Gaat het dan toch nog -écht- winter worden?.......

Bericht van: Ronald de Wildt (Spijkenisse) , 13-02-2018 21:01 

 
 
Het lijkt zo op einde van de winterperiode dan tóch nog interessant te gaan worden. Daarom plaats ik mijn laatste FB-bericht hier ook.
 
 
Vorige week kregen we een portie kou als gevolg van de tijdelijke invloed van noordoostelijke hogedruk.
 
Na wat verzachting in het 1e deelvan het weekend stroomde daarna opnieuw polaire lucht in en door hernieuwde invloed van het NO hoog, zie 1e kaart-van morgen-, profiteren we nu van droog en wat kouder weer met lichte vorst in de nacht en ochtend.
 
 
Donderdag, 2e kaart, echter neemt de westelijke lagedruk het roer over en met west/zuidwestelijke aanvoer wordt het die dag regenachtig en zacht met waarden tot 8-9 C mogelijk.
Donderdagavond dan weer instroom polaire lucht, en opnieuw opbouw hogedruk om ons heen, zie 3e kaart.
 
Eind van de week en komend weekend daarom weer meest droog met zonnige perioden, in de nacht en ochtend lichte vorst overdag rond de normale 6 C.
 
 
Vorig bericht verwees ik naar de zeer bijzondere omstandigheden die op dit moment hoog in de statosfeer plaatsvinden. Daarbij werd opgemerkt dat ná een dergelijk fenomeen de kansen op kouder weer in Europa groter zijn dan normaal.
 
En we hebben de laatste dagen heel wat schommelingen in de modellen gezien, heel normaal omdat wat nu gebeurt zelden plaatsvindt dus de modellen hebben moeite met een dergelijke situatie.
 
Steeds meer wordt echter opgepikt dat wat in theorie mogelijk is na een opwarming, dus grote kans op noordelijke hogedruk.
 
 
Daarom vanaf begin volgende week, zie 4e kaart, opbouw sterk hogedrukgrebied ten noorden/noordoosten. Bij ons daarom in de loop van volgende week instroom steeds koudere lucht.
 
Opvallend is dat voor de hele lange termijn vooruit, de modellen, en dan mn het Amerikaanse GFS schemert met langdurig -zeer- koud winterweer, zie laatste kaart.
 
 
Staan we aan de vooravond van iets bijzonders, het is mogelijk ná een SSW is in het verleden al een paar keer aangetoond, sommige modellen laten al zeer bijzondere dingen zien tegen eind februari, ik ben in ieder geval -op weergebied- weer klaarwakker....
 
 
Tot binnenkort, mvg Ronald.

 Gaat het dan toch nog -écht- winter worden?.......   ( 2019)
Ronald de Wildt (Spijkenisse) -- 13-02-2018 21:01
Nog even wat losse leden bekeken van het GFS12z ensemble   ( 1097)
Stefan (Wezep) ( 2m) -- 13-02-2018 21:16