Warme lucht onderweg. Zondag en maandag zonovergoten en hoge maxima.

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 12-10-2017 11:06 

Vandaag stroomt er even wat minder zachte lucht toe. Het wordt 14 graden in het noorden tot 17 in Limburg. Verder zijn er wolkenvelden, maar komen er ook een paar gaten voor. De meeste in het zuiden. Overdadig zonnig wordt het niet. Op de meeste plaatsen blijft het droog en er waait een matige wind uit het westen tot zuidwesten, 3/4 Bft. Komende nacht zijn er wolkenvelden en een paar opklaringen. Het koelt het af naar 11 tot 13 graden.

Morgen stroomt er zachtere lucht het land binnen. Het wordt 17 graden in het noordwesten tot 20 in Limburg. Er wordt vochtige lucht aangevoerd en er is dan ook vrij veel bewolking. Hier en daar valt een gaatje in de wolkendeken, in het zuidoosten kunnen de opklaringen wat breder zijn. Het blijft droog en er waait een matige zuidwestenwind, kracht 3 tot 4. Boven het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft. In de nacht 13 graden en opklaringen.

Zaterdag begint met vriendelijke opklaringen. In de vochtige lucht ontstaan snel wolkenvelden die behoorlijk uitsmeren. In het noorden, oosten en midden van het land is het een groot deel van de dag grijs. Het zuiden en zuidwesten (kustgebieden) maken de grootste kans op zonnige perioden. Met 17 tot 20 graden is het zacht najaarsweer bij een matige zuidwestenwind, 3/4 Bft. In de nacht draait de wind naar het zuiden en wordt er drogere lucht aangevoerd. Het klaart op en wordt wat nevelig bij 10 of 11 graden.

Zondag is het in het hele land raak. Na een wat nevelig begin neemt de zon de regie snel in handen en wat rest is een zonovergoten dag met hooguit een paar kleine stapelwolken. Het is warm met 20 graden in het noorden tot 23 of 24 in het zuidoosten!  Heel misschien dat we de top-tien van warmste oktoberdagen kunnen binnen lopen. Daarvoor is in De Bilt een temperatuur van 24.1 graden nodig. Dat zal lastig worden, maar helemaal uitgesloten is het niet. Maandag volgt de herkansing.  

Want dan houdt het zonnige en warme weer aan. Met een zwakke zuidelijke tot zuidoostelijke stroming wordt het 21 tot 24 graden. De (dan) oude tropische orkaan 'Ophelia' is de aanjager van het zeer zachte weer. Dinsdag trekt het systeem via de Britse Eilanden de noordelijke Noordzee op. Tegelijk stijgt de luchtdruk boven Frankrijk. Fronten van de depressie kunnen ons niet bereiken. Wel komen er een paar wolkenvelden voor en doet het kwik een stap terug naar 17 tot 19 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar 4 Bft. Hogedruk boven het grootste deel van Europa houdt daarna stand en storingen tollen allemaal om ons land heen. De thermische hoogstandjes zijn we (tijdelijk?) kwijt.
 

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

vr

Wolkenvelden en beetje zon - zuidoosten meer zon

zw

3-4

 12

 19

30

20

za

Wolken zuiden en zuidwesten meeste zon

zw

3-4

 13

 19

30

20

zo

Zonovergoten en warm najaarsweer

z

2-4

 11

 21

80

10

ma

Zonnig en warm

z-zo

2-3

 13

 22

70

10

di

Zon/bewolking/minder warm

zw

3-5

 14

 18

40

20


Warme lucht onderweg. Zondag en maandag zonovergoten en hoge maxima.   ( 1064) ‐   8
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 12-10-2017 11:06