Ensemble Moskou: eerder zomer dan herfst, laat staan winter

Bericht van: Wim (Lomm) , 14-09-2017 10:06 

Terwijl wij hopen dat de eindeloze herfst (die al sinds juli aan de gang is op sommige plaatsen) een voorteken is voor een strengere winter wordt het op de plekken waar de kou uiteindelijk vandaan moet komen bijna zomers warm de komende week (en dat rond half september!). Er is in het hele arctische gebied bij Rusland nog geen spóórtje winter te bekennen. Een walmend hoog zorgt ervoor dat zelfs plaatsen als Norilsk en Vorkuta zowel overdag als 's nachts nog boven 0 blijven (zie onderste kaart in dit bericht). Als ik kijk naar kaartenreeksen uit het verleden dan zie ik dat dat wel anders was 'vroeger'. Het kon op plekken als Norilsk in de vorige eeuw al stenen uit de grond vriezen in deze tijd van het jaar. De opwarming daar gaat zo extreem hard dat het niet eens bij te houden is. 

Hoe dan ook, zoals ik er nu naar kijk lijkt deze wisselvallige zomer en nazomer het gevolg van de ordinaire opwarming van de aarde die voor ons in de hoogzomer steeds minder gunstig lijkt te worden omdat deze de westcirculatie met de daarbij horende wisselvalligheid alleen maar meer energie geeft. Zelfs het 'normale volk' om mij heen is nu van mening dat de mooie periodes in NL zelden nog tijdens de hoogzomer optreden maar vooral daarbuiten. Nu is niet alleen de hoogzomer voor velen een flop, ook september maakt er een potje van. Dan hoop je natuurlijk dat je voor dat 'offer' iets terugkrijgt. En dat moet dan natuurlijk - eindelijk - een strenge winter zijn enkele maanden later. Maar of dat gaat gebeuren?

Ik vraag me wel af of het mogelijk is om in maanden als september en oktober al voortekenen waar te kunnen nemen van de opvolgende winter. Ik vraag me ook af of er een verband is (dat statistisch onderbouwd kan worden) tussen wisselvallige en koele herfsten en strenge winters. Misschien heeft iemand hier op WW daar meer studie van gemaakt. Hoe dan ook, hieronder het ensemble van Moskou. Ik vind hem gewoon zeer klef te noemen en wat mij betreft mag hij in spiegelbeeld staan. Ik zie veel liever dat dat soort gebieden al kouder zijn in de premature herfst. Nu moet ik weer nuanceren, want koude in die gebieden staat geenszins garant voor koude bij ons. Het blijft ook allemaal maar speculeren. Toch wordt het zo rond half september wel weer eens tijd om voorzichtig onze blikken te gaan werpen op komende winter. Waarschijnlijk zullen we wederom weer keihard de deksel op onze kop krijgen maar er moét toch eens een jaartal komen waarin er een strenge winter zal plaatsvinden?! Al is het eens in de 30 jaar, dan zijn we ook gewoon aan de beurt zo onderhand. Je moet er toch niet aan denken je leven lang in NL te wonen (en na 1985 respectievelijk na 1997 geboren te zijn) en geen enkele échte strenge winter te hebben meegemaakt?

 P.s. weet iemand waar je op de nieuwe WZ site de archieven vindt van tot 1900 en daarvoor? Ik kom steeds niet verder dan een bepaald jaartal (ergens rond 1970). Bericht laatst bijgewerkt: 14-09-2017 10:07
Als dit universum in zijn miljoenvoudige orde en precisie het resultaat van een blind toeval zou zijn, dan is dat net zo geloofwaardig als wanneer een drukkerij explodeert en alle druklettertjes weer op de grond terecht komen in de voltooide en foutloze vorm van het woordenboek - A. Einstein

Ensemble Moskou: eerder zomer dan herfst, laat staan winter   ( 1196)
Wim (Lomm) -- 14-09-2017 10:06
Re: Ensemble Moskou: eerder zomer dan herfst, laat staan winter   ( 503) ‐   1
Justin (noordeloos) -- 14-09-2017 10:15
Vorig jaar vergeten? Extreem warme september hier   ( 517)
Vincent (Westerhaar, Ov) -- 14-09-2017 10:17
veel dagen deze maand nog op klimatologisch gemiddelde   ( 658)
Vincent (Westerhaar, Ov) -- 14-09-2017 10:22
Re: veel dagen deze maand nog op klimatologisch gemiddelde   ( 418)
Justin (noordeloos) -- 14-09-2017 10:26
begin maand onder normaal, juist door heel koude nachten   ( 318)
Vincent (Westerhaar, Ov) -- 14-09-2017 10:45
Pluim Zuid-Nederland: na volgende week woensdag ligt het gemiddelde   ( 550)
Dex (Duivendrecht) -- 14-09-2017 11:00