De Gruwelijke Winter: weer een hoofdstuk gevonden!

Bericht van: Micha (Bodegraven) , 12-11-2017 22:26 

Het blijft grappig wat er allemaal uit de archiefdozen komt, maar met wat gepuzzel heb ik een verslag gereconstrueerd uit die barre februarimaand in dat paralelle universum, meer: dat ene weekje dat het even rustig leek:

XXV – Vastige vastgevrorenheid

 

Nadat de gehoopte en voorspelde dooi niet had doorgezet, zijn de lage landen ‘gewoon’ weer diep in de vorst gedompeld. Weliswaar niet zo extreem als in de eerste week van februari, maar het weeroverzicht van maandag 13 februari luidt als volgt:

“In de komende week een verdere verscherping van de vorst. ’s Nachts eerst matige, later ook strenge vorst, overdag meest lichte, soms matige vorst. In het algemeen weinig neerslag”. En daarmee moeten we het doen.

Daarbij wordt de volgende tabel afgedrukt:

            ma    di    wo    do    vr
tx         -1    -3    -4    -3    -6
tn         -5    -7    -8    -8   -10
wind       no 3  no 3   o 4  no 3  o 3
neerslag   20%   30%   20%   30%   40%

Het ziet er dus naar uit dat een weekje droge vorst krijgen zonder de belachelijk lage temperaturen die we eerder deze winter meermalen hebben meegemaakt. Ik blader nog eens terug in mijn winterdagboek om te kijken hoe het in november ook alweer allemaal beginnen was. Uit mijn dagboek:

Op de weerkaarten duikt regelmatig hogedruk op in de regio Groenland maar, doordat de systemen te westelijk liggen komt de Benelux in de zuid-noordgerichte warme kant van de scheidslijn tussen koude en warme luchtmassa’s te liggen. In Ierland is de winter al begonnen. Op een paar nachtvorstjes in een rustig verlopende herfst na, is er bij ons weinig winters te bespeuren.

Een paar dagen later was dit systeem naar het oosten opgeschoven en kregen we de eerste brute winterinval, die toen nog tot opwinding en vreugde op het weerforum leidde. Inmiddels zijn we zo gewend geraakt aan negatieve temperaturen en het maatschappelijke ongemak dat erbij komt kijken, dat ik van zo’n meerdaagse als hierboven nauwelijks meer opkijk. Deze vorst stelt niet veel voor in verhouding tot wat we te verduren hebben gekregen en, omdat de mens zich nou eenmaal aanpast, noem ik alles bóven de -10 graden ‘Terrasjesweer’.

Droge vorst

Doordat bijna alle sneeuw is weggedooid de vorige week – op wat flinke bulten her en der na – komen we nu in een ander winterregime, een dat mij het meeste aanstaat: droge vorst, zoals ik me dat herinner van februari 1986 en december-januari 1996-1997. Al jaren heb ik gezeurd om zwart glij-ijs en, op de plekken waar op het ijs de sneeuw is weggedooid (lang niet overal) ontstaan een pikzwarte, gladde ijsvloer zoals ik het graag zie. En ijs is er nog steeds overal: de korte en hevige dooiaanval van vorige week (met één dagje t-shirtweer) was niet bij machte de soms halve meter dikke ijsvloer serieus geweld aan te doen. En na een paar nachtjes lichte en soms matige vorst is alles weer strak en hard opgevroren, zodat Nederland weer één bevroren, keiharde vlakte is. De vele polders waar het water niet weg kon zijn zijn veranderd in ijsvlaktes. In de sloten in de schaduw zie je nog wel sneeuwresten die gedooid, ingeklonken, nat geworden en nu keihard bevroren zijn. In mijn tuin leeft nog steeds de Bult Die Alles Zag en die is ontstaan in het vorige kalenderjaar.

Nederland komt ook langzaam weer op gang. De rustpauze in het winterweer heeft de beschaving de tijd gegeven zich enigszins te herstellen. De laatste black-out is alweer een dag of tien geleden, er stroomt weer water uit de kraan en zelfs de supermarkten beginnen weer wat vollere schappen te vertonen. Treinen rijden weer volgens de dienstregeling ‘als er een trein is gaan we kijken of -ie het wil doen’ en ook daaraan heeft Nederland zich aangepast. De binnenvaart bestaat niet meer en daarmee is de aanvoer van olie nog steeds serieus in de problemen. Een liter benzine kostte vandaag € 4,98 maar er wordt niet veel gereden: de economie staat op een laag pitje door alle ongemakken én de meeste snelwegen zijn in een desastreuze toestand met vorstgaten, scheuren en wat niet al. Ik vraag me af wat de uiteindelijke schade blijken te zijn als het een keer lente wordt. Lente! Voor het eerst merk ik dat ik snak naar de eerste warme dagen, naar een zonnetje en naar narcissen. Maar zover is het nog lang niet.

Deze rustpauze wordt door het Elfstedenbestuur aangegrepen om dat éindelijk de toertocht te laten rijden die, alweer aan maand geleden, was losgekoppeld van de wedstrijd en die staat gepland voor vrijdag 19 februari. Het KNMI verwacht, zoals gezegd, een relatief rustig winterweekje. Als ik ’s avonds echter een rondje modellen ‘doe’ vind ik dat nogal een gok: ja, nu ligt alles er rustig en vredig bij, met een fraai droog hogedrukgebied  boven Scandinavië en lagedruk in het zuidoosten van Europa, maar deze winter zien we steeds het patroon dat dat hogedrukgebied zich richting Noorse Zee verplaatst en in de achterkamer ijs- en ijskoude én relatief vochtige lucht onze kant op getransporteerd wordt. Die patronen zijn deze winter erg hardnekkig en GFS zinspeelt al een aantal keer op precies zo’n scenario aan het eind van de week. Dan zou er wéér zo’n brute kou-inval met sneeuw, bulderende ooster en dalende temperaturen komen zoals we die deze winter al een aantal keer gezien hebben. Ik ben er niet helemaal gerust op, maar ach: dat zien we over een dag of vijf wel weer. De kaart van vandaag laat in elk geval – in mijn optiek dan – nog alles open. We zullen zien.

Bericht laatst bijgewerkt: 12-11-2017 22:34

De Gruwelijke Winter: weer een hoofdstuk gevonden!   ( 1427)
Micha (Bodegraven) -- 12-11-2017 22:26
  Bedankt. Doet mij wer denken aan die februari in 1986 🙂  
Roel(Steenwijk) -- 13-11-2017 00:05
Had ik de winters van 85-87 maar meegemaakt!   ( 354)
Jordi (Arnhem/Ruurlosebroek) -- 13-11-2017 08:43