Oper GFS2406 besproken

Bericht van: Sjoerd (Leiden centrum) , 24-01-2005 12:10 

Korte termijn:
Nadat afgelopen nacht velen het genot van sneeuwval mochten smaken, is de honger naar meer alleen maar toegenomen. De grote vraag is dan ook of we nu definitief een winterse richting zijn ingeslagen of dat het slechts een tijdelijke situatie is. Het weerbeeld vandaag is overwegend zonnig waarbij de kans op een enkele bui (vooral in het westen) nog aanwezig is. De temperatuur lijkt uit te gaan komen rond de 3 graden. De weerkaart voor vannacht laat lagedruk zien boven Italië en boven het oosten van Groenland. Hogedruk vinden we ten westen van Ierland en boven het noorden van Rusland. Beide hogen hebben een fragiele verbinding op zowel de grond- als hoogtekaarten. (kaart 1 en 2)
Een blik op de temperaturen laat zien dat de temperatuur op 500 hPa rond de -35 graden ligt, de temperatuur op 850 hPa ligt rond de -10 graden. De 528dam-lijn ligt boven het oosten van Engeland en over het noordoosten van Spanje. Het weerbeeld lijkt een afwisseling te geven van opklaringen en wolkenvelden. Nog steeds is er een kleine kans op een sneeuwbui. De temperatuur lijkt in het westen rond of iets onder het vriespunt uit te komen, de rest van het land lijkt lichte en mogelijk matige vorst te krijgen. De wind lijkt uit noord-noordoostelijke richting te komen en is zwak tot matig van kracht. De weerkaart voor morgen laat zien dat er nog steeds lagedruk ligt boven Italië en inmiddels ten oosten van Groenland. Hogedruk vinden we nog steeds ten westen van Ierland en boven het noorden van Rusland. Op de 500 hPa kaart hebben beide hogen nog een verbinding, maar op de grondkaart is deze inmiddels verbroken.(kaart 3 en 4)
Een blik op de temperaturen laat zien dat de temperatuur op 500 hPa tussen de -30 en -35 graden ligt, de temperatuur op 850 hPa ligt tussen de -10 en -12 graden. De 528dam-lijn ligt nog steeds boven het oosten van Engeland en over het noordoosten van Spanje. Het weerbeeld lijkt overwegend zonnig te worden, maar het westen van zowel Nederland als Belgie moet rekening houden met een enkele sneeuwbui. De temperatuur lijkt op een graad of 2 uit te komen, de wind lijkt uit noordoostelijke richting te komen en is matig tot vrij krachtig.

In de nacht van dinsdag op woensdag zien we lagedruk ten oosten van Italië en ten noordwesten van Scandinavië. Dit laatst genoemde lagedrukgebied heeft de druk op de brug van hogedruk fors opgevoerd. Hogedruk vinden we nog steeds ten westen van Ierland (ruim 1045 hPa) en boven het noorden van Rusland. (ruim 1050 hPa) Beide hogen zijn op de 500 hPa kaart nog op een fragiele manier met elkaar verbonden. (kaart 5)
Een blik op de temperaturen laat zien dat de temperatuur op 500 hPa rond de -30 graden ligt, de temperatuur op 850 hPa ligt tussen de -10 en -12 graden. De 528dam-lijn ligt boven het uiterste oosten van Engeland en over de oostelijke helft van Spanje. Het weerbeeld lijkt overwegend helder te worden, waardoor de temperatuur flink kan gaan dalen. De temperatuur lijkt overal onder het vriespunt te komen, waarbij het westen waarschijnlijk lichte vorst krijgt, en het midden en oosten matige vorst. De wind lijkt uit noordoostelijke richting te komen en is matig van kracht. De weerkaart voor woensdag laat zien dat lagedruk weer boven Italië ligt en ten noordwesten van Scandinavië. Hogedruk vinden we ten west-noordwesten van Ierland (ruim 1045 hPa) en boven het noorden van Rusland. (1050 hPa) Wat nog over was van de fragiele verbinding, wordt steeds verder ongedaan gemaakt door het lagedrukgebied ten noordwesten van Scandinavië. (kaart 6)
Een blik op de temperaturen laat zien dat de temperatuur op 500 hPa tussen de -25 en -30 graden ligt, de temperatuur op 850 hPa ligt rond de -10 graden. De 528dam-lijn ligt nog steeds boven het uiterste oosten van Engeland en over de oostelijke helft van Spanje. Het weerbeeld lijkt overwegend zonnig te gaan worden, de temperatuur lijkt uit te komen rond een graad of 1 a 2 boven nul, de wind lijkt uit noordoostelijke richting te komen en is zwak tot matig van kracht.

In de nacht van woensdag op donderdag zien we nog steeds lagedruk boven Italië, maar inmiddels ook ten oosten en zuidoosten van Polen. Verder zien we nog steeds lagedruk ten noordwesten van Scandinavië wat er voor gezorgd heeft, dat de verbinding tussen beide hogedrukgebieden nu helemaal verbroken is. Hogedruk vinden we nog steeds ten west-noordwesten van Ierland (ruim 1045 hPa) en boven het noorden van Rusland. (ruim 1045 hPa) (kaart 7)
Een blik op de temperaturen laat zien dat de temperatuur op 500 hPa rond de -25 graden ligt, de temperatuur op 850 hPa ligt rond de -7 graden. De 528dam-lijn ligt inmiddels langs de westkust van zowel Nederland als Frankrijk. Het weerbeeld lijkt een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden te gaan geven, de temperatuur lijkt in het westen rond het vriespunt uit te komen, in het midden en oosten van het land kan licht tot matig vriezen. De wind lijkt uit noordelijke richtingen te komen en is zwak van kracht. De weerkaar voor donderdag laat zien we lagedruk ten oosten van Italië en ten oosten van Polen. Verder ligt er nog steeds lagedruk ten noordwesten van Scandinavië. Hogedruk vinden we nog steeds ten west-noordwesten van Ierland (ruim 1040 hPa) en boven het noorden van Rusland. (ruim 1045 hPa) (kaart 8)
Een blik op de temperaturen laat zien dat de temperatuur op 500 hPa rond de -23 graden ligt, de temperatuur op 850 hPa ligt rond de -7 graden. De 528dam-lijn ligt inmiddels ten oosten van ons land. Het weerbeeld lijkt overwegend bewolkt te zijn en wat neerslag is op dit moment niet uit te sluiten. Mocht dit gebeuren dan zal dit in de vorm van winterse neerslag zijn die op een bevroren oppervlakte komt. Enige dreiging voor gladheid is dus op dit moment aanwezig. De temperatuur lijkt uit te komen op een graad of 4 a 5, de wind lijkt uit noord-noordoostelijke richting te komen en is zwak van kracht in het binnenland en matig van kracht langs de kust.

Lange termijn:
Een blik in de kaarten na donderdag verschaft momenteel weinig uitsluitsel. Het is daarom raadzaam om terug te grijpen naar de ensembles. (kaart 9) Daarin valt te zien dat er grofweg twee oplossingen zijn. Ongeveer 60% van de leden koos in de 00z-run voor een hernieuwde verbinding tussen het ierse en russische hogedrukgebied. Dit zou betekenen dat wij na een storing op donderdag of vrijdag in een oostelijke stroming te recht komen, waarbij er wel eens aan een ijsvloer gewerkt kan gaan worden. De overige 40% van de leden laat de fusie tussen beide hogen mislukken, waardoor wij in een noordwestelijke stroming terecht zouden komen met kwakkelweer tot gevolg. De oper-run lijkt dit keer tot de 40%-groep te horen, met bijbehorende gevolgen. Het is echter allemaal te onzeker om er zwaarwegende conclusies aan te verbinden op dit moment.

Kaart 1:


Kaart 2:


Kaart 3:


Kaart 4:


Kaart 5:


Kaart 6:


Kaart 7:


Kaart 8:


Kaart 9:

Oper GFS2406 besproken   ( 651)
Sjoerd (Leiden centrum) ( 13m) -- 24-01-2005 12:10
Goed Idee, Sjoerd   ( 376)
Ad (Eersel NB) -- 24-01-2005 12:45
Re : Goed Idee, Sjoerd   ( 334)
Sjoerd (Leiden centrum) ( 13m) -- 24-01-2005 12:53
  Opgelost, posting is hierbij vervallen  
Sjoerd (Leiden centrum) ( 13m) -- 24-01-2005 12:17
Re : Oper GFS2406 besproken   ( 470)
Jeroen (Breukelen) -- 24-01-2005 12:59
Re :Oper GFS2406 besproken   ( 359)
Sjoerd (Leiden centrum) ( 13m) -- 24-01-2005 13:02