Perioden van rustig en vaak vriendelijk najaarsweer

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 21-09-2017 12:09 

De komende dagen klimt de temperatuur naar vrij normale waarden voor de tijd van het jaar. Verder gaat de zon vaker schijnen, wat we danken aan ene opbouwend hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland. Zwakke storingen boven Duitsland kunnen vooral het noordoosten nu en dan plagen met wolkenvelden. Over het algemeen is het heel rustig weer en kunnen we stellen dat we in een groot deel van het land een periode van vriendelijk najaarsweer gaan meemaken.  

Vanmiddag zijn er flinke zonnige perioden al is de lucht wel enigszins gesluierd. Het blijft droog en de temperatuur loopt naar 18 graden in het noorden tot 19 of 20 in het zuidoosten. De wind draait van het zuiden naar het zuidoosten en is zwak of matig, 2/3 Bft. Komende nacht zijn er opklaringen en daalt de temperatuur tot rond 10 graden.

Morgenochtend trekt een zwakke storing vanuit het westen ons land binnen. Deze wolken zijn soms zo dik dat er in de loop van de ochtend in de (noord) westelijke helft van het land een beetje regen kan vallen. 's Middags breekt de zon vanuit het zuidwesten door en deze opklaringen breiden zich langzaam oostwaarts uit. In de licht onstabiele lucht zou er in het oosten dan nog een zeer lokale bui tot ontwikkeling kunnen komen. Het wordt 17 graden in het noordwesten tot 20 in Limburg en de zwakke of matige wind waait eerst uit het zuidwesten, in de loop van de middag draaiend naar westelijke richtingen. 's Nachts 9 of 10 graden en vrij helder weer.

Zaterdag is de aangevoerde lucht vrij vochtig, maar dankzij een hogedrukgebied schijnt de zon wel regelmatig en belooft het een vriendelijke dag te worden. Een zwak koufront boven het westen van Duitsland zorgt in het noordoosten voor de vorming van een paar dikkere stapelwolken in de loop van de dag en daar zou een buitje kunnen vallen. Het wordt 17 tot 19 graden bij een zwakke of matige wind uit noordelijke richtingen. In de nacht 8 tot 11 graden en vrij helder.

Zondag breidt een hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland zich uit richting Finland en Zweden. Op zich goed nieuws voor de liefhebbers van nazomer. Er ligt echter een zwakke storing boven Duitsland, welke gekoppeld is aan een hoogtestoring boven het midden van Europa. De bijbehorende bewolking lijkt juist zondag het noordoosten van het land binnen te schuiven waardoor het daar een beetje zou kunnen tegenvallen. Elders zijn er flinke zonnige perioden, naast een paar wolken. De temperaturen liggen tussen 17 graden in het noorden tot 19 in het zuiden van het land. De wind  uit het oosten tot noordoosten is zwak, rond 2 Bft. In de nacht helder en 9 graden.

Het imposante hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland houdt maandag stand. Er waait een zwakke of matige wind uit het oosten tot noordoosten, kracht 2 tot 4 en naast een paar wolkenvelden zijn er flinke zonnige perioden. Het wordt 17 tot 20 graden met de hoogste kwikstanden zuidelijk van de grote rivieren.

Dinsdag komt de hoogtestoring dichterbij ons land wat vooral gevolgen lijkt te hebben voor het noorden. Daar neemt de kans op bewolking en een buitje toe. Naar het zuiden is meer zon. Het wordt 17 tot 19 graden bij een zwakke of matige oostenwind. Vanaf woensdag zou het kwik wel eens iets op kunnen gaan lopen als de stroming meer zuidoost wordt.     

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

vr

Bewolking/buitje/zon

w-zw

2-3

  10

 19

40

30

za

Zon/bewolking/NO-en buitje

n-no

2-3

   9

 19

50

20

zo

Vrij zonnig - NO-en meer wolken

o-no

1-2

   9

 18

60

20

ma

Zon en paar wolkenvelden

o-no

2-4

   9

 18

50

20

di

Zon/bewolking/noorden buitje

o

2-4

  11

 18

40

30


Perioden van rustig en vaak vriendelijk najaarsweer   ( 756)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 21-09-2017 12:09