Gewoon omdat het kan, enkele foto's van zondag en maandag.

Bericht van: Michiel (Utrecht - Antwerpen) , 12-12-2017 23:15 

Afgelopen weekend was ik bij familie in België (in de buurt van Antwerpen), waar we zondag enkele uren matige sneeuwval hadden van de eerste depressie (eerste 4 foto's). Het sneeuwdek vormde zich snel en groeide in 2-3u tijd aan tot 4-5cm. Daarna dooide het ook verrassend snel weer, na een flinke stijging van temperatuur en dauwpunt maar vooral ook veel wind. Tegen de avond was alles alweer weg, maar de schade was jammer genoeg al gebeurd en een groot deel van het trein netwerk lag plat. Gelukkig hebben we van familie een lift kunnen krijgen en zijn we weer in Utrecht geraakt.

Maandag beloofde dan echt spannend te worden, met een echt unieke situatie waarbij een actief laag ten zuiden ging langs trekken. Het was vooral afwachten waar in de namiddag en avond de occlusie tot stilstand zou komen om urenlang voor flinke sneeuwval te zorgen. Waar de modellen steevast het zuidoosten en Vlaanderen aanwezen, was dat in de ochtendruns verschoven naar het westen. Veel sneeuw dus, tijdens de spits en mogelijk in de gehele randstad, dat moest haast een code rood worden. Nog voor de middag kwam een zwakke sneeuwzone over die enkele centimeters sneeuw gaf en rond die tijd werd ook code rood daadwerkelijk afgegeven. Rond die tijd heerste ook even verwarring; was dit het al, dat kan toch haast niet? Zeker niet, de Engelse en Franse radars toonden duidelijk dat er een omvangrijke zone met neerslag op komst was die lange tijd over een groot deel van het land ging slepen.

Vanaf 3u in de namiddag begon het na een droge periode weer te sneeuwen, meteen weer matig en werd alles wit (voorheen had de sneeuw nog weinig vat op de wegen). Het was duidelijk dat het zwaartepunt ten westen van Utrecht lag en het bleef hier voorlopig bij lichte tot matige sneeuw. Toen het donker werd lag er 7-8cm, ondetussen kwamen er al indrukwekkende meldingen van >15cm uit het westen, dat was even geleden! Ik had er nog vertrouwen in dat de occlusie ons ook een stevige lading sneeuw ging brengen en het meeste kwam dan ook pas na 5u. Bij temperaturen de hele tijd onder nul sneeuwde het stevig en waaide het ook flink. Het sneeuwdek groeide nog tot uiteindelijk rond 12cm op de stenen en meer dan 15cm op de velden in de stad, ook hier een indrukwekkende laag dus. Toen het wat minder ging sneeuwen toch nog even buiten geweest en dus een paar kiekjes gemaakt (overige foto's).

Overigens in Utrecht erg opvallend hoe goed er gehoor werd gegeven aan de waarschuwingen; er was nauwelijks verkeer op de weg, geen avondspits en het openbaar vervoer kon behoorlijk goed blijven rijden. Daardoor konden ook vegers en strooiers probleemloos hun werk blijven doen en bleven de problemen hier beperkt. Code rood leek me hier terecht, met een conventionele avondspits had dit best rampzalig kunnen worden. De meest intense sneeuval was ook tussen 5 en 8, waardoor vele mensen urenlang hadden kunnen vastzitten. Voor onze regio dus: goed voorspeld, goed gewaarschuwd en prima door de mensen op ingespeeld 🙂











Gewoon omdat het kan, enkele foto's van zondag en maandag.   ( 981)
Michiel (Utrecht - Antwerpen) -- 12-12-2017 23:15
  Mooie fotoserie! 🙂  
Martijn(Rozenburg) -- 12-12-2017 23:18
  Mooi bedankt!  
Paul (Heesch) -- 13-12-2017 07:48
  mooi. 🙂  
Eric, Rotterdam -- 13-12-2017 08:27