijl we hogedruk boven het continent, waar het zeer warm is, tegengas zien geven. Het resulteert wederom in een onstabiel weertype met kans op een regen- of onweersbui, maar ook af en toe zon. Waarschijnlijk bereikt de (iets) koelere lucht het westen en wordt het daar 20 of 21 graden terwijl het oosten in de warmere lucht blijft bij 22 tot 24 graden. De wind uit het zuiden tot zuidwesten is opnieuw fors, maar neemt later op de dag af.

Maandag lijkt er een soort status quo tot stand te komen. Het kwik komt uit ergens tussen de 21 en 24 graden, wat prima zomertemperaturen zijn voor de meeste mensen. Wel blijft het onstabiel met kans op een regen- of onweersbui. De wind uit het zuiden tot zuidwesten is gaan liggen. Ook dinsdag lijkt er weinig verandering te komen. Zeer warme lucht ligt dichtbij,  ten oosten en zuiden van ons land en koele lucht bevindt zich boven de Noordzee. Er lijkt weinig beweging in de luchtsoorten te zijn, waardoor het kwik ergens tussen de 20 en 24 graden uitkomt. Een kleine verandering in het stromingspatroon kan echter grote veranderingen in temperatuur met zich mee brengen. (zeer) Warm zomerweer is dicht in de buurt.   

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

do

Bewolking - zon en een bui(tje)

W-ZW

2-4

  17

 20

30

40

vr

Stevige wind en paar buitjes

W-ZW

4-5

  15

 19

30

60

za

Veel wind, wat zon en enige regen

ZW

4-5

  15

 22

30

60

zo

Onstabiel en veel wind

Z-ZW

4-5

  15

 22

30

50

ma

(licht) onstabiel zomerweer

Z-ZW

2-3

  15

 23

40

50


Weekend onstabiel door strijd warme en koele(re) lucht   ( 839)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 26-07-2017 12:46