Nieuwe Guidance

Bericht van: Onno (Bern) , 11-12-2017 12:57 

Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 12 december 2017 24.00 locale tijd

 

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

 

Synoptische situatie:

Een actieve depressie (van oorsprong een CAD) ligt actueel boven Normandie en trekt via de omgeving van Parijs en het zuiden van Limburg (rond 21 UTC) noordoostwaarts. Bijbehorende (warmtefront-)occlusie (W-O georienteerd) beweegt noordwaarts en ligt begin van de middag boven het zuiden van het land (samensmeltend met eerdergenoemde occlusie). Het neerslaggebied trekt in de loop van de dag noordwaarts en kantelt daarbij en ligt in de avond NO-ZW georienteerd boven het land en trekt in de nacht naar dinsdag met het laag mee naar Duitsland. Hierachter wordt de stroming noordwestelijk. Dinsdag later op de dag passeert er een zwakke rug vanuit het westen.

 

Modelbeoordeling:

De overeenstemming over de baan van de storing is nu groot. Kern van laag trekt nu in alle modellen over Limburg, maar ligt actueel een fractie noordelijker dan in Hirlam00. Hirlam06 heeft het laagje prima te pakken en dan lijkt het zwaartepunt van de sneeuwval een fractie noordwestelijker te komen. In alle modellen komt het zuiden van Limburg nu in de warme lucht. Ook nog detailverschillen in de neerslagberekeningen, hoewel de modellen meer naar elkaar toe trekken nu. Verder is de neerslagsoort een belangrijk aandachtspunt. Dit zal voor het overgrote deel sneeuw zijn, alleen bij de warme kern valt de neerslag als regen. Op het grensgebied van de regen en sneeuw tonen de modellen een ijzel-signaal. Progtemps tonen een warm neusje. Het kan langdurig sneeuwen met soms vrij hoge intensiteiten (1-3 mm/uur en soms wat hoger). Belangrijke onzekerheid, veroorzaakt door de koers van het laag, is waar de meest intensieve neerslagband precies komt te liggen.

 

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vorestgrens later ind e middag tijdelijk van uiterste oosten Noord Brabant naar Achterhoek, Komende nacht temperaturen rond het vriespunt.

 

Wind:

Vanavond aan de W-kust NO 6-7 Bft, een kleine 8 in het zuidwesten. De 5 Bft in het westen en noordwesten kan mede voor overlast zorgen in combinatie met de sneeuw. In de nacht naar dinsdag aan de noordkust 6 Bft vanuit het noorden.

 

Bewolking:

Dik pakket frontale bewolking met in aanhoudende sneeuw pp uitgebreide schaal ST Te verwachten valt dat in sneeuw de basis laag wordt. In de polaire lucht west van frontale zone morgen Cb's, toppen tijdelijk nar FL200, in de loop van de dag van het westen uit zakkend t.g.v. subsidentie.

 

Neerslag:

Noordwaarts uitbreidende sneeuw. Alleen in Limburg kan de neerslag (door de noordwaarts bewegende vorstgrens) vrij snel overgaan in regen. Op het grensgebied is ook een kleine strook met een ijzel-signaal zichtbaar. Progtemps voor het (uiterste) oosten en zuidoosten tonen een ijsdriehoek. Cumulatieve neerslaghoeveelheden 5-15 mm, naar het zuidoosten meer, waarbij de neerslag voor een groot deel als sneeuw valt (uitgezonderd het zuidoosten). Sneeuwaccumulaties van meer dan 5 cm per 6 uur lijken zeker reëel, de vraag is waar precies. Zwaartepunt ligt in een brede band vanaf Zeeland/West-Brabant via zuidelijk Zuid-Holland en Utrecht naar Overijssel/Drenthe. Verder valt op dat in de avond vanuit het noordwesten de NESO's een natte sneeuw signaal tonen, als de wind. Komende nacht en morgen overdag enkele buien, mogelijk met natte sneeuw. In de loop van de middag en avond afnemend op passage van zwakke rug.

 

Zicht:

In matige sneeuw minder dan 1000 m, soms minder dan 200 m.

 

Paraaf meteoroloog: buscher

 

Uitgifte: 11/12/2017 12.47 uur LT.


Nieuwe Guidance   ( 1365)
Onno (Bern) ( 570m) -- 11-12-2017 12:57
Vanavond dus natte sneeuw in het NW   ( 235)
Chris vd Bos (Vijfhuizen) -- 11-12-2017 13:18