Gure buien onderweg. Zondag/maandag noorden en midden sneeuw?

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 07-12-2017 09:53 

Op de Noordzee ligt een gebied met regen en dat trekt vanmiddag ons land binnen. In het noorden en oosten valt vanochtend hier en dar nog wat (lichte) regen. Elders is het weliswaar grijs maar veelal droog. Een eerste storing brengt tijdens het begin van de middag wat lichte neerslag. In de loop van de middag trekt een actiever gebied het land in. Het waait flink uit het zuidwesten, kracht 5, vanmiddag af en toe 6 Bft, bij zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Komende avond en nacht komen er een paar opklaringen voor en neemt de wind iets in kracht af. Later in de nacht neemt de kans op een paar buien toe, die geleidelijk aan een winters karakter kunnen krijgen. Minima rond 2 of 3 graden.

Morgen is er af en toe zon en zijn er brede droge perioden, maar kunnen er ook een paar felle buien voorkomen met kans op hagel en natte sneeuw. Bij zee is een klap onweer mogelijk. De meest actieve exemplaren lijken voor het noorden en midden van het land weggelegd. Er waait een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten en het wordt 4/5 graden. In de nacht landinwaarts kans op een graad vorst en een winterse bui.

Ook zaterdag worden er een paar winterse buien aangevoerd. Daarnaast zijn er brede droge perioden waarbij de zon af en toe schijnt. In het  zuidwesten is de buienactiviteit waarschijnlijk het minst groot. De temperatuur komt uit rond 3 graden in Limburg tot 5 in de kustgebieden bij een matige en bij zee (vrij) krachtige westelijke wind. In de nacht vooral in de noordelijke helft van het land nog een sneeuwbui en minima rond 0 tot -2 graden.

Zondag begint droog maar zou wel eens met neerslag kunnen eindigen. Een randstoring trekt via het zuiden van Engeland richting ons land. In de loop van de dag gaat het vanuit het zuidwesten uit regenen. Het kwik schommelt dan rond 1/3 graden in het noorden waar de wind aflandig is tot 4/5 zuidelijk van de grote rivieren, alwaar de wind 's middags de zuidwesthoek opzoekt. Waarschijnlijk valt de neerslag in het noorden en wellicht ook in het midden van het land als (natte) sneeuw waarbij het kwik daar daalt tot rond het vriespunt. In het zuiden is het enkele graden zachter. In de nacht wordt het geleidelijk aan droog en kan het in het noorden en oosten tot wat lichte vorst komen. Tot het laatste moment zullen details omtrent deze ontwikkeling kunnen wijzigen.

Maandag komen we onder invloed van een volgende storing die vanaf Bretagne naar Noord-Frankrijk trekt. Er gaat weer neerslag vallen, in het zuiden wellicht wederom regen, naar het midden en noorden toe is de kans op sneeuw groot bij kwikstanden die rond of dichtbij het vriespunt liggen. Zuidelijk van de grote rivieren is het beduidend zachter. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is zwak of matig, kracht 2 tot 3. In de nacht draaiend naar het noordwesten en dan loopt de temperatuur vooral in de kustprovincies iets op. Landinwaarts zijn temperaturen dichtbij nul waarschijnlijk.

Dinsdag ligt het laag boven Denemarken en zorgt een westelijke wind voor de aanvoer van licht onstabiele lucht. Er valt een enkele (winterse) bui en het wordt rond 3 graden bij een wat waterkoud weertype. Nieuwe randstoringen komen daarna opnieuw dichterbij waarbij de route bepalend zal zijn of het juist wat milder wordt of dat er nieuwe winterse perikelen op ons af komen. Al met al hebben we de komende dagen te maken met een kouder en wat guur weertype waarbij zondag/maandag de kans op sneeuw vooral voor het noorden en midden van het land toeneemt.   

 

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

vr

Opklaringen en winterse bui(en)

w-nw

3-5

   3

  4

30

60

za

Opklaringen en winterse bui(en)

w

3-4

   1

  4

30

60

zo

Loop va de dag regen/sneeuw

z

3-5

   0

  3

20

60

ma

Kans op regen/sneeuw

o-no

2-4

  -1

  2

10

70

di

Waterkoud en een (winterse) bui

w

3-4

   0

  3

20

50


Gure buien onderweg. Zondag/maandag noorden en midden sneeuw?   ( 1367) ‐   4
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 07-12-2017 09:53
Zeer interessant weekend, en waar zit ik..? Parijs   ( 402)
Marco (Hoogkarspel NH) -- 07-12-2017 10:08
Bedankt weer!   ( 328)
Gerhard (Vaassen) -- 07-12-2017 10:11